Prieš ligas – su mankšta, geru miegu ir humoru

senjorų imunitetas

Su amžiumi vis labiau silpsta imuninė sistema, todėl padidėja infekcijų ir autoimuninių ligų rizika, organizmui tampa vis sunkiau kovoti su kenksmingais mikroorganizmais, blogėja žaizdų gijimas. Senatvėje imuninė sistema ne visada greitai reaguoja į, pavyzdžiui, navikinių ląstelių atsiradimą. Kaip tvirtina šeimos gydytoja Gita VALENTUKONIENĖ, pagyvenusių žmonių organizmo apsauginės funkcijos susilpnėjimas pasireiškia dažnais ir užsitęsusiais peršalimais bei infekcinėmis ligomis. Senatvėje, išnykus užkrūčio liaukos funkcijai, organizmo imuninė gynyba tesiekia maždaug 2 %, jei lygintume su paauglio ar jauno žmogaus imunitetu.

Prie prastėjančios organizmo apsaugos taip pat prisideda nevisavertė mityba, netinkamas gyvenimo būdas (rūkymas, alkoholizmas ar nejudrumas), pesimistinės mintys, stresiniai išgyvenimai ir kt. Imuninės sistemos susilpnėjimo priežastis taip pat yra kai kurios ligos (pvz., cukrinis diabetas). Nereikia laukti ligų, tačiau svarbu žinoti, kaip jų išvengti. Gydytoja G. Valentukonienė suteikia daugiau informacijos apie veiksmingas priemones, padėsiančias stiprinti senyvo amžiaus žmonių organizmo apsaugą.

MITYBA

Su amžiumi dažnam mažėja apetitas, tačiau labai svarbu organizmui suteikti visas reikalingas medžiagas bei energiją tinkamoms organizmo funkcijoms. „Senjorams svarbiau yra ne tai, kiek valgo, tačiau kokio naudingumo maistą, vitaminus ir mineralus vartoja, – teigia šeimos gydytoja. – Geriausias būdas užtikrinti tinkamą mitybą yra stebėti savo savijautą pavalgius tam tikro maisto. Jeigu jaučiamas nuovargis suvirškinus maistą, tikriausiai buvo suvalgyta kažkas netinkamo. Ir atvirkščiai – jeigu jaučiamas energijos antplūdis, derėtų stebėti, koks maistas prisideda prie šios būklės.“ Be abejo, nereikia pamiršti valgyti daug įvairių vaisių ir daržovių, į maisto racioną įtraukti pilno grūdo produktų ir augalinių riebalų. Vaisiai ir daržovės, kuriuose gausu beta karotino, vitaminų A, B, C, D, PP ir E bei cinko, yra būtini geros sveikatos labui. Taip pat vartokite kuo mažiau cukraus.

Įrodyta, kad tokie maisto produktai kaip avokadai, uogos, brokoliai ir kopūstai gerina imuninės sistemos veiklą. Taip pat padeda stiprinti imunitetą cinkas (daug jo yra nerafinuotuose grūduose, alaus mielėse) ir selenas (jo gausu grūdų duonoje, jautienoje, veršienoje, kalakutienoje, česnakuose). Senatvėje, norint sustiprinti imunitetą, reikia kuo daugiau vartoti natūralių biostimuliatorių: rūgštų pieną, medaus produktus, žuvų taukus, erškėtuoges, juoduosius serbentus, avietes, šaltalankius.

Pakankamas vandens kiekis padeda pagerinti miego kokybę, virškinimą ir bendrą energingumą. Vanduo netgi tiesiogiai veikia imuninę sistemą, skatindamas nereikalingų medžiagų šalinimą ir tinkamą imuninių skysčių judėjimą. Rekomenduojama kasdien išgerti 1,5-2,5 litro vandens.

MIEGAS

Miegas padeda mums geriau reaguoti į uždegimus ir stresą, tai yra viena iš geriausių natūralių imuninės sistemos stiprinimo priemonių. „Miego metu kūnas atsinaujina, todėl jis ypač svarbus senstant, kuomet kūnas pavargsta daug greičiau, o imuninė sistema nuolatos kovoja su uždegimais ar infekcijomis“, – kodėl svarbu reikiamą laiką pailsinti kūną ir smegenis sako šeimos gydytoja. Organizmui kasnakt reikia nuo 7 iki 8 valandų miego, todėl rekomenduojama turėti mažą ritualą prieš miegą, pavyzdžiui, padaryti lengvą mankštą, kad galėtų atsipalaiduoti raumenys, pasivaikščioti gryname ore, išgerti puodelį arbatos ar paskaityti knygą. Kuomet priprantama prie šios malonios rutinos, kūnas žino, jog jam reikia ruoštis miegui. Ir, žinoma, gydytoja G. Valentukonienė pataria prieš naktį vengti aktyvios fizinės veiklos, nevartoti svaigiųjų bei kofeino turinčių gėrimų, neskaityti ar nežiūrėti per televiziją apie liūdnus, slogius, problematiškus dalykus.

FIZINĖ VEIKLA

Aktyvus laisvalaikis vyresniame amžiuje gali padėti pagerinti kraujotakos, kvėpavimo, kaulų ir raumenų sistemų veiklą. Fiziniai pratimai prisideda prie organų prisotinimo deguonimi, pagerina medžiagų apykaitą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Esant galimybei, rekomenduojama kuo daugiau būti lauke ir taip gauti naudingojo vitamino D. Anot gydytojos, geriausia fizinė veikla yra ta, kuri tinkamiausia Jums pagal asmeninius poreikius – jeigu ėjimas ar bėgimas yra per daug sunkūs, galima užsiimti ne tokiomis aktyviomis veiklomis, pavyzdžiui, vandens aerobika ar joga, pasivaikščiojimai. Važinėjimas dviračiu, ėjimas su lazdomis ar paprastas vaikščiojimas (bent 30-40 minučių), jogos užsiėmimai ir kitokios mankštos formos padeda gerinti vyresnio žmogaus imuninės sistemos veiklą ir saugotis nuo infekcijų.

POZITYVUMAS IR GERA NUOTAIKA

Venkite streso – hormonai, kurie atsiranda streso metu, apsunkina organizmo kovą su ligomis. Todėl vengti streso yra itin svarbu, jei norite turėti stiprią imuninę sistemą. Patariama vengti iššūkių ir situacijų, kuomet tikėtini stresiniai išgyvenimai, o ne bandyti taisyti jau padarytą žalą.

Sveikas požiūris į gyvenimą skatina endorfinų veiklą, kurie padeda mums jaustis gerai. Senjorai, nuolat bendraujantys ir nepamirštantys džiuginančių pomėgių, turi daugiau galimybių išlikti sveiki ir pozityvūs.

Peršalimas ir infekcijos bejėgiai prieš humoro jausmą ir gerą nuotaiką – tai mokslinis faktas. Kolorado universiteto mokslininkai siaučiant gripo epidemijai atliko linksmą tyrimą: 1000 čiaudinčių ligonių žiūrėjo senas komedijas, kitas 1000 – trilerius ir siaubo filmus. Pirmosios grupės žmonės pasveikdavo 2-3 dienomis greičiau, o antroje grupėje apie 15 proc. ligonių užpuolė ligos komplikacijos.

Pagrindinis būdas sustiprinti pagyvenusio žmogaus imunitetą, be abejo, yra sveika gyvensena, kuri apima reguliarią subalansuotą mitybą, fizinį aktyvumą, gerą miegą. Būtent ji prisideda prie organizmo apsauginių funkcijų išsaugojimo senatvėje ir tampa geros savijautos bei puikios nuotaikos garantija. Nepamirškite ir vaistažolių preparatų ar natūralios medicinos priemonių – tai pagerina imuniteto stiprinimo procesą.

Ligita ŠOLIŪNIENĖ

Taip pat skaitykite: