,

Liudui Stončiui – 105 metai

Kovo 6 dieną plungiškiui Liudui Stončiui sukako 105 metai. Smagiai savaitgalį gimtadienį atšventęs su artimaisiais, sukaktuvininkas kovo 9-osios popietę savo namuose sulaukė Plungės rajono savivaldybės mero Audriaus Klišonio ir mero patarėjo Žydrūno Purauskio. Meras perjuosė vyriausią Plungės rajono gyventoją tautine juosta, palinkėjo stiprios sveikatos ir artimųjų meilės.

Su žmona Juzefa Liudas Stončius dar spėjo auksines vestuves atšokti, tačiau jau 22 metai sukako, kaip našlys. Jubiliatą su 105-uoju gimtadieniu sveikino keturios jo šeimos kartos: dukra Elena, sūnus Antanas (sūnus Povilas jau miręs), 6 anūkai, 12 proanūkių ir 4 proproanūkiai!

Kalbėdamas su meru L. Stončius pasakojo, kad prieš penketą metų, švęsdamas šimto metų sukaktį, buvęs stipresnės sveikatos, pats dalyvavęs bažnyčioje aukotose mišiose už visą Stončių giminę, tačiau labai apsidžiaugė, kad per šį gimtadienį sulaukė kunigo sveikinimų savo namuose.

Recepto, kaip sulaukti ilgo amžiaus, sukaktuvininkas sakė nežinantis. Visą gyvenimą valgė tai, ką turėjo, degtine nepiktnaudžiavo, daug dirbo, stengėsi dėl šeimos ir vaikų. Sakė, kad svarbu turėti švarią sąžinę, neišsižadėti tikėjimo. Kol sveikata leido, kiekvieną sekmadienį į bažnyčią eidavo, per atlaidus vėliavas ar kryžių nešdavo.

Duktė Elena, kuri prižiūri tėvuką, kalbėjo, kad jo sveikata geresnė, nei vaikų. Ir 105 metų sulaukęs Liudas Stončius kasdien pasitempęs, švariai nusiskutęs, bet su ūsiukais, kurių prisakė ir jam numirus neliesti, susišukavęs, puikios atminties ir gerai nusiteikęs, besidžiaugiantis, kad jo šeimyna Lietuvoje, po svečias šalis neišsiskirsčiusi.

Plungės rajono savivaldybės administracijos inf.

Taip pat skaitykite: