Į kelionę su – skiepų pasu

kelionės

Keliaudami labiau rūpinamės savo lagamino turiniu nei sveikata. Tačiau situacija pamažu keičiasi – į kelionę šalies gyventojai ima ne tik savo asmens dokumentą, bet ir skiepų pasą.

Kol tai dar nėra masinis reiškinys, sveikatos priežiūros specialistai atkreipia dėmesį, kad didžiausias dėmesys turėtų būti skirtas vaikams, nėščiosioms ir senjorams – mat, keliaudami jie labiausiai rizikuoja užsikrėsti infekcinėmis ligomis.

„Apie pavojų sveikatai keliaujant kalbama per mažai, o dar mažiau – apie vaikų skiepijimą. Deja, pastaruoju metu Lietuvoje suaktyvėjusio antivakcininio judėjimo šalininkai įsitikinę, kad vaikams pakanka jau ir taip gaunamų skiepų. Savo praktikoje pastebėjau, kad tėvai net nepasidomi atžalų skiepijimu prieš keliones – ypač keliaudami į tokias populiarias šalis kaip Turkija ar Egiptas. Šalies gyventojai šių šalių jau nelaiko egzotinėmis, todėl jiems nekyla mintis nei pasiskiepyti patiems, nei pasirūpinti savo vaikų apsauga. Tačiau jų atžala, turkšdamasis baseine Turkijoje, gali užsikrėsti meningokoko C infekcija ar hepatitu A, kuris pavojingas ir mažam, ir suaugusiajam“, – apie tykančias grėsmes pasakoja medicinos klinikos „Endemik“ šeimos gydytoja Elena Šukė.

Vaikai – didžiausia rizikos grupė

Pagrindinės infekcijos, nuo kurių būtina apsisaugoti keliaujant į užsienį, yra hepatitas A, geltonoji karštligė, poliomielitas, stabligė, difterija ir vidurių šiltinė. Vaikus gydytoja įvardija kaip vieną iš minėtų infekcijų rizikos grupių.

Pasak specialistės, atžalas galima pradėti skiepyti jau nuo kelių mėnesių amžiaus, bet patartina su naujagimiais nekeliauti į egzotines šalis, nes šie dar nebūna gavę visų reikiamų skiepų – tolimas keliones geriau planuoti vaikams kiek ūgtelėjus.

„Nuo meningokoko apsauganti vakcina vaikams yra ypatingai reikalinga kelionių metu. Lietuvoje vaikai yra skiepijami nuo meningokoko B, tačiau šia infekcija užsikrėsti galima tik tam tikrose, dažniausiai Europos šalyse. Likusiame pasaulyje paplitusios kitos meningokoko atmainos, žymimos raidėmis A, C , W ar Y. Todėl vaikas, nuvykęs į užsienio kurortą, gali užsikrėsti visai kita šios infekcijos forma, nors Lietuvoje ir buvo paskiepytas. Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių gaunami skiepai dar neužtikrina, kad vaikas su tėvais gali visur saugiai keliauti“, – teigia šeimos gydytoja.

Valstybės lėšomis naujagimiai, kūdikiai ir vaikai skiepijami nuo 14 infekcijų: tuberkuliozės, hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito, tymų, epideminio parotito, raudonukės, B tipo Haemophilus influenzae, pneumokokinės, žmogaus papilomos viruso (tik mergaitės), meningokokinės B tipo infekcijos ir rotavirusinės infekcijos.

Senjorai skiepytis nesiveržia

Pasak gydytojos, pastaruoju metu keliauja vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių, amžius nėra barjeras nei kelionėms, nei skiepams. Patartini skiepai atsižvelgiant į kelionės vietą yra šie: nuo vidurių šiltinės, pasiutligės, hepatito A ir B, difterijos, stabligės bei poliomielito, meningokokinės infekcijos, geltonojo drugio. Nereikia pamiršti ir skiepų nuo gripo.

„Keliaujant į užsienį senjorams, ypač sergantiems lėtinėmis ligomis, gripo vakcina yra ne ką mažiau svarbi, kai vykstama į regionus, kuriuose kelionės metu yra tikėtina gripo epidemija. Pavyzdžiui, Europoje, kaip ir Lietuvoje, sergamumas gripu išauga antroje žiemos pusėje, tuo tarpu pietų pusrutulio šalyse gripo sergamumo pakilimas registruojamas balandžio – rugsėjo mėnesiais “, – pabrėžė šeimos gydytoja.

Infekcijoms imlesnės nėščiosios

Medikė kaip dar vieną rizikos grupę išskiria nėščiąsias, kurios yra žymiai imlesnės visoms infekcijoms, o kiekviena liga – kur kas pavojingesnė nei likusiai visuomenės daliai.

„Besilaukianti moteris, užsikrėtusi gripu, gali nejausti jokių simptomų, bet ši infekcija, būdama organizme, sukelia vaisiaus pažeidimus, apsigimimus ar priešlaikinį gimdymą. Visiškai taip pat pavojingos nėščiosioms yra ir kitos infekcijos. Tiesa, ne visos vakcinos yra tinkamos skiepyti nėštumo metu, dėl to prieš skiepijantis būtina pasitarti su savo šeimos gydytoju. Bet, pavyzdžiui, skiepas nuo difterijos, stabligės ir kokliušo yra rekomenduojamas kiekvienai nėščiai moteriai – ir prieš kelionę, ir niekur neketinant vykti. Juolab, kad nuo difterijos ir stabligės kas 10 metų nemokamai gali pasiskiepyti visi asmenys nuo 26-erių“, – sako E. Šukė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) rekomenduoja nuo kokliušo papildomai pasiskiepyti planuojantiems tapti tėvais ar jau susilaukusiems naujagimio tėvams, kadangi didžioji dauguma kūdikių ir mažų vaikų kokliušu užsikrečia nuo šeimos narių.

Taip pat skaitykite: