Vyrų odos priežiūra

Storžievis – epitetas, kuriuo greičiausiai nesugalvotum apibūdinti moters, tačiau nesunkiai pritaikytum vyrui. Tačiau jis neturėtų klaidinti – tai visai ne apie odą. Nes vyrų oda taip pat yra pažeidžiama, kaip ir moterų. Deja, vyrai dažnai linkę numoti ranka į savo odos priežiūrą – esą po skutimosi naudojamos priemonės visiškai pakanka.

BENU Sveikos odos instituto ambasadorė Milda Darulienė skuba griauti šį mitą, kuris ypač žalingas žiemą. Juk vyrų odą veikia tas pats šaltis, vėjas, drėgmė ir temperatūrų svyravimai, kaip ir moterų.

Veido odos priežiūra nuo seno priskiriama moterų grožio ritualams. Tai nesunku pamatyti ir atidarius bei palyginimus moters ir vyro vonios spintelę. Pastarojoje greičiausiai rasite vos vieną ar dvi priemones odai prižiūrėti. Ar jų užtenka?

Kodėl vyrų oda ilgiau atrodo jaunesnė?

Vyrų oda savo tekstūra ir savybėmis skiriasi nuo moterų odos. Ji yra storesnė, šiurkštesnė, elastingesnė. Tai lemia vyriški hormonai kaip testosteronas, taip pat didesnis kolageno kiekis.

„Kolagenas atsakingas už mūsų odos elastingumą, kai jo pradeda mažėti, išryškėja raukšlelės, jos gilėja. Kadangi vyrų oda natūraliai turi daugiau kolageno, ji ilgiau išlieka lygesnė, tvirtesnė ir jaunatviškesnė. Sakoma, kad vyrų oda gali atrodyti net iki 15 m. jauniau nei to paties amžiaus moterų. Spartūs senėjimo procesai vyrų odoje prasideda po 50 m., kai odos savybės ima blogėti, ji plonėja ir sausėja“, – sako odos priežiūros specialistė.

Dabar paplitusi barzdų mada taip pat padeda vyrams ilgiau išsaugoti sveikesnę ir jaunatviškesnę odą. Plaukuotumas saugo odą nuo šalčio, drėgmės, įvairių bakterijų ir aplinkos taršos, todėl ji mažiau pažeidžiama. Ne mažiau svarbu ir tai, kad vyrai nenaudoja makiažo priemonių, kurios gali užkimšti poras ir nualinti odą.

„Visa tai nereiškia, kad vyrų oda neturi savo silpnųjų pusių. Reikėtų žinoti, kad per odą vyrai išskiria daugiau prakaito nei moterys, taip pat ji dažnai yra riebesnė ir pasižymi didesnėmis poromis. Dėl šių priežasčių vyrų oda gali būti labiau linkusi į aknę ir įvairius uždegiminius procesus, kurie palieka sunkiai gydomus randus. Tokia oda reikalauja specialios priežiūros, norint, kad ji atrodytų sveika, lygi ir švytinti“, – apie vyrų odos ypatumus pasakoja vaistininkė.

Ji prideda, kad didesnį stresą vyrų oda patiria ir dėl dažno skutimosi bei tokių žalingų įpročių, kaip rūkymas ir alkoholio vartojimas.

Pirmas žingsnis – valymas

Taisyklė, kuri galioja bet kurios lyties odai – tik švari oda yra sveika ir graži. Todėl ir vyrams neužtenka po visos dienos veidą tik apšlakstyti vandeniu. Muilu praustis taip pat ne pati geriausia išeitis – muilas odą sausina, tad net ir pati storiausia oda yra pažeidžiama, tampa jautresnė.

„Vyrų higienos reikmenys jau seniai nebeapsiriboja muilu, skutimosi putomis ir losjonu po skutimosi. Vyrams, kaip ir moterims, taip pat svarbu gerai nuvalyti ir nuplauti per dieną ant odos susikaupusius nešvarumus, kurie ir taip į riebumą linkusią odą gali dar labiau užkimšti.

Todėl rekomenduoju ir vyrams rytais ir vakarais veidą prausti specialiu vyrų odai skirtu prausikliu. Jeigu po ranka tokio dar neturite, o antrosios pusės spintelėje matėte micelinį vandenį, odą valyti galite ir juo“, – apie vyrų veido švarą kalba Sveikos odos instituto ambasadorė M.Darulienė.

Bent kartą per savaitę vyrams rekomenduojama odą nušveisti ir šveitikliu. Tai padės apsaugoti odą nuo plaukelių įaugimo.

Antras žingsnis – drėkinimas

Žiemą odai didžiausią žalą daro šaltis ir vėjas, didelė temperatūrų kaita, kai iš šalto oro patenkame į šildomą patalpą, taip pat šildomų patalpų oro sausumas. Kad oda išvengtų pažeidimų ir neišsausėtų, vyrams taip pat reikėtų ją drėkinti.

„Jeigu oda linkusi riebaluotis, vyrui reikėtų dairytis maitinamojo kremo, sausesnei odai reikėtų negailėti drėkinimo. Išsausėjusi oda lengviau pažeidžiama, pvz., skutantis.

O jeigu oda itin riebi, plaukeliai linkę labiau įaugti. Todėl svarbu pasirinkti ir tinkamas priemones skutimuisi – nepagailėti specialių putų ar gelio, kurie palengvins skutimąsi, sumažins odos dirginimą ir užtikrins jos drėkinimą.

Po skutimosi reikėtų naudoti losjoną, turintį dezinfekcinių savybių – jis padės išvengti pūlinukų ir bėrimų“, – apie besiskutančių vyrų odos priežiūrą kalba vaistininkė.

Trečias žingsnis – akių ir lūpų priežiūra

Jeigu vyrai mano, kad lūpų ir paakių priežiūra jiems neaktuali – smarkiai klysta. Taip, moteris paakių oda pradeda rūpintis anksčiau, nes čia anksčiau pastebimi pirmieji senėjimo požymiai.

Tačiau nors vyrų oda po akimis suglemba vėliau, tačiau tai įvyksta kur kas staigiau. Kuo anksčiau vyrai pradės rūpintis specifinių veido zonų priežiūra, tuo ilgiau išlaikys jaunatvišką ir sveiką išvaizdą. Todėl nereikėtų laukti pirmųjų senėjimo požymių ir paakių oda pradėti rūpintis anksčiau.

„Vyrų paakių priežiūrai taip pat yra specialių priemonių, kurias reikėtų naudoti kiekvieną vakarą – nedidelį kiekį švelniai įtapšnoti į paakių odą. Nereikėtų pamiršti ir lūpų priežiūros. Nors vyrų veido oda atsparesnė ir storesnė, lūpų oda tokių savybių neturi.

Lūpų oda itin plona, neturi riebalinio sluoksnio ir melanino, saugančio nuo neigiamo saulės spindulių poveikio. Lūpos greičiau džiūna, gali pradėti skilinėti. Neprižiūrimas lūpas dažniau puola ir herpeso virusas.

Kad ir kaip vyrams nesinorėtų, jų kasdienėje kosmetinėje ar tiesiog striukės kišenėje turėtų atsirasti bespalvis ir bekvapis lūpų balzamas“, – apie skirtingų veido sričių priežiūrą pasakoja Sveikos odos instituto specialistė.

Vaistininkė ir vyrams primena nepamiršti apsaugos nuo saulės. Net ir žiemą, kai saulė rodos vos kyšteli savo spindulį pro storą debesų sluoksnį, apsauginis kremas yra būtinas. O atėjus šalčiams, Sveikos odos instituto ambasadorė primena tiek vyrams, tiek moterims, einant į lauką, pasitepti riebesnių nuo šalčio saugančiu kremu.

Taip pat skaitykite: