Užpuolė tarakonai?

tarakonai

Pasaulyje priskaičiuojama daugiau nei 4 tūkst. tarakonų rūšių, Lietuvoje gyvena – 4. Visgi dėl jų gebėjimo žaibiškai veistis ir šiuo metu tam itin palankių sąlygų kenkėjų kontrolės ekspertai per pastarąjį mėnesį sulaukė per 100 užklausų dėl tarakonų naikinimo.

„Šildymo sezono metu jaučiame didesnį poreikį naikinti tarakonus. Kuo temperatūra patalpoje aukštesnė, kuo lengviau prieiti prie vandens ir maisto šaltinių, tuo tinkamesnės sąlygos tarakonams veistis. Ir nesvarbu, kokia patalpa, ar butas, ar namas, ar kavinė – jų randama netgi biuruose. Jei patalpoje pastebėjote vieną tarakoną, tikėtina, kad aplinkui šmirinėja dar kelios dešimtys šių vabzdžių“, – teigia UAB „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas.

Auga gyventojų sąmoningumas

Kenkėjų kontrolės ekspertai pastebi, kad gyventojai tarakonų siekia atsikratyti ne tik dėl jų nemalonios išvaizdos, bet ir galimos rizikos sveikatai.

„Nemažai kalbame apie tai, kad ūsuotieji kenkėjai, misdami atliekomis, gali pernešti žmogaus sveikatai itin pavojingus ligų sukėlėjus: tuberkuliozę, salmoneliozę, dizenteriją, vidurių šiltinę, šių vabzdžių išmatos, išnaros ir kiaušinėliai gali sukelti alergiją, egzemą. Panašu, kad vis daugiau gyventojų ima suprasti, kokią realią žalą gali padaryti tarakonai“, – kalba kenkėjų kontrolės specialistas.

Tarakonai didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia šiltose, tamsiose, nešvariose, užterštose vietose, minta įvairiomis atliekomis, ekskrementais užteršia žmonių ir gyvūnų maistą. Užtenka tarakonui perbėgti per nešvarumus ir užlipti ant maisto – bakterijos neabejotinai pasklis. Tarakonai perneša virš 20 rūšių patogeninių bakterijų, virusus, grybelius, platina žarnyno ligas, taip pat parazitinių kirmėlių kiaušinėlius.

Keli patarimai, ką daryti

Palikdami trupinių ant stalviršių, nelaikydami maisto sandariai ir vengdami reguliariai išnešti šiukšles, gyventojai tarakonams daro paslaugą.

„Tarakonai nesimaitinę gali gyventi iki mėnesio, negėrę – iki dviejų savaičių, todėl pakanka net menkiausio vandens šaltinio, pavyzdžiui, kondensato ant vamzdžių, ir tarakonai toliau gyvuoja jūsų teritorijoje. Bet kokiu atveju švara – pirmas ginklas prieš ūsuotuosius. Patalpoje negali likti nė menkiausio maisto gabaliuko ar šiukšlės atraižėlės, vadinasi, reikia atitraukti visas spinteles, viryklę, šaldytuvą ir kitus prietaisus bei baldus, nuvalyti sienas ir kitus paviršius. Aplinka turi būti švarinama nuolat. Labai svarbu net šaldytuve maistą laikyti sandariuose induose arba plastikiniuose maišeliuose, negalima palikti per naktį gyvūnų ėdalo, vandens, smėlio dėžučių“, – pataria kenkėjų kontrolės ekspertas.

L. Grigaliūnas atkreipia dėmesį, jei gyventojai ryžosi tarakonus naikinti patys, priemones būtina naudoti tiksliai pagal naudojimo etiketes. Šiais laikais galima rasti tokių priemonių, kurios yra ir efektyvios, ir naikinimo metu gyventojams nereikia palikti būsto, tik labai svarbu įsigilinti ir į kenkėjų įpročius, biologines savybes.

Taip pat skaitykite: