Gydytojas į namus

pilvo pūtimas

Pacientai dažnai skundžiasi ilgomis laukimo eilėmis pas gydytojus. Tačiau ne visi žmonės žino, kad iš tiesų jie patys gali tai sumažinti. Pacientai turi teisę ir namuose sulaukti gydytojo paslaugų, o tai savaime mažina laukiančiųjų eiles. 60+ redakcija pasidomėjo, kada, kaip ir kokiais atvejais vyresnio amžiaus žmonės gali neiti pas gydytoją, o jį kviestis į namus?

Atsako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėja Daiva Berūkštienė.

Gydytojai išties atvyksta į namus, tačiau tik tam tikrais atvejais. Privalomuoju sveikatos draudimu draustam pacientui (ar jo atstovui) dėl paslaugų namuose pirmiausia reikia kreiptis į šeimos gydytoją toje gydymo įstaigoje, prie kurios jis yra prisirašę. Šios įstaigos vadovas privalo užtikrinti paslaugų namuose teikimą sveikatos apsaugos ministro įsakymu nustatytais atvejais.

Paslaugas pacientų namuose teikia šeimos, vaikų ligų, vidaus ligų gydytojai, gydytojai chirurgai. Dėl gydymo taktikos parinkimo, vaistų skyrimo, paciento lankymo namuose ir slaugos paslaugų teikimo namuose sprendžia pacientą gydantis gydytojas. Paslaugos namuose gali būti teikiamos:

• asmenims, kuriems yra nustatytas 0–25 procentų darbingumo lygis arba specialusis nuolatinės slaugos poreikis;
• pacientams, kuriems ūmiai sutriko judėjimo funkcija (negali savarankiškai judėti);
• pacientams, kuriems karščiavimo metu atsirado naujų odos bėrimų;
• pacientams, kuriems pakilo aukštesnė kaip 38,5 temperatūra ir kurios neveikia temperatūrą mažinantys vaistai.

Gripo epidemijos metu pirminės ambulatorinės sveikatos priežiūros įstaigos turi savo darbą organizuoti taip, kad kuo daugiau karščiuojančių pacientų (ypač sergančių lėtinėmis ligomis, neįgaliųjų) būtų lankomi namuose.

Į pacientų namus gali atvykti ne tik gydytojai, bet ir slaugytojai. Ar pacientui reikia slaugos paslaugų, nustato jį gydantis gydytojas, siuntimą išduoda šeimos gydytojas.

Slaugos paslaugos namuose gali būti teikiamos pacientams, kuriems nustatyti specialieji nuolatinės slaugos, nuolatinės (priežiūros) pagalbos poreikiai su dideliais specialiaisiais poreikiais, o taip pat ir pacientams, kuriems atlikta tracheostoma ar gastrostoma bei būtinas gleivių išsiurbimas iš kvėpavimo takų. Be to, slaugos paslaugas po gydymo ligoninėje namuose gali gauti žmonės, kurie kasdieniame gyvenime yra visiškai priklausomi nuo kitų pagalbos (jiems dėl somatinių ligų nustatytas bendras funkcinis sutrikimas, kai Bartelio indeksas yra nuo 20 iki 61 balo).

Slaugytojai pacientų namuose atlieka nemažai įvairių slaugos procedūrų, t. y., suleidžia vaistus, prijungia ir prižiūri lašinės sistemą, paima kraują ar šlapimą laboratoriniams tyrimams, padaro elektrokardiogramą, užtikrina žaizdų bei pragulų profilaktiką ir priežiūrą, dirbtinių kūno angų (stomų) priežiūrą, enterinį maitinimą ir kt.

Gydytojas siuntime turi nurodyti, kokių ambulatorinių slaugos paslaugų namuose reikia pacientui.

Norint gauti slaugos paslaugas, namuose, kurios yra apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo apmokamas, svarbu įsitikinti, kad gydymo įstaiga, kuri teikia šias paslaugas, yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa.

60+ redakcija

Taip pat skaitykite: