Kad bučinys būtų saldus

Rūpindamiesi oda, neretai pamirštame tinkamą dėmesį skirti ir lūpoms. O kai joms to dėmesio trūksta, labai greitai pamatome. Išsausėjusios ir skilinėjančios lūpos – dažna problema žiemą, kurią gali sukelti žvarbus vėjas, sausas patalpų oras, vitaminų stoka, žalingi įpročiai.

Lūpų oda yra ypač plona ir jautri, greitai reaguojanti į nepalankias aplinkos sąlygas ar nesubalansuotą mitybą, sako „Benu“ vaistinės Sveikos odos instituto specialistė Kristina Lelevičienė. Jeigu jaučiamas sausumas gali neatrodyti didelė bėda, reikėtų nepamiršti, kad tinkamai lūpų neprižiūrint, gali kilti tokių komplikacijų kaip lūpų uždegimas.

Lūpos greičiau nei mūsų oda yra linkusios išsausėti, nes juose nėra riebalinių liaukų. O išsausėjusios lūpos pradeda skilinėti. Svarbu atminti, kad su tokia lūpų būklę susiduriame ne tik žiemą, bet ir vasarą, todėl tinkama lūpų priežiūra svarbi visais metų laikais.

Netinkamai parinktas lūpų balzamas – galimas priešas

Išsausėjusioms lūpoms pirmiausiai greitajai pagalbai griebiamės lūpų balzamo. Tačiau atminkite, kad visi lūpų balzamai yra skirtingi – kad ir kaip sunku patikėti, kai kurie jų gali ne tik nedrėkinti, bet ir papildomai sausinti odą. Pavyzdžiui, sudėtyje esantys tokie ingredientai, kaip mėta ar mentolis, sukelia malonų šaldantį jausmą, bet iš tiesų itin išsausina lūpas – jų būklė netrukus gali tapti daug blogesnė nei buvo prieš tai.

„Įvairūs pridėtiniai skoniai ir kvapai paprastai nėra natūralūs ir gali sukelti neigiamų pasekmių: lūpų oda dar labiau išsausėja, skilinėja, lupasi. Pažeistoms lūpoms geriau ieškokite natūralesnių drėkinančių priemonių, sudėtyje turinčių lanolino (vilnos riebalų), bičių vaško ar keramidų. Jie pasirūpins lūpų oda – pamaitins ir ilgam sudrėkins“, – pataria K. Lelevičienė.

Į pagalbą – spintelėje esantys produktai

Be įprastų lūpų balzamų, drąsiai naudokite ir kitus natūralius produktus, kuriuos rasite savo namuose. Žalioji arbata, alavijas, medus, kokosų aliejus – tai tik dalis to, kas apsaugo odą nuo bakterijų, padeda jai išlikti sveikai ir sudrėkintai arba išgydyti jau esamas žaizdeles.

„Nemažai ingredientų, kurie yra itin naudingi mūsų odai, galime rasti savo virtuvės spintelėje. Pavyzdžiui, kokosų aliejus ar medus pasižymi antibakterinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali apsaugoti pažeistas lūpas nuo infekcijos, tuo pačiu ir drėkinti odą. Svarbu nepamiršti, kad po vienos procedūros visos žaizdelės neišgys, tačiau nuolatinis lūpų lepinimas tikrai pasiteisins“, – pasakoja K. Lelevičienė.

Skysčiai ir tinkama mityba – būtina

Greičiausiai tai girdėjote šimtus kartų: vanduo padeda numesti svorio, pagerina medžiagų apykaitą, suteikia švytėjimo ir drėkina odą. Visi tai žino, tačiau ne visada suvokia kasdienio skysčių vartojimo svarbą. Dauguma gali net nepastebėti, kad susiduria su dehidratacija, todėl labai svarbu vandens gėrimą paversti įpročiu.

„Žmogus dehidratuoja, kai netenka daug skysčių. Nualintas organizmas bando pasiimti drėgmės iš vietų, kurios jos dar neprarado. Tai gali lemti odos sausumą, įskaitant ir lūpų. Be to, vandens stygius iššauks ir kitus pojūčius: galvos svaigimą, širdies virpėjimą, vangumą ar net sąmonės netekimą“, – įspėja Sveikos odos instituto specialistė.

Beje, atminkite, kad be būtinybės palaikyti tinkamą vandens kiekį organizme, lūpų odai įtaką daro ir kasdien valgomas maistas. Žmonės, kurie prastai maitinasi ir nuolat alkį malšina nemaistingais produktais, yra labiau linkę turėti išsausėjusią odą.

Prevencija – vanduo ir vitaminai

Paprastai nepastebime, kiek daug liečiame lūpas: nuolatinis kandžiojimas, laižymas ar lietimas pirštais skamba nekaltai, tačiau galiausiai oda tampa nualinta ir pradeda sausėti. Šie įpročiai smarkiai kenkia lūpoms, net ir toms, kurios paprastai neturi problemų dėl skilinėjimo.

„Nors ir sunku susivaldyti nekrapštant pleiskanotos odos ar neliečiant lūpų, reikėtų mokytis tam tikrus savo judesius sekti ir valdyti. Nuolat liečiant ir krapštant lūpas, galime pašalinti ir sveiką odą, atverti kraujuojančias žaizdeles, į kurias nesunkiai gali patekti ir infekcija“, – pasakoja K. Lelevičienė.

Kad lūpų priežiūra būtų visapusiška, reguliariai naudokite drėkinamuosius produktus su apsauga nuo saulės, šveiskite lūpas, gerkite daug vandens, venkite žalingų įpročių bei papildykite savo racioną naudingais vitaminais ir mineralais.

„Kad palaikytumėte gerą odos būklę, praturtinkite savo mitybą A ir E vitaminais, kurių gausu žuvų taukuose, daržovėse, pieno produktuose ar grūdinėse kultūrose. Jei lūpų sausumas, šerpetojimas ir skilinėjimas kamuoja dažnai, šių vitaminų pravartu vartoti papildomai – gali būti, kad patiriate jų trūkumą. A ir E vitaminai – svarbūs antioksidantai, apsaugantys nuo laisvųjų radikalų poveikio, žalojančio ląsteles ir greitinančio jų senėjimą”, – vitaminų naudą vardija vaistininkė.

Stingant vitaminų, gali pradėti varginti dar viena nemaloni lūpų būklė – lūpų kampučių trūkinėjimas. Sutrūkinėję lūpų kampučiai gyja ilgai, todėl lengviau yra pasirūpinti tinkama lūpų priežiūra nei gydymu.

Svarbu atminti, kad lūpų kampučių trūkinėjimas gali signalizuoti apie kito vitamino – B2 – trūkumą. Jeigu pasireiškia ir kiti šio vitamino trūkumo simptomai, kaip akių sausumas ir jautrumas, energijos stoka, liežuvio ir gerklės paraudimas bei perštėjimas, odos šiurkštumas, būtina savo mitybą papildyti šio vitamino turinčiais produktais ar jo vartoti papildomai. Vitamino B2 rasite jūros gėrybėse, pieno produktuose, sojos pupelėse, kiaušiniuose. Organizmas vitamino B2 nekaupia, todėl jo atsargas reikia papildyti kasdien.

Taip pat skaitykite: