Kada šunį parodyti veterinarui?

šuo

Augintiniai – mažieji mūsų šeimos nariai. Jų sveikata bei gerovė ne ką mažiau svarbi nei mūsų pačių. Tam, kad jais pasirūpintumėte tinkamai, nepamirškite reguliariai su augintiniu apsilankyti pas veterinarą. Taigi pateikiame trumpą atmintinę, kada reikėtų suplanuoti vizitus į veterinarijos kliniką.

Pirmoji apžiūra. Įsigijus augintinį svarbu jau pirmosiomis dienomis apsilankyti veterinarijos klinikoje. Šio apsilankymo metu veterinarijos gydytojas ne tik apžiūrės jūsų augintinį, patikrins jo judrumą, nugaros bei pilvo odą, ausis bei dantis, tačiau ir papasakos apie jo priežiūrą, padės parinkti tinkamą maistą. Taip pat bus užvesta augintinio medicininė knygelė. Veterinaras informuos jus apie augintiniui būtinus skiepus bei sudarys jų planą. Taip pat patars paženklinti augintinį, po oda implantuojant mikroschemą.

Skiepai. Įsigijus augintinį būtina apsilankyti pas veterinarijos gydytoją bei suplanuoti jo vakcinaciją. Nepaskiepytų gyvūnų nepatartina vedžioti lauke, nes šie neatsparūs plačiai paplitusioms ligoms. Pirmieji skiepai skiriami 6 arba 8 savaičių amžiaus šuniukams. “Kika” veterinarijos gydytojos ir farmacijos vadovės Kamilės Ausmanės teigimu, šie skiepai labai svarbūs, nes apsaugo augintinį nuo tokių ligų kaip šunų maras, parvovirusinis gastroenteritas, paragripas. Vėliau skiepai kartojami po 4-ių savaičių, taip pat paskiepijant šuniuką nuo pasiutligės. Kačiukai pradedami skiepyti nuo 9–12 savaičių amžiaus, pakartotinas skiepas skiriamas po 3–4 savaičių. Pagal skiepų kalendorių augintinius Lietuvoje nuo pasiutligės revakcinuoti būtina kiekvienais metais.

Higiena. Kamilės Ausmanės teigimu, dažniausia šunis kamuojanti higienos problema – dantų apnašos. Reguliariai nevalant augintinio burnos ertmės bei dantų, pradeda kauptis bakterijos, kurios sukelia dantenų uždegimą. Problemai įsisenėjus, atsiradusios apnašos ne tik pradeda skleisti nemalonų kvapą, palaipsniui susiformuoja akmenys. Augintinis pradeda jausti skausmą, praranda apetitą, gali pasireikšti dantenų kraujavimas. Kaupiantis bakterijoms vystosi stipresnis uždegimas, kuris kenkia augintinio sveikatai. Nesprendžiant problemos augintinis gali ne tik prarasti dantis, tačiau ir rimtai sunegaluoti. Taigi labai svarbu reguliariai valyti šuns burnos ertmę bei, pastebėjus apnašas, paraudusias dantenas ar užuodus nemalonų kvapą, kreiptis į veterinarą. Šiuo atveju augintiniui gali prireikti atlikti dantų higieną ultragarsiniu skaleriu.

Veterinarijos klinikose teikiamos ir kitos svarbios augintinių higienos procedūros, tokios kaip ausų valymas, nagų kirpimas, paranalinių liaukų išspaudimas.

Profilaktika. Dauguma veterinarijos gydytojų pataria bent kartą per metus profilaktiškai patikrinti savo augintinio sveikatą. Vyresniems nei 7-rių metų šunims ir katėms apsilankymas pas veterinarą siūlomas kas pusmetį. Atsakingai tikrinama augintinio būklė gali užkirsti kelią ligoms, užtikrinti ilgą ir laimingą gyvenimą.

Negalavimai. Ne visi augintinio sveikatos pokyčiai mums pastebimi, tačiau, suabejojus savo mažojo draugo sveikata, patartina nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją. Net menki augintinio elgsenos pokyčiai gali padėti identifikuoti sveikatos sutrikimus. Atsiradęs vangumas, apetito stoka, padidėjęs jautrumas, nemiga – kiekvienas iš šių pokyčių gali signalizuoti apie ligą. Taigi nepamirškite, pastebėjus ką nors neįprasto, kreiptis į veterinarijos kliniką.

Taip pat skaitykite: