Raštelis neišgelbės!

Daugiabučio kieme, gatvėje ar automobilių stovėjimo aikštelėje net trumpam palikus transporto priemonę, grįžus galima rasti nemalonią staigmeną – įbrėžimą, įlenkimą ar kitokį apgadinimą. Ši situacija gali sukelti dar daugiau rūpesčių, kai kaltininko – nėra.

Draudikų atstovai pataria, ką daryti radusiems apgadintą automobilį, o sukėlusius žalą perspėja – paliktas raštelis apie net menką įbrėžimą gali baigtis bauda arba teisės vairuoti praradimu.

Pirmiausia – kreiptis į policiją

Draudimo bendrovės ERGO Lietuvoje Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovo Raimondo Bieliausko teigimu, stovėjimo aikštelėje radus apgadintą automobilį, bet ne įvykio kaltininką, pirmiausia reiktų skambinti policijai.

„Taip užfiksuosite incidentą ir užkirsite kelią situacijai, kai nukentėjusieji tampa kaltininkais. Aiškinantis įvykio aplinkybes, praverstų liudininkų pasakojimai, vaizdo kameromis ar registratoriais užfiksuoti įrodymai. Žinoma, yra daugybė atvejų, kai kaltininko surasti nepavyksta – tokiais atvejais turintiems kasko draudimą, žalą atlygina draudimo bendrovė“, – primena R. Bieliauskas.

Draudimo eksperto teigimu, tokiu atveju reikėtų nufotografuoti įbrėžimus, įlenkimus ar kitus apgadinimus. „Nuotrauka užfiksuosite, kokius nuostolius patyrėte. To, kaip fakto įrodymo, prireiks kreipiantis į draudimo bendrovę“, – pažymi specialistas.

Įsispraudę ir įbrėžę – nepamokysite

Dėl rasto įbrėžimo ar įlenkimo neretai kalti būna ir patys transporto priemonės vairuotojai, per skubėjimą ją priparkavę tam netinkamoje, pravažiuoti kitiems eismo dalyviams trukdančioje vietoje. O kaip elgtis, jei pro netvarkingai priparkuotą automobilį tenka pravažiuoti jums?

„Tiesa ta, kad užkliudę neteisingai pastatytą automobilį, vis tiek būsite kalti dėl transporto priemonės apgadinimo. Jei automobilis trukdo pravažiuoti, jo vairuotojas bus kaltas tik už parkavimo taisyklių pažeidimą. Tad nerizikuokite ir nemanykite, kad įbrėžimu pamokysite nepavyzdingą eismo dalyvį. Kelyje išlikime kultūringi – tai geriausias pavyzdys ir pamoka, kurią galime duoti vieni kitiems“, – primena R. Bieliauskas.

Sukėlusieji įvykį rašteliu neišsisuks

Pašnekovas pastebi – jei kito vairuotojo automobilį apgadinote patys, neturėtumėte skubėti savarankiškai vertinti žalos dydžio ir nuspręsti, kad apgadinimas menkas, todėl transporto priemonės savininko laukti net neverta.

„Atrodytų, užtenka palikti raštelį su savo telefono numeriu ir nuvažiuoti – nukentėjusysis paskambins ir reikalą išspręsite. Tačiau tokie veiksmai policijos gali būti traktuojami kaip pasišalinimas iš įvykio vietos, neretu atveju užtraukiantys administracinę atsakomybę: baudą, teisės vairuoti praradimą. Net jei įbrėžimas menkas, patarčiau sulaukti automobilio savininko, spręsti situaciją, o jei kyla konfliktas – kreiptis į policiją“, – pabrėžia R. Bieliauskas.

Taip pat skaitykite: