Skausmas turi būti kontroliuojamas

skausmas

Lėtinis skausmas yra pripažintas kaip atskira liga, turinčia nustatytus simptomus ir konkretų gydymą, nes vien skausmą malšinančių vaistų dažnai nepakanka. Remiantis statistika, mūsų šalyje lėtinį skausmą patiria daugiau nei 20 proc. suaugusių.

Dėl lėtinio skausmo gali sutrikti miegas, judėjimas, išryškėti depresijos simptomai. Jeigu dėl lėtinio skausmo kenčia žmogaus gyvenimo kokybė, adaptacija, funkcijos, jį rekomenduojama gydyti. Pasaulyje jau susiformavo ir atskira šaka anesteziologijoje – skausmo medicina, dar vadinama algologija arba algeziologija. Plačiau apie tai pasakoja medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje gydytojas anesteziologas reanimatologas, skausmo gydymo specialistas Vidas Jankus.

Kuo skiriasi ūmus skausmas nuo lėtinio?

Ūmus skausmas yra apsauginė organizmo reakcija nuo galimo audinių pažeidimo. Palietę karštą daiktą patraukiame ranką, kad išvengtume didesnio nudegimo. Saugome skaudančią sužeistą vietą, kad sugytų. Tačiau kuo ilgiau tęsiasi skausmas, tuo labiau keičiasi skausmo mechanizmas. Net lėčiausiai gyjantys audiniai paprastai spėja sugyti per tris mėnesius. Todėl, jei skausmas tęsiasi ir toliau, jis jau traktuojamas kaip lėtinis skausmas, kaip „savarankiška“ liga. Lėtinio skausmo metu vietoje to, kad nervai perduotų informaciją smegenims apie audinių pažeidimą, jie patys pradeda generuoti skausmo impulsus, sutrinka nervo funkcija, jis suserga. Nors buvusios skausmo priežasties gali ir nebebūti, susirgęs nervas toliau siunčia smegenims skausminius impulsus ir tą skausmą įsimena. Tai vadinama įsijautrinimu skausmui. Ne visuomet iki galo aišku, kodėl skausmas tampa lėtiniu, žinoma yra tai, kad kuo ilgiau tęsiasi skausmas, tuo daugiau pavojų jam įsisenėti.

Lėtinis skausmas ne tik sukelia nemalonius varginančius pojūčius, bet ir stipriai kenkia gyvenimo kokybei, miegui, produktyviam darbui, poilsiui, blogina atmintį, atsiranda nuovargis, nerimas, neigiamos emocijos. Skausmas veikia įvairias organizmo sistemas, atsiranda hipertenzija, tachikardija, raumenų spazmai, galūnių nejudrumas, tromboembolijų rizika, silpnėja imunitetas. Lėtinį skausmą būtina gydyti, nes negydomas jis laikui bėgant progresuoja ir sukelia vis didesnes kančias.

Kaip dirba skausmo gydytojas?

Skausmo gydymo procedūromis siekiama paveikti tam tikras žmogaus kūno vietas, kurios yra susijusios su skausmo priežastimi ar jo jutimu. Taigi, sėkmingam gydymui, pirmiausia, būtina nustatyti skausmo priežastį. Tam būtinos neurochirurgijos, traumatologijos, neurologijos, reumatologijos ir skausmo medicinos žinios. Tik visų šių žinių turėjimas leidžia įtarti skausmą sukėlusią priežastį, kadangi tos pačios kūno vietos skausmas gali kilti iš bent keletos skirtingų priežasčių, pavyzdžiui, nervo, sausgyslių, raiščių, kaulų, sąnarių patologijos, raumens. Kartais pakitimai yra tokie mažyčiai, kad nematomi magnetinio rezonanso ir kitais tyrimais, tačiau skausmas toks intensyvus, kad pacientas tampa visiškai nedarbingas. Tuomet skausmo gydytojas diagnostikai turi remtis įvairiais skausmą provokuojančiais testais, diagnostinėmis injekcijomis, detalia skausmine anamneze ir netgi profesine nuojauta skausmo priežasčiai nustatyti.

Kokie gydymo metodai gali būti taikomi?

Gydymas parenkamas priklausomai nuo skausmo priežasties. Jei priežastis yra nervo spaudimas, mėginama jį atpalaiduoti iš raumens spazmo, randinių ar kitų aplinkinių audinių atitinkamose vietose suleidžiant vaistus. Paprastai tai daroma ultragarso kontrolėje, nes reikia didelio tikslumo.

Jei priežastis – per didelis nervų jautrumas, skiriami tam tikri intraveniniai nervų jautrumą slopinantys vaistai. Jei skausmas sukeltas sausgyslių ir raiščių pažeidimo, galima taikyti jų gijimą skatinantį gydymą: proloterapiją (gliukozės suleidimas aplink pažeistą raištį, sausgyslę ar patį sąnarį, kuri stimuliuoja audinių augimą ir jungiamojo audinio atsikūrimą) ar trombocitais prisotintos kraujo plazmos injekcijas.

Dažnai labai intensyvius skausmus sukelia raumens trigeriai. Jų mechanizmas panašus į siauro raumens pluošto pastovų mėšlungišką susitraukimą. Pastarasis labai atsparus įprastiems vaistams nuo skausmo, bet dažniausiai lengvai gydomas injekcija į skausmo židinį.

Apie 10 procentų onkologinių skausmų nepavyksta suvaldyti vaistais. Šiam skausmui dažnai didelę įtaką turi autonominė nervų sistema, reguliuojanti daugelį nevalingų kūno funkcijų, tame tarpe ir skausmo intensyvumo jutimą. Tačiau ir šį skausmą galima gydyti. Tai daroma suleidžiant vaistus prie simpatinių nervinių mazgų ir, daugeliu atveju, buvęs nesuvaldomas skausmas sumažėja nuo nepakeliamo iki minimalaus, sumažėja vaistų nuo skausmo poreikis.

Dėl ko dažniausiai kreipiasi pacientai?

Dažniausiai kreipiamasi dėl stuburo tarpslankstelinių diskų išvaržų, kuomet skausmas iš nugaros plinta per koją. Tokiu atveju skausmo gydymui taikomas steroidinių vaistų nuo uždegimo suleidimas į stuburo kanalą. Vaistai neutralizuoja iš plyšusio tarpslankstelinio disko išsiskyrusias nervų šaknelę deginančias medžiagas ir, sumažinant aplinkinių audinių patinimą, nervine šaknelė atlaisvinama, dingsta jos spaudimo reiškiniai. Dažniausiai buvęs ryškus skausmas išnyksta per keletą minučių, kartais tai gali užtrukti iki savaitės. Daugeliu atveju po šios procedūros nebeprireikia chirurginio gydymo.

Ar žmonėms pakanka žinių apie skausmo gydytojus ir skausmo gydymo galimybes?

Deja, kol kas žmonėms žinių apie skausmo gydymą labai trūksta. Po sėkmingų procedūrų daugybę metų didžiulį skausmą kentėję pacientai po sėkmingo intervencinio gydymo dažnai net apsiverkia, kad tiek metų nežinojo apie galimybę ryškiai sumažinti skausmo intensyvumą ir vaistų nuo skausmo poreikį. Ar skausmo gydytojas gali dirbti vienas ir šalinti visas lėtinio skausmo priežastis? Tikrai ne, tam būtinas komandinis darbas. Labai svarbi, o gal netgi pagrindinė grandis yra kineziterapeutas, galintis išanalizuoti visą kūno judėjimo sistemą ir pakoreguoti kūno raumenų disbalansą, kuris yra viena iš dažniausių skausmo priežasčių. Esant sudėtingiems atvejams tikslingas medikamentinis ar intervencinis skausmo gydymas.

Nustačius ryškią sąnarių patologiją pacientas turi būti siunčiamas pas gydytoją ortopedą traumatologą, galimai chirurginiam gydymui. Šiuo atveju apie intervencinį skausmo gydymą galima kalbėti tik jei operacija per daug rizikinga dėl sunkių gretutinių paciento ligų.

Jei dėl stuburo patologijos staiga silpsta kojų jėga ar trinka dubens funkcijos, taip pat tikslingas skubus neurochirurginis gydymas.

Jeigu kiti specialistai tirdami pacientą neranda skausmo priežasties, jie turėtų siųsti skausmo gydytojo konsultacijai.

Ar lėtinis skausmas yra įveikiamas? Ar jis gali būti visiškai nuslopinamas?

Skausmas toli gražu nėra visuomet įveikiamas. Visiškas skausmo nuslopinimas – nedažnas. Paprastai siekiamybė yra jo sumažinimas, kuris būtų reikšmingas žmogui, jo gyvenimo kokybei. Pavyzdžiui, jei skausmas lieka, tačiau silpnesnis, ir dėl to pacientui per pusę sumažėja vaistų nuo skausmo vartojimas, skausmo medicinoje tai jau yra nemažas pasiekimas. Taigi, svarbu kaip skausmas kontroliuojamas, valdomas, kiek jis veikia žmogaus gyvenimą, jo kokybę. Žiūrint iš šio taško – intervencinėmis skausmo gydymo procedūromis dažnai galima pasiekti pozityvių pokyčių ir ženkliai pagerinti žmogaus gyvenimo kokybę.

Taip pat skaitykite: