Šiukšlės nuodija mus ir aplinką

Vieniems pramogos gamtoje baigėsi vos tik atšalus orams, tuo tarpu kitiems – darganos nebijantiems entuziastams, pasivaikščiojimai gryname ore dar tęsiasi. Tiesa, pramogas lauke dažnai aptemdo neleistinose vietose suverstos atliekų krūvos. Ekspertai aptaria, kodėl pamiškėse ir kiemuose vis dar randasi neteisėti sąvartynai, kokią žalą aplinkai bei gyventojams jie sukelia ir siūlo išeitis, kaip išspręsti įsisenėjusias problemas.

Nelegalus sąvartynas – vos išėjus pro duris

Tikriausiai kone kiekvienas tautietis, praeidamas pro šalį pamiškėje, o ypač dažnai – tiesiog daugiabučių kiemuose šalia konteinerių yra matęs sumėtytų ir paliktų senų baldų, remonto likučių ar kitų nebereikalingų rakandų. Atliekų tvarkymo bendrovės „Ecoservice“ ekspertai atkreipia dėmesį, kad net ir šalia konteinerių sumėtytos atliekos formuoja nelegalų sąvartyną.

„Gyventojai buityje ar po remonto darbų namuose susidariusias atliekas prie konteinerių palieka tikėdami, kad tai yra legalu ir atliekų vežėjai jomis pasirūpins. Visgi, šių atliekų prie konteinerių palikti nevalia. Nors vežėjai kartais specialiu savivaldybės prašymu išveža ne vietoje paliktas atliekas – jų surinkti su įprastine šiukšliaveže galimybės nėra, nes tokio tipo atliekoms – sąvartynuose ne vieta“, – sako „Ecoservice“ projektų vadovas Vitalijus Andrejevas.

Būtent todėl, prieš atsikratydami didelių gabaritų ar pavojingomis atliekomis, tokiomis kaip automobilių padangos, akumuliatoriai, sena alyva, gyventojai turėtų pasidomėti, kaip jų savivaldybėje tokios atliekos yra tvarkomos ar kreiptis patarimo į atliekų tvarkymo bendroves. Taip pat šias atliekas gyventojai gali patys nuvežti į didžiųjų atliekų aikšteles.

Klestintis nesąžiningas verslas

Tiesa, jeigu galimybės patiems pristatyti atliekas į specialias aikšteles nėra – gyventojai gali vežėjus išsikviesti į namus. Sąžiningi vežėjai atliekas patys susirenka, susikrauna ir išveža tinkamai jas perdirbti ar sunaikinti. Tačiau ekspertai įspėja, kad šalyje ne visos atliekų išvežimo paslaugą teikiančios įmonės iš gyventojų surinktas atliekas sutvarko tinkamai, o tai taip pat yra viena iš nelegalių sąvartynų susidarymo priežasčių.

„Pasitaiko atvejų, kad gyventojai, patikėdami nebereikalingus daiktus ar remonto likučius į nelegalia veikla užsiimančių, skelbimų svetainėse atliekų išvežimo paslaugą siūlančių vežėjų rankas – apsigauna. Nesąžiningos įmonės atliekomis atsikrato neleistinose vietose, todėl nelegalūs sąvartynai formuojasi ir dėl tokių verslų nesąžiningo darbo. Tad prieš užsisakant atliekų išvežimo paslaugą, reikėtų pasidomėti, kur po surinkimo daiktai bus šalinami, patikrinti, ar vežėjas turi visus reikalingus leidimus atliekų tvarkymo ir išvežimo veiklai vykdyti“, – gyventojus įspėja V.Andrejevas.

Nelegali žala žmogui ir gamtai

Nepaisant to, kieno iniciatyva susiformavo neteisėtas sąvartynas – buvo sukrautas pačių gyventojų ar suvežtas nelegalias atliekų išvežimo paslaugas teikiančių įmonių – jis ne tik bado akis, tačiau kartu nuodija ir aplinką. Ekspertai pabrėžia – prieš atsikratant didelių gabaritų ar pavojingomis atliekomis – svarbu pagalvoti ne tik apie tvarką kiemuose, savo bei aplinkinių gerovę, bet ir gamtą.

„Šalia buitinių konteinerių kiemuose, pamiškėse ar prie apleistų pastatų paliktos didelių gabaritų buitinės, statybinės, automobilinės atliekos ar netgi vaikams nebereikalingi žaislai – visa tai ne tik sukelia netvarką ir gadina estetinį vaizdą. Nelegalūs sąvartynai ypač kenkia ir ekologijai – pavyzdžiui, miške paliktos atliekos ilgai nesuyra, o pavojingosios, tokios kaip automobilių alyva, įvairūs valikliai – įsigeria į dirvožemį, jį užteršia taip paveikdami ar net galutinai sunaikindami visą ekologinę sistemą aplinkui“, – apie nelegalių sąvartynų žalą pasakoja V.Andrejevas.

Sprendimas – bendruomenės rūpestis

Akivaizdu – domėtis tinkamu stambių gabaritų ir pavojingų žmogui bei gamtai atliekų tvarkymu svarbu dėl daugybės minėtų priežasčių. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad ne mažiau reikšminga žiniomis apie teisingą atliekų tvarkymą dalintis su aplinkiniais bei atliekų mažinimu neleistinose vietose rūpintis bendruomeniškai.

„Ne veltui sakoma, kad geras pavyzdys – užkrečia. Dalindamiesi patirtimis bei informacija apie teisingą atliekų tvarkymą su draugais, kaimynais ar giminaičiais išties galime spręsti nelegalių sąvartynų problemas. Beje, ypač reikšmingą indėlį atliekų tvarkyme atlieka ir šalyje organizuojamos visuotinės akcijos, prie kurių gyventojai visuomet gali prisidėti ir kartu pasirūpinti ne vietoje paliktomis atliekomis“, – gyventojus ragina ekspertas.

Taip pat skaitykite: