Apsauginių kaukių gaminimas – prisijungti gali visi

Lietuvoje paskelbtas karantinas su savimi atsinešė įvairias nuotaikas. Vieni šluoja prekybos centrų lentynas, kiti, nepaisydami draudimų, veržiasi į viešas vietas. Tuo tarpu atsirado ir nemažai besiaukojančių, geranoriškų žmonių, kuriems šiuo sunkiu laikotarpiu turime būti ypač dėkingi. Tarp tylių darbo „bitučių“ ir socialiniai darbuotojai, kurie ne tik toliau dirba savo darbą, bet ir imasi iniciatyvos – siuva apsaugines kaukes savo darbuotojams.

Noras apsaugoti darbuotojus

Klaipėdos miesto socialinės paramos centro direktorė Diana Stankaitienė (kairėje) ir Salomėja Burneikatė.

Klaipėdos miesto socialinės paramos centro direktorė Diana Stankaitienė pasakoja, jog iniciatyva siūti apsaugines kaukes atsirado dėl paprastos priežasties – noro apsaugoti savo darbuotojus. „Mūsų darbuotojai turi eiti pas klaipėdiečius į namus, nes pagal Vyriausybės nutarimą, mūsų paslaugos yra priskirtos būtinosioms paslaugoms. Taigi turime nupirkti ir nunešti maisto, kai kuriems ir pagaminti valgyti, nes jie nevaikšto ir negali pasigaminti patys. Yra žmonių, kurie nuolat guli lovoje, jiems reikia padėti, prižiūrėti, taip pat yra vienišų senjorų, kuriems reikia pagalbos. Darbuotojos turi išties artimą kontaktą, reikia apsaugoti ir jas, ir tuos žmones, kuriuos jos lanko. Kadangi pačios kaukių neturime, ir galimybės įsigyti šiuo metu nėra, tai nusprendėme pasigaminti pačios“, – sako moteris.

Pačios skalbia, lygina ir siuva

Centro direktorė šią iniciatyvą vadina socialinės atsakomybės dalinimosi veikla. Kai kurios socialinės darbuotojos turi dirbti nuotoliniu būdų, tad, turėdamos šiek tiek laiko, padeda darbuotojoms, kurios negali išvengti artimo kontakto su žmonėmis. Darbuotojų, kurios lankosi namuose, yra virš šimto, tad poreikis kaukėms yra labai didelis, o resursų tam nėra. „Pamačiau internete, kad vis daugiau žmonių dalinasi iškarpomis, pasikalbėjau su užimtumo specialiste Salomėja Burneikaite, ši kaip mat sutiko. Dabar jau keturios darbuotojos siuva kaukes, kitos taip pat ruošiasi pradėti, – pasakoja D. Stankaitienė. – Kol kas siuvame iš savo turimų medžiagų: apieškojome savo paramos sandėlį, darbuotojos naudoja ir savo medžiagas. Pačios skalbiame, lyginame, dezinfekuojame ir atiduodame siuvančioms. Bandome išnaudoti tai, ką turime, kol turėsime galimybes įsigyti. Džiaugiuosi, kad komanda įsijungusi į šią veiklą, manau, kad ji labai svarbi“.

Tekstilės terapija

Užimtumo specialistė Salomėja Burneikaitė, pradėjusi siūti kaukes savo kolegėms, sako, jog dabar išgirsta daug nuoširdžios padėkos žodžių: „Senais laikais viską mokėjome pasigaminti pačios, tad pakviestos prisijungti prie šios iniciatyvos be jokių abejonių ėmėmės darbų. Ieškojau pavyzdžių internete, karpiau, bandžiau ir, manau, visai neblogai gavosi. Tikiu, kad šita krizė mums padės mobilizuoti savo kūrybiškumą. Džiaugiuosi, kad skambina daugybė žmonių ir klausia, kaip galėtų prisijungti. Štai nesenai sulaukiau skambučio iš kolegės Lėlių teatre, kuri taip pat pradėjo siūti kaukes vaikų ligoninei. Juk tai tekstilės terapija, kuria gali užsiimti visi, net ir senjorai.”, – sako moteris.

Būkite saugūs namuose!

Paklausta, kaip klientai reaguoja į susiklosčiusią situaciją, D. Stankaitienė neslepia, kad dauguma žmonių išsigandę ir netgi atsisako lankymo į namus paslaugų. Tačiau džiaugiasi, kad šiuo metu labai suaktyvėjusi bendruomenės pagalba vienų kitiems, kaimynai noriai padeda apsipirkti senjorams. Ateityje planuojama ir maisto į namus paslauga, kadangi nemažai jų atsiliepė, jog tokios pasaugos norėtų šiuo metu, kai išeiti iš namų pavojinga.

Socialinės darbuotojos taip pat veža žmones į hemodializės procedūras, suteikia pagalbą į namus, teikia dienos socialinę globą, tačiau visos kitos paslaugos sustabdytos, nes nėra gyvybiškai būtinos. Taip pat šiuo sunkiu laikotarpiu dirba psichologai, kurie telefonu konsultuoja ne tik klientus, bet ir darbuotojus, kuriems taip pat prireikia pagalbos. „Labai prašau senjorų šiuo metu kuo daugiau būti namuose ir vengti kontaktų. Nebijokite kreiptis pagalbos į savanorius, Sidabrinę liniją. Mes taip pat konsultuojame ir raminame žmones. Dabar ypač svarbu susitelkti, vieniems kitus palaikyti. Labai didžiuojuosi savo komanda, jos vienybe ir stiprumu“, – sako Klaipėdos miesto socialinės paramos centro direktorė.

Tuo tarpu S. Burneikaitė taip pat ramina senjorus, sakydama, jog izoliacija yra geroji pusė: „Dabar senjorai gali būti saugūs savo namuose, melstis, kol mes atliekame už juos tai, ką reikia. Patikėkit, mūsų moterys labai empatiškos ir dėmesingos, pasirūpins jumis. Būkite saugūs!”, – ragina moteris.

Iveta LEŠČINSKAITĖ