Kaip tinkamai išsirinkti silkę?

silkes

Silkė – vienas svarbiausių produktų ant Kūčių stalo, kuriai paruošti yra daugybė būdų. Tačiau kaip ją beruoštumėte – labai svarbu, kad pati žuvis būtų kokybiška. Tad kaip tinkamai išsirinkti silkę, kad iš jos gaminami patiekalai būtų kokybiški, skanūs ir nesugadintų šventiškos nuotaikos?

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad prieš Kūčias gerokai išauga perkančiųjų neišdorotas silkes su galvomis. Tad jiems svarbu išsirinkti tinkamas.

„Jau paruoštos silkės ar filė irgi daugiau nuperka – bet neišdarinėtų – kur kas daugiau. Nes yra tradicija per šventes patiems gaminti, pagal savo tradicinius receptus. Mes ir taip atrenkame tik geras žuvis, kitaip ilgai nedirbtume. Juk nuolatiniai klientai ateina, daugelį kaip draugus pažįstame jau daug metų. Bet jei kas nori pasitikrinti ar kitur perka silkes, galiu pasakyti, į ką labiausiai reikia atkreipti dėmesį norint nusipirkti gerą silkę“, – sako žuvimi turguje prekiaujantis Rimas.

Per ilgus darbo metus jis išgirdo įvairiausių mitų, kaip esą pasirinkti gerą žuvį. Vienas iš turbūt keisčiausių – esą reikia žiūrėti silkei į akis ir rinktis pagal jų spalvą.

„Galiu pasakyti, kad tikrai ne į akis reikia žiūrėti. Ar tos akys raudonos, ar žydros – jokio skirtumo. Reikia žiūrėti, kad būtų platesnė silkės nugara – kuo platesnė, tuo ji riebesnė. Oda turi būti normali, gražiai atrodyti. Kitas dalykas – kad nebūtų minkšta. Minkšta – vadinasi, nebešviežia. Kiti galvoja, kad sena – jei gelstelėjusi. Iš tikrųjų taip būna dėl neteisingo atšildymo – visos sūdytos silkės iš pradžių yra užšaldomos. Aišku, gelsvumas taip pat nieko gero, ir silkės skonis bus nekoks – kietesnė, sausesnė“, – aiškino pašnekovas.

Turgaus prekiautojai dažnai dalijasi ne tik patarimais, kaip išsirinkti geriausią produktą, bet ir receptais, kaip juos paruošti.

„Daug čia visko sužinom, išgirstam. Ir su kolegom pasišnekam, ir pirkėjai paklausia, kaip geriau pasigaminti. O būna ir taip, kad ir jie mums papasakoja. Silkės man asmeniškai ir turbūt daugeliui kitų patinka dar ir dėl to, kad jas galima labai įvairiai paruošti. Grybai, razinos, riešutai, svogūnai, rauginti agurkėliai, svogūnai su pomidorų padažu, citrinos. Su viskuo tinka. O mane labiausiai nustebino receptas su apelsinais, pirkėja papasakojo gal prieš porą metų. Sakė, kad jau senokai kiti taip gamina, bet aš nebuvau girdėjęs. Įdomus skonis, kas nori išskirtinio patiekalo, mėgsta eksperimentuoti, rekomenduoju pabandyti. Sūrumas su saldumu kontrastuoja, dar tas aromatas apelsino – visai įdomu. Dar privalumas, kad ne tik įdomu, bet ir visai paprasta paruošti“, – sakė prekybininkas.

Paprastai paruošiamas labai skanios silkės su apelsinais receptas

Porai silkių paruošti reikės dviejų apelsinų, svogūno, maždaug trijų šaukštų acto, nepilnos stiklinės vandens (galima gazuoto mineralinio), poros šaukštų cukraus, kelių lauro lapų, po žiupsnį pipirų ir smulkiai kapotų krapų.

Pirmiausia, žinoma, reikia išdarinėti silkę ir paruošti jos filė, supjaustyti gabaliukais. Tada ruoškite marinatą: vandenyje išmaišykite actą ir cukrų ir iš vieno apelsino išspaustas sultis, įdėkite pipirus ir lauro lapus. Kitą supjaustykite griežinėliais, tada ketvirčiais.

Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir patogiame inde sluoksniuokite gabalėliais supjaustytą silkę, apelsinus ir krapus. Tada užpilkite marinatu.

Užteks palaikyti šaldytuve kelias valandas, ir galėsite mėgautis aromatingu, ypatingo skonio šventiniu silkės patiekalu.

Taip pat skaitykite: