PUOŠNIŲJŲ 3D TORTŲ GAMYBA

Ne paslaptis, vis daugiau žmonių domisi 3D želė tortais ir patys nori pamėginti jų pasigaminti. Vieni lanko kursus, kiti mokosi internetu namuose, tačiau ir vienu, ir kitu atveju svarbiausia yra nebijoti ir daug kartų bandyti. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti sudėtinga, bet, žinodami nuo ko pradėti, galime išvengti dažniausiai pasitaikančių klaidų.

Želė skaidriam pagrindui:

• 1 litro vandens;
• 50 g želatinos granulių;
• 0,5-1 stikl. cukraus (pagal skonį);
• 0,5-1 a.š. citrinos rūgšties.

Gaminimo eiga ir kaip išvengti klaidų gaminant 3D želė tortą

Dažniausiai pasitaikanti klaida gaminant 3D želė tortus – netinkama želatinos konsistencija. 1 litrui šalto vandens naudokite 50 g želatinos granulių. Jeigu įdėsite mažiau želatinos, dėl tokios pagrindo konsistencijos neišeis padaryti gėlių. Taip pat tirpindami išbrinkusią želatiną su vandeniu neleiskite jai užvirti, kitaip ji nesustings.

Gamindami pagrindą, dalį vandens pilame į dubenį su želatina ir leidžiame jai išbrinkti. Į likusį vandenį suberiame cukrų, statome ant ugnies, užverdame, gautą sirupą supilame į dubenį su želatina, maišome tol, kol želatina ištirps. Maistinė želatina turi gelsvą atspalvį – tam, kad jį panaikintume, į atvėsusią masę suberiame citrinos rūgštį (ne citrinos sultis).

Dubuo, į kurį pilame skaidrų pagrindą, turėtų būti skaidrus (permatomas) tam, kad galėtume matyti, ką reikia pataisyti, kur trūksta žiedlapių ar lapelių.

Kitas žingsnis: gaminame neskaidrią želę, kuri bus naudojama gėlėms daryti, taip pat kaip ir fonas pabaigus gėles.

Želė gėlių, fono pagrindams:

• 0,5 litro pieno;
• 30 g želatinos granulių;
• 3-5 v.š. kondensuoto pieno;
• maistinių dažų.

Želatinos granules išbrinkiname piene, vėliau šildome ant ugnies tol, kol ištirps (neužverdame). Įpilame kondensuoto pieno ir paliekame atvėsti iki kambario temperatūros. Gautą masę supilstome į indelius, įdedame maistinių dažų (dažus rinkitės skystus arba gelinius, jie įsimaišo į masę daug lengviau). Gaminimo eigoje spalvota želė gali pradėti stingti, todėl, kad to išvengtume, indelius sustatome dubenyje su karštu vandeniu.

Paprasčiausias būdas padaryti želatinos gėles yra naudojant specialius įrankius, kuriuos sudaro prie metalo formos pritvirtinta adata. Šie įrankiai leidžia greitai sukurti žiedlapius ir tuo pačiu užpildyti juos spalva.

Pabaigus „paveikslą“, užliekite foną pasirinkta spalva, kad gėlės dar labiau išryškėtų.

Toliau tortą sluoksniuokite pagal savo skonį: vaisiais, uogomis, biskvitais, grietinėlės, maskarponės, jogurto, desertinės varškės ar „panna cotta“ sluoksniais.

Galiausiai sukursite nuostabų, gaivų, švelnaus skonio desertą švenčių stalui, atostogoms, o gal tai bus nuostabi rankų darbo dovana draugams ar šeimos nariams.

Giedrė BALČĖ