Venkite grynųjų pinigų!

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), reaguodami į nuolat kintančią situaciją pasaulyje dėl naujojo koronaviruso (COVID-19) sukeliamos infekcijos, parengė ir teikia atnaujintas rekomendacijas, kaip saugiau atsiskaityti už prekes ir paslaugas.

Gyventojams rekomenduojama vengti atsiskaitinėti grynaisiais pinigais, o rinktis elektronines atsiskaitymo priemones (banko korteles, elektroninę bankininkystę). Jeigu visgi atsiskaitoma banknotais ir monetomis, būtina kuo dažniau plautis rankas, neliesti veido neplautomis rankomis. Tokiu atveju, kai atsiskaitant tenka rankiniu būdu suvesti PIN kodus, taip pat būtina iškart atsakingai pasirūpinti rankų higiena.

REKOMENDACIJOS DĖL GRYNŲJŲ PINIGŲ NAUDOJIMO, ESANT NEPALANKIAI COVID-19 EPIDEMINEI SITUACIJAI

Šios rekomendacijos teikiamos, atsižvelgdami į tai, kad banknotais ir monetomis žmonės keičiasi labai greitai (jie greitai perduodami iš rankų į rankas, be to, tėvai duoda jų vaikams), į tai, kad išlieka teorinė viruso perdavimo tikimybė per pinigus, taip pat į tai, kad kol kas trūksta duomenų apie šio viruso gyvavimo aplinkoje laiką.

Nors užkrečiamųjų ligų plitimo atvejų naudojant grynuosius nėra nustatyta, banknotai ir monetos yra vieni iš labiausiai užterštų daiktų. Mokslininkai yra nustatę, kad pinigų paviršiuje galima aptikti įvairių bakterijų ir virusų, kurios platinamos per rankas. Grynieji pinigai yra vieni dažniausiai naudojamų aplinkos daiktų, kuriais žmonės ypač sparčiai keičiasi, todėl jų naudojimas teoriškai yra galimas užkrečiamųjų ligų sukėlėjų perdavimo būdas.

Šiuo metu yra žinoma, kad pagrindinis būdas, kuriuo žmogus gali užsikrėsti koronavirusu yra oro lašelinis, kai sergantis žmogus virusą kitam perduoda kosėdamas, čiaudėdamas. Iki šiol mokslininkai neturi tikslaus atsakymo, kiek laiko šis koronavirusas išlieka gyvybingas aplinkoje. Koronavirusų šeimai priklausantys virusai ant aplinkos daiktų gali išgyventi pakankamai ilgai – iki 9 dienų. Deja, kol kas duomenų apie naujojo koronaviruso (COVID-19) atsparumą aplinkai mokslininkai nėra pateikę.

Taip pat skaitykite: