Blakės – nepageidaujamos lauktuvės

patalynes blake

2019 metais užklausų skaičius naikinti blakes augo 70 proc., palyginti su 2018 m. Ekspertai augimą sieja su kelionėmis ir teigia, kad užsikrėsti blakėmis galima ne tik viešbučiuose.

„Šiandien sąlygos patalinėms blakėms plisti po pasaulį yra idealios – žmonės nuolat juda, keliauja, o su jų daiktais iš namų į lėktuvus, iš lėktuvų į viešbučius bei atvirkščiai „migruoja“ ir kenkėjai. Patalinės blakės be didelio vargo įropoja į mūsų lagaminus ir gali atsidurti iš esmės bet kur. Pastarąjį mėnesį sulaukėme per 30 gyventojų, grįžusių iš šiltų kraštų, užklausų dėl po nakties pastebimų įkandimų“, – teigia įmonės „Dezinfa“atstovas Žygimantas Žalnerauskas.

Gyvena ne tik apartamentuose

Patalinės blakės gali įsikurti net pačiuose prabangiausiuose viešbučiuose, kempinguose ar kitose nakvynės vietose. Dažniausiai jos slepiasi čiužiniuose, lovų rėmuose, spintose. Tačiau blakių randama ir neįprastose vietose: minkštuose žaisluose, stalinėse medžiaginėse lempose, autobusuose, tolimųjų reisų automobilių vairuotojų kabinose ar net lėktuvuose.

„Vaikai mėgsta keistis žaislais, juos guldyti į savo lovas. Jei žaisluose slepiasi blakės, jos gali apsigyventi ir jūsų mažųjų lovose. Nepageidaujamų draugų gali sulaukti ir važiuojantys autobusu – blakės gali slėptis sėdynių apmušaluose ir tiesiog užropojusios ant keliautojų grįžti į šiltus namus. Lėktuvai – dar viena transporto priemonė, kuria gali keliauti blakės. Jų galima aptikti sėdynėse, kilimuose, todėl po kelionių svarbu išsiurbti lagaminus, išskalbti drabužius“, – pataria kenkėjų kontrolės ekspertas.

Identifikuoti problemą sunku

Įdomus faktas tai, kad pagal statistiką 84 proc. nuo blakių besikankinančių gyventojų neatpažįsta problemos. 70 proc. jų teigia, kad galvoję, jog įkandimų žymes palieka uodai ar kiti vabzdžiai.

Pasak kenkėjų kontrolės eksperto, ne veltui patalinės blakės gavo tokį vardą. Jos yra maži (suaugusi patalinė blakė yra iki 6 mm, o nimfa apie 4 mm) kenkėjiški vabzdžiai, turintys įprotį misti žmonių krauju naktimis, savo aukas lovoje aptikdami pagal iškvepiamą anglies dioksidą ir kūno šilumą. Aptikti šiuos kraujo mėgėjus sunku, rekomenduojama pirmiausia patikrinti patalynę, čiužinius ir lovų rėmus.

„Jei ant patalynės arba čiužinio pastebite tamsių blakių išskyrų dėmių, sudžiuvusio kraujo taškelių, gyvų tamsiai rudų plokščių vabzdžių, reikėtų imtis priemonių. Jei problema identifikuota viešbutyje, nuomojame būste ar kt., reikia būtinai kreiptis į administraciją. Jei blakės jau atkeliavo į namus, būtina kreiptis į specialistus. Patalinės blakės patelė per savo gyvenimą (iki 1 metų) padeda apie 400 kiaušinėlių, iš kurių išsirita nifmos. Šios 5 kartus neriasi iš odos ir prieš kiekvieną nėrimąsi maitinasi krauju. Tad galima tik įsivaizduoti, kiek tokių mažų gyvių knibžda užkrėstoje vietoje“, – teigia Ž. Žalnerauskas.

Ką daryti grįžus iš kelionės?

Anot kenkėjų kontrolės specialistų, parvykus iš kelionių, reikia nedelsiant visus drabužius išskalbti +60 °C vandenyje, gerai išvalyti, išsiurbti lagaminus, juos išvėdinti gryname ore, žiemos laikotarpiu lagaminą galima palaikyti lauke šaltyje, o vasarą prieš saulę. Šie veiksmai – efektyvus būdas atsikratyti nepageidaujamų kenkėjų ir užkirsti kelią jų plitimui po namus.

„Patalinės blakės įkandimai gali sukelti nemalonius pojūčius, odos išbėrimą ir niežulį. Jei kelionės metu nepavyko išvengti patalinių blakių „dantų“ ir oda stipriai sudirgo, būtina kreiptis į medikus, kad išvengtumėte antrinės infekcijos arba alerginės reakcijos. Ypač tai pasakytina apie vaikus – jiems patalinių blakių įkandimai gali būti pavojingesni“, – pastebi ekspertas.

Vienas iš svarbiausių patarimų – naikinimo priemonių imtis vos tik pastebėjus pirmuosius patalinių blakių požymius. Ir geriausia kreiptis į specialistus.

Taip pat skaitykite: