Ar nešiojatės atšvaitą?

atšvaitas

Trumpėjant dienoms ir ilgėjant tamsiajam paros metui, viena iš opiausių temų tampa pėsčiųjų ir dviratininkų matomumas. Susiduriama su problema, kad pėstieji tamsoje yra sunkiai pastebimi dėl dėvimų tamsių drabužių, dažnas neturi atšvaito. Saugaus eismo ekspertai nuolat primena gyventojams, kad tamsiu paros metu ar esant blogam matomumui atšvaitas gali išgelbėti pėsčiojo gyvybę.

Pagal statistiką, beveik pusė žuvusiųjų pėsčiųjų – senjorai, ėję tamsiu paros metu ar esant blogam matomumui. Mūsų senjorai yra labiau linkę rūpintis savo vaikais, anūkais, bet labai dažnai pamiršta save.

Eismo saugos specialistų duomenimis, šviesiu paros metu įvyksta daugiau eismo įvykių, kuriuose nukenčia pėstieji, tačiau tamsoje pėsčiųjų žūsta daugiau. Nuo šių metų pradžios, net 27 proc. visų žuvusiųjų buvo pėstieji, daugiausia vyresnio amžiaus žmonės, iš kurių nei vienas neturėjo atšvaito. Iš viso per 9 šių metų mėnesius žuvo 35 pėstieji, iš jų tamsiu paros metu – 16, nė vienas neturėjo atšvaito.

Pavyzdžiui, pernai gatvėse ir keliuose netekome 68 pėsčiųjų, iš jų du trečdaliai žuvo tamsiu paros metu. 2017 m. žuvusiųjų skaičius siekė 69. 39 pėsčiųjų žuvo tamsiu paros metu. Nė vienas iš žuvusiųjų neturėjo atšvaito ar kitų šviesą atspindinčių priemonių.

Tyrimai rodo, kad net 90 proc. informacijos apie nuolatos besikeičiančias eismo sąlygas vairuotojai priima akimis, todėl pėstieji ir dviratininkai, segėdami atšvaitus ir būdami gerai matomi kelyje tamsiu paros metu, yra žymiai saugesni.

Susisiekimo ministerija primena, kad vaikštant ar važiuojant dviračiu tamsiu paros metu ar esant blogam matomumui atšvaitas gali išgelbėti gyvybę, todėl itin svarbu turėti atšvaitą ir segėti jį taisyklingai, naudoti kitas šviesą atspindinčias priemones.

Eisme dalyvaujantys pėstieji visada turėtų elgtis atsakingai, saugoti savo gyvybę – eiti kelio ruožais, kur yra įrengti pėsčiųjų takai, atšvaitą naudoti kaip būtiną aprangos detalę, taip pat paraginti segėti atšvaitus ir savo artimuosius.
Vien turėti atšvaitą neužtenka, būtina jį segėti taisyklingai, matomoje vietoje. Kaip tai padaryti primins atšvaitų segėjimo atmintinė.

Susisiekimo ministerijos inf.

 

Taip pat skaitykite: