DRUSKININKŲ „BOČIAI“: KELIONĖS, KONCERTAI, DRAUGAI

Kas besuskaičiuos, kiek per šį laikotarpį sudainuota dainų, sušokta šokių, sutikta puikių draugų, aplankyta šalių. Atlikta šimtai darbų, sukurta ir įgyvendinta daugybė projektų.

Mes, „Bočiai“, džiaugiamės turėdami daugybę draugų. Ir kaip smagu susitikti, vieniems kitus aplankyti, pabendrauti, pasidalinti ilgamete patirtimi.

Druskininkų „Bočiai“

Druskininkų „Bočiai“

Dar spalio mėnesį mūsų moterų vokalinis ansamblis „Druskelė“ Ukmergės „Bočių“ kvietimu, kartu su Ukmergės, Skuodo, Kėdainių ir Birštono „Bočių“ meno kolektyvais paminėjome pirmojo Lietuvos prezidento Antano Smetonos metus.

Lapkričio mėnesį penkiolika metų besitęsiančią draugystę šventėme su Marijampolės „Bočiais“. Pilnoje buvusios pedagoginės mokyklos salėje skambėjo Marijampolės trečiojo amžiaus universiteto folklorinio ansamblio, Marijampolės „Bočių“ choro ir mūsų mišraus ansamblio dainos apie draugystę, tėvynę, meilę.

Tampri draugystė nuo 2004-tųjų metų mus sieja su Alytaus savivaldybės įvairiais meno kolektyvais. Lapkričio 30-tą dieną mūsų ,,Druskelė“ dalyvavo Vidzgirio bendruomenės Jotvingių mišraus ansamblio organizuotoje rudens palydėtuvių šventėje – „Pabūkime kartu“. Koncertą pradėjo darželio solistė. Ją keitė moksleivės atliekamos solinės dainos, Alytaus miesto ir kaimo bendruomenių ansambliai, kapelos. Tarp svečių buvome ir mes, ir Kėdainių šeimyninis duetas. Esame dėkingi alytiškiams už nuostabų renginį.

Džiaugiamės jau ketvirtą kartą dalyvaudami „Paribio dainos“ tarptautiniame festivalyje, kurį Vilniuje, karininkų ramovės salėje organizuoja „Gervėčių“ klubas, bei Lietuvos Gudų visuomeninių organizacijų susivienijimas. Festivalyje dalyvavo ansambliai ir solistai net iš Tolimosios Kinijos, Ukrainos, Gruzijos, Latvijos, Baltarusijos ir, žinoma, iš Lietuvos. Gražiai skambėjo ir mūsų moterų vokalinio ansamblio „Druskelė“ atliekamos dainos.

Koncertuodami svetur, neužmirštame ir savo žiūrovų. Lapkričio mėnesio 26-tą dieną moterų vokalinis ansamblis „Druskelė“ ir linijinių šokių ratelis „Rudenėlis“ smagiai sukosi, dainavo ir deklamavo „Draugystės“ sanatorijoje susirinkusiems pacientams ir Druskininkų publikai.

Kaip ir kiekvienais metais mūsų visi meno ir sporto kolektyvai įsijungiame į Kalėdinę gerumo akciją. Su adventinėmis meninėmis programomis jau lankėmės medicininės slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje, neužmirštame ir Veisiejų socialinės globos namuose besigydančių ligonių.Gruodyje noriai įsijungsime į Kalėdinę gerumo akciją.

„Bočių“ pirmininkė Zita Jančiauskienė

DAUGIAU APIE BENDRIJĄ

Druskininkų „Bočių“ bendrija įkurta 2001 m. sausio mėn. Pirmoji pirmininkė – Janina Šapronienė, vadovavusi iki 2002 m. Iš jos pareigas perėmė Romana Jonušienė. Nuo 2005 m. iki dabar Druskininkų „Bočiams“ vadovauja Zita Jančiauskienė. Bendrijos nariai dirba pagal savo pomėgius 12-koje klubų ir būrelių: Mišrus ansamblis (vadovė Nijolė Matulevičienė), Moterų vokalinis ansamblis (vadovė Nijolė Vindbergienė), Kaimiškoji kapela (Vadovė N. Matulevičienė), Linijinių šokių būrelis (vadovė Laima Radinienė), Etnoklubas „Kraitė“ (vadovė Ramona Jonušienė), Žodžio meno klubas (vadovė Audronė Padegimaitė), Dailės būrelis (vadovė Janina Klimienė), Sveikatinimo mankštos klubas, Šiaurietiško vaikščiojimo būrelis (vadovė Monika Sakalienė), Pasagos mėtymo būrelis (vadovas Stanislovas Daugėla), Stalo teniso sekcija (vadovė Elena Mitkienė).

Visi 12-a klubų ir būrelių pristato savo veiklą: per šventes, koncertus, parodas. Prisideda organizuojant šventes su Socialinių paslaugų centro darbuotojais, savivaldybės vaikų dienos užimtumo centro auklėtiniais, neįgaliaisiais, moksleiviais, jaunimu, darželių bendruomene. Kalėdinės gerumo akcijos metu „Kraitės“ klubas lanko ligonius, neįgalius ir vienišus žmones bei dovanoja numegztas kojines, pirštines. Etnografinis ansamblis rengia teatralizuotas adventines vakarones vaikų darželiuose, mokyklose, sanatorijose, ligoninėje, senelių namuose. Bendrijos nariai aktyviai dalyvauja Druskininkų Trečiojo amžiaus universiteto veikloje. Lankomi įvairūs kursai, užsiėmimai, kuriuos organizuoja Švietimo centras, Visuomenės sveikatos biuras.

Vykdyti tarptautiniai projektai su Turkijos, Graikijos, Estijos, Čekijos, Slovakijos, Ispanijos bei Italijos senjorais. Organizuojami Druskininkų savivaldybės remiami kultūros, sporto, visuomenės sveikatos, socialinės veiklos projektai. Druskininkų „Bočiai“ glaudžiai bendradarbiauja su kitų miestų ir rajonų senjorų kolektyvais. Tradiciškai į Tėvo dienos minėjimą ir kitas šventes kviečiami „Bočių“ meno kolektyvai ne tik iš Lietuvos, bet ir Lenkijos.

15-os metų sukakties proga Druskininkų „Bočiai“ apdovanoti aukščiausiu savivaldybės įvertinimu – bronzine „Ratnyčėle“. Apdovanojimas įteiktas už aktyvų dalyvavimą bendruomenės gyvenime.2008 m. pelnė kultūros puoselėtojo diplomą ir piniginę premiją už reikšmingą, aktyvią ir kūrybingą veiklą kultūros ir meno srityje. 2015 m. vadovei Zitai Jančiauskienei įteiktas Garbės ženklas – aukščiausias Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ apdovanojimas, skiriamas ypatingai nusipelniusiems organizacijos nariams. Daugybę padėkos raštų įteikė įvairios Lietuvos Respublikos vyriausybinės ir visuomeninės organizacijos, bei Druskininkų savivaldybės vadovai, mokyklos, darželiai, kitos organizacijos. 2017 m. nominuoti Sveikatos apsaugos ministerijos nominacijai „Už aktyvumą nepavaldų amžiui“.