Vilniaus Kalėdų miesteliai – magiška šventė miesto širdyje

Kad švenčių laukimas neprailgtų, nuo seno visoje Europoje rengiamos spalvingos, tūkstančius lankytojų pritraukiančios mugės. Palyginti su didžiausiomis Europos sostinėmis, Vilniaus Kalėdų miesteliai Katedros ir Rotušės aikštėse dar jauni, bet jau tapo šventinės sostinės kultūros dalimi, turi savo tradicijas, išskirtinį veidą.

Kalėdinis laikotarpis – šventė ne vien vilniečiams, bet ir svarbi galimybė miestui pritraukti svečių iš užsienio. 61 proc. turistų Kalėdų ir Naujųjų metų sutikimo šventės padarė įtaką pasirenkant kelionę į Vilnių (Į Vilnių atvykusių užsieniečių apklausa, 2017-2018 m. tyrimas). Užsienio turistai vertina kalėdinę atmosferą Vilniuje: daugiau kaip 90 proc. jų puikiai atsiliepė apie muges ir miesto papuošimą.

Beveik penkios dešimtys šventiškai dekoruotų medinių namelių Katedros aikštėje, spindintys kupolai prie miesto Rotušės, kalėdinė muzika, lankytojų šypsenos, įvairių gėrybių gausa įtraukia ir kviečia leistis į svaigų, įspūdžių kupiną nuotykį – laikas prabėga nejučia.

„Laikas čia neprailgsta. Miestelyje vyrauja pakili nuotaika, visi šypsosi ir puikiai nusiteikę. Daug lankytojų iš skirtingų šalių. Labai įdomu ir smagu pabendrauti“, – džiaugiasi čia rankų darbo muilus ir kosmetiką siūlanti Kamilė.

Pro šalį ėjusios dvi smalsios prancūzės pritaria: „Jūsų Kalėdų eglė tikrai žavi ir jos apgaubtas Kalėdų miestelis labai jaukus ir smagiai nuteikia. Labai gražu!“

Kalėdinių suvenyrų ir dovanų pasiūla Kalėdų miestelyje Katedros aikštėje išties gali apsukti galvą.

Unikalius papuošalus iš egzotinių medžių (sekvojos, eukalipto, bambuko, buko ir rūgštmedžio) su šeima gaminantis Darius, pasakoja, kad kiekvienas skirtingos spalvos ir formos papuošalas turi savo reikšmę ir gali tapti išskirtine dovana.

Vyriškais aksesuarais prekiaujantis namelis siūlo įvairių formų, spalvų ir medžiagų – peteliškes, kaklaskares, žolelėm ir uogom dekoruotas sąsagas, įmantrius kaklaraiščius ir netgi 3D atspausdintas peteliškes iš plastiko.

Pirmą kartą Kalėdų miestelio Katedros aikštėje lankytojus vilioja namelis, siūlantis, užsienio svečių itin vertinamą, kalėdiniais motyvais išmargintą gobeleno kolekciją: staltieses, servetėles, stalo takelius, prijuostes, pagalvėles.

Dalintis gerumu kviečia Vilniaus mieste veikiančių neįgaliųjų organizacijų namelis, kuriame prekiaujama rankų darbo kalėdiniais suvenyrais, už kuriuos surinktos lėšos bus skirtos įvairioms priemonėms ir neįgaliųjų užimtumo veikloms paremti.

Apžiūrėti kviečia ir vilioja: kalėdiniai žaisliukai ir interjero detalės, mediniai ir stikliniai Spragtukai, gintaro papuošalai ir suvenyrai, rankų darbo žvakės, vaškiniai ir guminiai antspaudukai, autoriniai papuošalai ir aksesuarai iš keramikos, rankomis dekoruoti kaulinio porceliano indai, kalėdinės dekoracijos ir kompozicijos iš kėnio, siūtos lėlės ir lavinantys mediniai žaislai ir daugybė kitų puikių dovanų.

Ypatinga Kalėdų miestelio magija sklinda ir masina nepaprastais prieskonių ir kepinių kvapais.

Sustoti ir būtinai paragauti vilioja šilti ir ką tik iškepti tradiciniai Transilvanijos pyragėliai – kurtos. O kur dar prie jų siūlomas balto arba juodo šokolado gėrimas, karštas vynas, spanguolių kisielius ar kvapni aviečių arbata su medumi.

Galva sukasi ir nuo įvairių formų rankų darbo ledinukų bei meistrų pagamintų tradicinių cinamonu ir gvazdikėliais kvepiančių meduolių ir imbierinių sausainių pasirinkimo.

„Vaikus vilioja spalvingi glazūruoti meduoliukai, tėveliams ir seneliams labiau prie širdies vardiniai meduoliai, o užsienio svečiai renkasi lietuviškais akcentais dekoruotus imbierinius sausainius“, – pastebi „Meduolių šalies“ pardavėja.

Tikra džiaugsmų šalis – namelis siūlantis raudonskruosčius glazūruotus obuoliukus ir šokoladu glaistytus įvairius vaisius: vynuoges, mandarinus, braškes, bananus, ananasus ir aštriuosius čili pipiriukus. Šiais metais būtina išbandyti naujovę – obuoliukus su karamelės glazūra.

Miestelis kvepia karštom spurgytėm, 7 skonių olandiškais vafliais, 4 skonių karštais ledais ir kava, daugiau nei 20 įvairių skonių obuolių sūrio skanėstais su kanapėmis arba rabarbarais. Sūrio advento kalendorius – šių metų naujiena.

Kiekvienos kalėdinės mugės atributas – kepti kaštainiai, iš Italijos atkeliavęs tradicinis skanėstas.

Ilgiau pasivaikščiojus po mugę, sušildo įvairių karštų gėrimų gausa: kalėdinės ir žolelių arbatos, vaisių kisieliai, karštas sidras bei vynas, kakava, karštas šokoladas, kava bei pagal senolių tradicijas pagaminta lietuviška gilių, kiaulpienių ar morkų kava.

„Kavos medis Lietuvoje neauga, todėl mūsų protėviai naudojo lietuviškų augalų šaknis bei sėklas, kurias paskrudinę gamindavo ypatingų savybių turinčius sveikatinančius gėrimus“, – pasakoja lietuviškų arbatų žinovė Laisvė.

Iki Šv. Kalėdų liko mažiau nei dvi savaitės – kada, jei ne dabar metas aplankyti Vilniaus Kalėdų miestelius?

 

Autorius: Aurelija Dermantė, Vilniaus miesto savivaldybė 

Taip pat skaitykite: