Neskaičiuoja prabėgančių metų

Žinoma Lietuvos poetė, žurnalistė, politikos ir visuomenės veikėja Dalia Teišerskytė išgyvena pokyčių metą. Pabaigusi ilgametę karjerą Seime ir oficialiai nutraukusi santuoką, ji atvertė naują gyvenimo lapą. Neseniai 75-tąjį gimtadienį atšventusi moteris tvirtina, kad bėgantys metai netrukdo gyventi, o mitais apipintos grožio injekcijos laimės tikrai neatneša.

Televizijos laidoje „Skyrybos“ žinomos garbaus amžiaus moterys susirinks į diskusiją apie vyraujantį jaunystės kultą ir senatvės stigmą, gyvenimo atneštą patirtį, gatvėje girdimus komplimentus ir plastines operacijas.

Visuomenėje įprasta manyti, kad moterys vengia garsiai šnekėti apie savo nugyventus metus, o jaunystė asocijuojasi tik su laiko pokyčiams nepaklūstančia išvaizda. Tačiau žinoma Lietuvos poetė, žurnalistė, politikos ir visuomenės veikėja Dalia Teišerskytė tikina neskaičiuojanti prabėgančių metų. Nors pastarasis gyvenimo periodas jai nebuvo lengvas – nutrūko ilgametis darbas Seime bei pasibaigė net 10 metų trukusios skyrybos su vyru, bet, nepaisant to, moteris tvirtina tikrai neliūdinti ir besidžiaugianti kiekviena diena.

„Man prieš mėnesį sukako 75-eri ir aš to neslepiu. Tiek šiandien, tiek vakar gyvenu puikiai. Turiu ką veikti šiame gyvenime, be galo myliu savo skaitytojus, su jais dažnai susitinku. Tai teikia man didžiulį malonumą, nes nėra savaitės, kad kažkur neišvažiuočiau“, – laidoje pasakojo Dalia.

Pasak žinomos poetės, kiekvienas amžiaus tarpsnis yra savaip gražus. Ji tikina, kad su metais žmogaus būdas ar įpročiai nesikeičia ir kipšiukas, gyvenantis joje, nė kiek nepaseno. Dalia ne kartą yra pasakojusi, jog bėgantys metai netrukdo nei keliauti, nei mėgautis knygomis, teatru, menu, nei su draugėmis po parduotuves pasivaikščioti.

„Tas metų bėgsmas netrukdo gyventi ir bent jau aš net nepastebėjau, kaip jie praėjo. Prisimenu tik, kad pats linksmiausias mano gimtadienis buvo 44-asis. Tuomet galvojau, kad reikia perplėšti pasaulį per pusę – panašiai taip ir įvyko: šokom ant stalų ir net į baseiną su drabužiais. Ne tik aš, visi buvo priversti tą padaryti“, – smagiais prisiminimais laidoje dalijosi Dalia.

Poetė atvirauja, kad mankšta ar sportas niekada nebuvo jai prie širdies, tačiau drąsiai tvirtina, jog ant sofos dienomis tikrai nesėdi ir aktyvios veiklos užtektinai randa buityje.

„Niekada jokių dietų nesilaikiau ir nekėliau sau jokių suvaržymų. Nors dabar papildomai ir nesportuoju, tačiau nuo kovo mėnesio prasideda visi darbai sodyboje: darže, sode, gėlyne. O ir paties namo tvarkymas ir namų ruoša – tai toks fizinis krūvis ir tokie tūpčiojimai, jog papildomai sportuot jau ir nebereikia“, – pasakojo Dalia.

Vis dėlto moteris neslepia – jai teko praverti grožio specialistų kabineto duris ir būtent su tikslu paslėpti laiko paliekamas žymes veide. Tačiau šių procedūrų atnešta patirtis tik leido žinomai poetei suprasti faktą, jog laiko nesustabdysi ir privalai mėgautis bėgančių metų teikiamu džiaugsmu.

„Prieš septynerius metus, kuomet dar dirbau Seime, kartą nuėjau tam, kad suleistų man botokso į veidą. Norėjau paslėpti ryškiai matomas veido raukšles. Bet praėjo pusė metų ir visas efektas dingo. Tuomet ir pagalvojau – o kam to reikia? Pinigai dideli, rezultatas trumpalaikis, o senatvė vis tiek ateis. Kita vertus, jeigu mano metų dama bus su veidu, panašiu į naujagimio užpakalį, juk atrodys labai juokingai“, – laidoje atviravo Dalia.

Visgi šiandieną vis daugiau moterų drąsiai kreipiasi į specialistus dėl vienų ar kitų išvaizdos patobulinimo procedūrų. Jos ieško visų įmanomų būdų paslėpti veide ar kūne paliekamas laiko žymes, mat senti jaunystės kulto visuomenėje yra tarsi kokia nuodėmė. Tačiau specialistai teigia, kad grožyje yra svarbiausia pusiausvyra ir nesiima operacijų, jeigu pacientas pats nežino, ką nori savyje pakeisti.

„Amžiaus ribos grožio procedūroms ar injekcijoms tikrai nėra, tačiau svarbiausia, jog būtų pusiausvyra tarp vidinio ir išorinio pasaulio. Dažnai, ypač paskutiniu metu, mes matom žmogų, bet jis kažkoks ne toks, ir tikrai negražus, nors padaryta yra labai daug. Grožis yra labai subjektyvus dalykas, tačiau manau, kad žmogus gražus tas, kuris gražus ne savo išore, o vidumi“, – laidoje mintimis dalijosi „Sapiegų klinikų“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Jelena Romanova.

Tipinės pensinio amžiaus moters įvaizdžio nė kiek neprimena ir kita laidos viešnia – aktyvi, energinga ir visuomet puikios nuotaikos bei entuziazmo kupina Lietuvos sportinės gimnastikos čempionė ir aerobikos trenerė Joana Bartaškienė. Daugiau nei 60 metų aktyviai sportuojanti moteris griauna visus mitus apie senatvę ir drąsiai savo energijos paslaptimi bei patirtimi dalinasi su kitais bendraamžiais.

„Aš niekada neslėpiau savo amžiaus. Man už mėnesio bus 70 ir aš visada sakiau – geriau atrodyti vyresnei, negu prasčiau jaunesnei. Visą gyvenimą buvau užimta ir mane tas užimtumas veža. Su projektais, skirtais senjorams, važinėju po visą Lietuvą ir mano dienos režimo jaunimas nepavežtų. Visuomet gyvenime ėjau į darbą kaip į šventę, o dabar kiekvieną dieną einu į savo „auksinį amžių“ su tokia pačia nuotaika“, – pasakojo vyresnio amžiaus moterims treniruotes vedanti aerobikos trenerė.

Joana Bartaškienė

Joana Bartaškienė

Anot sociologų atliktų tyrimų, moterims atskleisti savo amžių tapo daug lengviau tuomet, kai jos ėmėsi rūpintis savimi: mankštintis, valgyti sveiką maistą ar net profilaktiškai tikrintis sveikatą. Tam pritaria ir Joana, kuri jau beveik du dešimtmečius savo sveika gyvensena užkrečia ir kitus.

„Vien baletas ir gimnastika moteriai duoda tiek daug. Užtenka vaikystėje keletą metų palankyti šias veiklas, kad po to net būnant 60-ties matytųsi tai iš pirštų dėliojimo, pėdos tempimo ar laikysenos. Tačiau bendraudama su savo bendraamžiais pastebiu, kad vyrai sensta, o mes, moterys, visos norim šokti, sportuoti, būti aktyvios.

Mano vedamos treniruotės auksinio amžiaus moterims suteikia joms ir pasitempimo, ir pasitikėjimo savimi, tad tie metai tegu sau ir bėga. Mus tai veža ir nesvarbu kiek mums metų bebūtų“, – pasakojo Joana.

Savo metų nesigėdija ir kita laidos viešnia, operos solistė ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro edukacinių projektų koordinatorė Sofija Jonaitytė. Moteris tvirtina, jog kaip tik džiaugiasi per gyvenimą įgyta patirtimi ir išmintimi.

„Opera ir baletas yra ypatingas žanras, kur pats atlikėjas yra instrumentas. Ir jiems ypatingai svarbu sveikata, nes kito instrumento nenusipirksi, turi būti pats visuomet idealios formos. Mano vienas pirmųjų didžiausių vaidmenų buvo Margarita Ch.Gounod operoje „Faustas“ ir kuomet išmintingajam Faustui grąžino jaunystę, jis protingai nepasielgė. Todėl ne vien jaunume viskas, reikia išminties ir atkaklumo, kad tą išmintį galėtum kažkaip realizuoti“, – pasakojo garsi operos solistė.

Ar verta bijoti senatvės, kaip išlikti kupiniems energijos nepriklausomai nuo bėgančių metų, ko bijo auksinio amžiaus sulaukusios moterys ir kokius komplimentus jos vis dar girdi iš aplinkinių – jau šį ketvirtadienį, 21.30 val. „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Skyrybos“.

Taip pat skaitykite: