Gydymas nuotoliniu būdu

telefoniniai sukčiai

Nuo šiol pacientų vartojami vaistai, medicinos pagalbos priemonės (MPP), įskaitant ir kompensuojamąsias, galės būti pratęsiami be apsilankymo pas šeimos gydytoją. Tai reiškia, kad reikalingą gydymą skirti, jį koreguoti, taip pat, pavyzdžiui, paaiškinti tyrimų rezultatus medikai nuotoliniu būdu galės kiekvieną kartą esant poreikiui, o ne kas antrą, kaip iki šiol.

Naujovė leis išvengti nebūtinų pacientų apsilankymų gydymo įstaigose, kas ypač aktualu fiksuojant sergančiųjų gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis bei kitomis virusinėmis ligomis augimą.

Pakeitimai numatyti sveikatos apsaugos ministro įsakyme. Tokia tvarka bus taikoma, jei tą daryti leis paciento būklė.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, sprendimą priimti paskatino dabartinė situacija dėl COVID-19, kai imamasi visų galimų prevencinių priemonių, bei pačių šeimos gydytojų siūlymai dėl nuotolinių sveikatos priežiūros paslaugų plėtros.

„Šie pokyčiai itin svarbūs šių dienų kontekste, kai visos prevencinės priemonės būtinos ir svarbios. Tad tai, kad pacientams, ypač sergantiems lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis ir neturintiems jokių naujų nusiskundimų, nebus prievolės kas antrą kartą lankytis dėl vaistų ar MPP pratęsimo, neabejotinai, mažins galimybes užsikrėsti koronavirusu ir kitomis virusinėmis ligomis“, – sako A. Veryga.

Be to, pasak jo, kadangi nuotolinė konsultacija trunka trumpiau, nei pacientui atvykus į gydymo įstaigą, iš esmės atnaujinta tvarka leist taupyti ir pacientų, ir medikų laiką, o kartu mažins eiles pas šeimos gydytojus.

Iki šių pakeitimų buvo reglamentuota, jog pacientui po suteiktos nuotolinės paslaugos kitą kartą buvo būtina fiziškai atvykti į gydymo įstaigą.

Taip pat skaitykite: