UŽBURIANTI POPIERINIŲ SNAIGIŲ MAGIJA

Artėjant gražiausioms metų šventėms pasigendame bene svarbiausio žiemos atributo – sniego. Kad ir kaip bebūtų liūdna, kasmet jo sulaukiame vis mažiau, tačiau tautodailininkė Kristina Stasė Mažukaitienė pataria nenusiminti, žiemos stebuklą galime susikurti ir savo rankomis. Juk namų dekoracijos iš parduotuvių lentynų niekada neatstos rankų darbo lengvų ažūrinių snaigių, o tam jums prireiks tik popieriaus ir žirklių.

Snaigės apskriejusios visą pasaulį

Klaipėdietė medikė pomėgį karpyti mažyčius meno kūrinius vadina nevaldoma manija, nes paėmusi į rankas žirklutes ir popierių, nebejaučia laiko tėkmės, o kartais karpo ir iki ryto. Meno kūrėjos statusą turinti K. S. Mažukaitienė sako nebesuskaičiuojanti kiek jos kūrinių apskriejo visą pasaulį, bet neabejojanti, jog tūkstančiai, nes karpo jau 30 metų. Snaiges kaip dovaną užsakę žmonės, prašo atsiųsti net į Ameriką, Kanadą, tolimąją Australiją bei dažnai susižavėję kreipiasi vėl ir prašo daugiau šių meno kūrinių. Karpymo meistrės darbai jau du kartus buvo eksponuojami ir pasaulinėje karpinių parodoje, o asmeninių parodų moteris sakosi jau nebesuskaičiuojanti: „Turbūt jau virš 30, bet būtų ir daugiau, nes kviečia visur – ir į Čikagą, ir į Vokietiją, bet aš tiesiog nebesuspėju. Man pakankamai veiklos ir Lietuvoje, juk snaiges karpau ne tik žiemą. Ranką reikia lavinti kiaurus metus, kitaip nepastebėsi kaip nebeišeina taip kruopščiai padaryti, kaip norėtum“, – pasakoja profesionali karpytoja.

Snaigės – trapus gamtos stebuklas

K. S. Mažukaitienės karpiniai

K. S. Mažukaitienės karpiniai

Tautodailininkė sako, jog snaigės tokios populiarios, nes užburia savo magija – trapiomis formomis, lengvumu, tobulu grožiu, o nuo kitų karpinių skiriasi tuo, kad jos subtiliai mažos bei laikinos. Juk gamtoje snaigė, kad ir kokie gražūs jos ornamentai bebūtų, taip pat ištirpsta vos atšilus, o iš jos lieka tik vandens lašelis.

Savo knygos įžangoje „Snaigių fantazija. Išsikarpykite patys“ K.S.Mažukaitienė cituoja W.A.Bentley‘ų: „Žvelgdamas pro mikroskopą, pamačiau, kad snaigės – tai grožio stebuklai, ledo gėlės ir būtų neteisinga, jei šito grožio niekas nepamatytų ir neįvertintų. Kiekvienas kristalas yra nepakartojamas dizaino šedevras, susidarantis gamtoje. Kai snaigė ištirpsta, jos unikalus raštas ir grožis išnyksta amžinai ir nepalieka jokių pėdsakų po savęs“.

K. S. Mažukaitienė sako, kad visos karpytojos nori turėti išskirtinį braižą, karpo skirtingus kūrinius, o ji pati nuo jaunystės jaučia silpnybę būtent snaigių karpiniams: „Galbūt tai todėl, kad gimiau gruodžio 31 dieną, kai žemę kaustė speigas ir stipriai snigo. Mama pasakojo, kad mane parvežė su arkliais kinkytomis rogėmis, per didžiules pusnis – dabar tai jau sunkiai įsivaizduojamas dalykas, bene senovinis prisiminimas. Visgi manau, kad meninę gyslelę paveldėjau ir iš tėvelių, nuo vaikystės labai gražiai piešiau“, – pasakoja moteris.

Liga, nuo kurios nesinori pasveikti

K. S. Mažukaitienė

Moteris juokiasi, kad aistra karpymui tapo liga – su žirklėmis ji nesiskiria net važiuodama mašina, autobusu ar traukiniu, o kartais nejaučia saiko ir šiam užsiėmimui atiduoda visą, poilsiui nuo darbo skirtą, savaitgalį, nes laikas karpant tiesiog praskrieja. Visgi tautodailininkė pabrėžia, kad nuo šios ligos pasveikti nenori ir pataria kitiems taip pat nepamiršti šio paprasto, bet neprasto namų puošimo elemento, juk snaigėmis galima puošti ne tik langus, bet ir kitas atviras erdves, kabinti ant lubų ar netgi papuošti vaišių stalus, dekoruoti dovanų įpakavimus.

Visgi norint iškarpyti įspūdingą snaigę prireiks ne tik fantazijos, bet ir įgudusios rankos: „Viskam reikia praktikos, reikia iškirpti mažiausiai 100 snaigių, tuomet 100-oji jau bus tikrai graži. Nenorėkit iš karto padaryti tobulai, pirmiausia reikia mokėti techniką – taisyklingai susilankstyti, tada labai svarbu pirmiausia piešti, o tik tada karpyti. Paprastesnių snaigių idėjų galima semtis internete. Aš pati motyvų karpiniams atrandu kažką gražaus pamačiusi gamtoje, pvz.: paukštelį ar žvėrelį, o kartais snaiges darau ir su tautiniais motyvais: malūnais, rugių varpomis, rūtomis“,  – pasakoja karpinių meistrė.

Pašnekovė primena, kad pradedant nereikėtų piešti sudėtingų motyvų, pradėkite nuo paprasčiausių lapelių, gėlyčių. Pasiruoškite keletą lapų popieriaus, žirkles ir apsišarvuokite kantrybe, jums tikrai pavyks!

Iveta Leščinskaitė