Kalkių nuosėdų valymas – misija įmanoma?

kalkės ant dušo

Daugiau nei 80 proc. gyventojų duše maudosi kiekvieną dieną, rodo skirtingose Europos šalyse atlikti tyrimai. Vidutinė maudymosi trukmė – 7–8 minutės, per kurias sunaudojama apie 60 litrų karšto vandens. Tačiau dušo kabina daug kam asocijuojasi ne tik su kasdiene higienos procedūra – ant dušo sienelių nuolat besikaupiančios kalkių nuosėdos kelia nešvaros ir netvarkos pojūtį.

Ar tviskantys ir švarūs dušo sienelių stiklai išties yra misija neįmanoma? Pasak vonios baldų ir dušo sienelių gamintojos „Kamė“ konstruktoriaus-technologo Viliaus Milkevičiaus, anaiptol – tereikia žinoti kelis praktinius patarimus, kaip palaikyti švara spindintį dušą.

Hidrofobinės dangos neleis užsilaikyti vandeniui

Kalkių nuosėdos ant dušo sienelių susidaro tuomet, kai ant jų išdžiūva užtiškęs vanduo: skystis išgaruoja, o likusios druskos ir nuosėdos lieka ant stiklo. Vienas patikimiausių būdų siekiant išvengti kalkių žymių – rinktis hidrofobine „anticalc“ danga padengtas dušo sieneles. Tada vanduo neužsilaiko ant stiklo, panašiai kaip ant lietpalčių, ir smulkiais lašeliais nurieda žemyn, tad sienelės lieka švarios. Nėra vandens – nėra nuosėdų.

Jei jūsų dušo sienelės pagamintos iš paprasto grūdinto stiklo, jas padengti hidrofobine danga galite savarankiškai. Esama daug priemonių padengti stiklą vandenį atstumiančia plėvele. Beje, šias priemones verta naudoti ir tada, kai stiklas „anticalc“ danga būna padengtas dar gamykloje. Tokia danga veiksmingai saugo nuo kalkių apie 6 mėnesius, vėliau intensyviai naudojamos dangos savybės ima silpti.

Vienos populiariausių ir veiksmingiausių yra nanotechnologijų pagrindu pagamintos priemonės, kai kurios jų, anot gamintojų, ant stiklo gali išsilaikyti net 12 mėnesių. Tokios dangos privalumas – ji apsaugos ne tik nuo kalkių, bet ir muilo bei kitų nešvarumų, nuo kurių vandens filtras apsaugoti negali.

Filtrai apsaugos nuo kalkių ne tik dušo sieneles

Jei jūsų namuose vanduo „kietas“, visi šlampantys paviršiai netrunka pasidengti kalkėmis. Labiausiai nuosėdos matosi ant skaidraus stiklo dušo sienelių bei chromuotų santechnikos įrenginių. Vienas iš būdų kovoti su nuosėdomis – įsirengti filtrus, pašalinančius iš vandens kalcio ir magnio druskas, kadangi būtent jas dažniausiai matote kaip baltas apnašas savo vonioje.

Populiariausi yra dviejų tipų filtrai: osmosinis arba su natrio formos katijonitiniu užpildu. Pastarasis filtras kalcio ir magnio jonus vandenyje pakeičia natrio jonais, o osmosinis vandenį kone išdistiliuoja. Toks vanduo išeis į naudą ne tik jūsų dušo sienelėms, bet ir technikai, pavyzdžiui, skalbimo mašinai.

Reguliari priežiūra – itin svarbi

Jei įsigijote dušo kabiną, prižiūrėkite ją nuo pat pirmųjų naudojimo dienų. Kasdien priežiūrai skirkite tris minutes, ir neteks kelis kartus per metus šveisti po kelias valandas.

Itin veiksmingai dušo sieneles nuo kalkių nuosėdų apsaugos įprotis kaskart nusimaudžius nuvalyti jas specialiu vandeniui nubraukti skirtu prietaisu su gumine juostele. Tokie naudojami ir plaunant langus.

Dar kas savaitę dušo sieneles rekomenduojama nuplauti su specialiomis kalkes šalinančiomis priemonėmis, net jei kalkių nuosėdų plika akimi ir nesimato. Kuo storesnis sluoksnis kalkių padengia stiklą, tuo sunkiau bus jas pašalinti.

Labai svarbu rinktis tik valymo priemones be stiklą braižančių abrazyvinių dalelių. Jei specialių priemonių kalkėms šalinti neturite, puikiai tiks ir citrinos rūgštis arba vandeniu skiesto acto tirpalas.

Taip pat skaitykite: