Vietoje snaigių – žiedadulkės

Alerginis rinitas arba šienligė – susirgimas, dažniausiai pradedantis kamuoti alergiškus žmones jau įsibėgėjus pavasariui. Visgi, neįprastai šilta žiema „pabudino“ gamtą gerokai anksčiau, tad prie gydytojų kabinetų jau būriuojasi pacientai, kuriuos vargina „varvanti“ nosis, paraudusios, ašarojančios akys, erzinantis bei dažnas čiaudulys.

Visa tai – alerginė reakcija į beržinių medžių žiedadulkes, kurioms, pasak alergologų, yra įsijautrinę didelė dalis Lietuvos gyventojų.

Vietoje snaigių – žiedadulkės

Alerginis rinitas įprastai diagnozuojamas žmonėms, kurių imuninė sistema gamina specifinius antikūnus, vadinamus imunoglobulinu E (IgE). Jie šiemet pradėjo gamintis dar viduržiemį dėl neįprastai anksti ore pasklidusių alergenų – žiedadulkių.

Pasak alerginių ligų diagnostikoje bei gydyme besispecializuojančios klinikos „Allergomedica“ gydytojos alergologės ir klinikinės imunologės Gintarės Paulikaitės, klimato kaita pakoregavo alerginių susirgimų „kalendorių“, mat šiemet žiedadulkės skraidžioja ore joms nebūdingu laikotarpiu.

„Dėl ilgo rudens užsitęsė vasarinės alergijos simptomai, o štai žiemos sezonas be žiedadulkių ženkliai sutrumpėjo. Tai lėmė, kad rudenį žmones ilgai vargino piktžolių sukeliamos alergijos, o sausį ir vasarį – medžių žydėjimo“, – pastebi G. Paulikaitė.

Pirmasis Lietuvoje pradeda žydėti lazdynas, kiek vėliau ir kiti beržiniai medžiai – beržas, alksnis. Manyti, kad dėl įsijautrinimo šių medžių žiedadulkėms labiau kenčia kaimo vietovių gyventojai, medikės teigimu, būtų klaidinga. Žaliųjų erdvių bei parkų netrūksta ir miestuose, tad žiedadulkės kelia tokius pačius iššūkius čia gyvenantiems.

Visgi, kaip atkreipia dėmesį alergologė, artėjant pavasariui negalima pamiršti ir apie kitus vyraujančius alergenus: „Jei žmogus įsigijo naują augintinį, galima įtarti, kad ore esančios gyvūno pleiskanos sukėlė alerginę reakciją. Taip pat nemaža dalis žmonių yra alergiški namų dulkių erkėms, pelėsiui, tad reikia įvertinti ir šias aplinkybes“.

Simptomai apsunkina gyvenimo kokybę

Alerginio rinito simptomai yra itin panašūs į peršalimo: žmogų vargina užgulusi, „varvanti“ nosis, jam sunku kvėpuoti, kamuoja nuolatinis niežulys, akys paburksta bei parausta. Tai pagrindiniai pavasarinę alergiją išduodantys simptomai, kuriems užsitęsus, pasireiškia nuovargis, kyla problemų dėl koncentracijos – suprastėja ne tik darbo, bet ir gyvenimo kokybė.

Norint nesumaišyti skirtingų ligų sukeliamų simptomų, alergologė G. Paulikaitė skatina atsižvelgti į sezoniškumą: „Jei simptomai prasidėjo vasarį ar kovą ir išlieka iki gegužės pabaigos, tikėtina, kad juos sukėlė būtent beržiniai medžiai“.

Medikė taip pat atkreipia dėmesį, kad žmonėms, kuriuos be šienligės kamuoja ir daugiau alerginių susirgimų, pakelti alergijų sezoną yra sunkiausia.

„Jei žmogui kasmet pavasarį pasireiškia šienligė, o taip pat kamuoja atopinis dermatitas, bėrimai ar paūmėjusi bronchinė astma, tai joms suaktyvėjus vienu metu, gali būti nepaprastai sunku pakelti tiek vienos, tiek kitos ligos sukeliamus negalavimus. Taip pat padidėja rizika, kad būklė komplikuosis“, – įspėja alergologė.

Žinant diagnozę – galima save apsaugoti

Jeigu kelis metus iš eilės, tuo pačiu metu žmogui pasireiškia alerginio rinito simptomai, o abejoti tuo neleidžia ir gydytojų patvirtinta diagnozė, G. Paulikaitė rekomenduoja prieš prasidedant beržų žydėjimo metui pradėti vartoti priešalerginius vaistus: „Jei simptomai stipriausiai jaučiami kovo ar balandžio mėnesiais, tuomet vaistus reikia pradėti gerti jau vasario pradžioje“.

Sumažinti nemalonius alerginio rinito simptomus padeda ir tokie veiksmai, kaip išsimaudymas duše grįžus iš lauko, drabužių pasikeitimas į švarius bei nosies praplovimas vandeniu, kad ant gleivinės neliktų nusėdusių alergenų.

Gydytoja taip pat rekomenduoja vėjuotomis dienomis namuose nepalikti pravirų langų, kad žiedadulkės iš lauko nepatektų į kambarius, o namus vėdinti esant vėsesnėms ir lietingesnėms dienoms.

Jei šios prevencinės priemonės vis tiek nepadeda ir pavasarinės alergijos simptomai trukdo gyvenimo kokybei – būtina kreiptis į specialistus. Medikai, į pagalbą pasitelkdami pažangias alerginių ligų diagnostikos priemones, atsakys į jus kamuojančius klausimus ir pateiks tinkamą jūsų diagnozei gydymą.

Taip pat skaitykite: