Moteris. Grožis. Meilė sau. Išmintis.

Bet kokios mados tendencijos, visi proporcijų išskaičiavimai ar visuotiniai grožio suvokimai yra nieko neverti, jei tai neatliepia jūsų vidaus. Todėl, kalbėdamos apie grožio paieškas šukuosenoje, pirmiausia atsistokite priešais veidrodį ir paklauskite savęs: „O kas gi man yra gražu?“ Tik iš pirmo žvilgsnio šis klausimas atrodo lengvas, tačiau po juo slypi daug baimių, nepasitikėjimo ir stereotipų. Ir kartais, kuomet pasiryžtame klausyti savęs, tenka tapti normų ir taisyklių laužytojom, tenka priimti, kad esame tos, kurios plaukia prieš srovę, o kartais pripažinti, jog besikeičiant pasauliui mes visiškai nenorime keistis, norime likti ištikimos prisiminimams, prisirišimams ir įpročiams.

Tad jeigu jums atrodo, kad norite plaukus nusidažyti rožine spalva – tai puiku! Jeigu jums atrodo, kad norite juos nusikirpti trumpai – puiku! Norite juos auginti ir rištis tvirtą mažą kuodelį? Nuostabu, pirmyn! Pasiilgote smulkių garbanėlių – šiandien viskas įmanoma. Norite slėpti savo žilus plaukus, nes sau esate gražiausia tokia, kokia buvote dar mergaitė – dažykite! O gal kaip tik norite, kad žilos sruogos puoštų jūsų galvą – tai irgi geras sprendimas! Visi pasirinkimai nuostabūs, svarbu, kad tai būtų jūsų pasirinkimai, o ne iš draugės, kaimynės ar žurnalo puslapių atkeliavę žodžiai.

Kasdien turėdama progą liesti plaukus ir kaupti patirtį aš galiu su jumis pasidalinti savo įžvalgomis ir paskatinti dviems dalykams. Pirmiausia, klausyti savo vidaus ir nebijoti kurti savo stilių, o antra, rūpintis savo plaukų būkle. Esu palietusi daugybę galvų ir tai man didžiulė dovana, dirbdama šį darbą gaunu itin daug energijos ir įkvėpimo, tačiau, turiu pripažinti, matau mažai išpuoselėtų plaukų. Visiškai nekalbu apie ilgus ir storus plaukus, dažniausiai tai jaunų merginų pasirinkimas. Turiu omenyje sveikus plaukus, nesvarbu, koks ilgis jums priimtinas ir kokias formuojate šukuosenas.

Taigi, dalinuosi keliais pagrindiniais patarimais, kaip prižiūrėti savo plaukus, kad jie būtų natūraliai gražūs.

1. Skirkite laiko.

Nesvarbu, ar einate į grožio saloną, ar rūpinatės plaukais pačios, nepamirškite, kad neįmanoma, jog nieko nedarant plaukai atrodytų gražiai. Be įprastos kasdienės priežiūros bent kartą per mėnesį skirkite atidesnio dėmesio plaukams. Naudokite profesionalias arba įprastas priemones, kad sustiprintumėte plauko struktūrą. Tam puikiai tinka kaukės, skirtos pažeistiems, sausiems plaukams, įvairūs aliejai, serumai.

Plaukas yra padengtas žvyneliais, kutikule, ir kuo tie žvyneliai labiau pakilę, tuo plaukas tampa šiurkštesnis, labiau veliasi, praranda blizgesį. Tam, kad palaikytumėte žvynelius prigludusius, būtina naudoti žemo pH priemones, todėl skaitykite produktų etiketes ir ieškokite informacijos. Atsiminkite, kad kosmetinių gaminių etiketėse ingredientai surašyti mažėjimo tvarka, taigi jeigu kažkokį vertingą ingredientą randate etiketės gale, supraskite, kad jo gaminyje yra labai mažai.

Konsultuokitės su specialistais, retkarčiais plaukų puoselėjamąją procedūrą atlikite salone – tai ne tik gera proga visko išklausinėti specialisto, bet ir turėti malonų trumpą poilsį. Nepamirškite galvos masažo – tai suaktyvina kraujotaką ir padeda deguoniui geriau cirkuliuoti.

2. Teisingai trinkite.

Vis dar susiduriu su klientais, kurie neteisingai trenka galvą. Taip pat dažnai girdžiu mitą, kad plaukų kondicionierius nėra reikalingas. O kaip gi yra iš tiesų?

Nuolatinei galvos priežiūrai yra būtinas šampūnas ir kondicionierius. Šampūnas skirtas išplauti galvos odai, pašalinti nešvarumus, subalansuoti sebumo išskyrimą. Niekada netrinkite plaukų per ilgį, nes taip pažeisite plauką. Užsipylę šlakelį šampūno, masažuojamaisiais judesiais trinkite galvą ir nubraukite putas per ilgį.

Nenaudokite šampūnų su silikonais ir petrolatais, kurie apgaubia plauką plėvele ir neleidžia jam „kvėpuoti”. Plaukai tam tikrą laikotarpį blizgės, tačiau laikui bėgant jie praras žvilgesį ir pradės lūžinėti. Nenaudokite šampūnų su SLS ir SLES (Sodium Lauryl Sulfate ir Sodium Laureth Sulfate) – tai agresyvūs plovikliai, kurie pažeidžia natūralų odos fiziologinį balansą.

Geriau rinkitės priemones, savo sudėtyje turinčias Sodium Coceth Sulfate – ploviklį, išgautą iš kokoso riešuto.

Išskalavę šampūną, tepkite kondicionierių per plauko ilgį, tai glotnina kutikulę ir padeda išlaikyti plauko elastingumą ir žvilgesį. Visada galite perskalauti žemo pH vandeniu (vandeniu su šlakeliu citrinos ar kokybišku obuolių actu).

3. Prižiūrėkite galvos odą.

Mes nuolatos prižiūrime veido odą, ją masažuojame, tepame kremais, kaukėmis, kartkartėmis nušveičiame, tačiau, kai klientėms pasakau, kad reikia šveisti galvos odą, daugumai tai būna staigmena. Kodėl? Juk mūsų galvos oda patiria daug streso.

Dažai, lakai, putos, džiovintuvas, dulkės ir miesto tarša – visa tai užkemša galvos odos poras. Tuomet oda pradeda per daug riebaluotis arba priešingai – pleiskanoti. Kad to išvengtume, bent kartą per mėnesį reikėtų ją nušveisti. Naudokite tik kokybiškus ir specialiai galvos odai sukurtus šveitiklius. Masažuojamaisiais judesiais įtrinkite košelę į galvos odą, o išskalavę nepamirškite plaukų kaukės.

4. Jei dažote, dažykite atsakingai.

Grožis amžiaus neturi

Projekto „Grožis amžiaus neturi“ dalyvė Eugenija 63 m.

Dažyti plaukus ar ne – kiekvieno asmeninis pasirinkimas. Tačiau, jei nutarėte, kad kosmetinė spalva jums reikalinga, nedažykite bet kaip. Dažymo procesas – tai sudėtingų cheminių reakcijų grandinė, todėl instrukcijų laikymasis ypač svarbus. Laikykite dažus nurodytą laiką, nei trumpiau, nei ilgiau. Jeigu juos nuplausite anksčiau, plauko kutikulė liks neuždaryta ir plaukas lengvai pasiduos įvairiems pažeidimams. Tuomet net paprastas šukavimas šepečiu gali tapti kenksmingu.

Niekada netepkite tos pačios formulės dažų per ilgį, nes beveik visais atvejais šaknų ir ilgio dažymui turi būti sukuriamos skirtingos formulės tam, kad maksimaliai išsaugotume plauko struktūrą ir neatsirastų pernelyg daug pigmento – tai laikui bėgant daro plaukus tamsesnius.

Mano klientės dažnai klausia, kuo skiriasi masinės gamybos ir profesionalūs dažai. Daug skirtumų yra sudėtyje, veikliųjų ingredientų kokybėje, tačiau pagrindinis ir pats svarbiausias yra tas, kad perkant masinės gamybos dažus, nesuteikiama teisė rinktis oksidanto stiprumo. Taigi įsivaizduokite, kad, pavyzdžiui, varine spalva nori nusidažyti jauna mergina, kurios plaukas dar nebuvo dažytas, moteris, kuri dažo daugybę metų ir vyresnė moteris, turinti daug žilų plaukų – visi šie plaukai yra skirtingos struktūros ir reikalauja skirtingų dažymo technikų, o masinės gamybos produktas yra vienas, vadinasi jis bus maksimaliai stiprus, o tai reiškia, kad maksimaliai pažeis jūsų plauką.

Jeigu negalite sau leisti dažymo procedūrų salone, pasikonsultuokite ir įsigykite iš meistrų profesionalius produktus, kad galėtumėte dažyti namie. Taip pat rekomenduoju pasvarstyti dažymą žolėmis. Tai vienintelis būdas išgauti spalvą nežalojant plaukų.

5. Pasirinkite teisingą meistrą.

Tai turbūt svarbiausias patarimas. Aš visada sakau: „Tavo gyvenimas tampa žymiai gražesnis, kai surandi teisingą kirpėją“. Visų pirma, jūsų meistras turi būti tikras profesionalas, jo žinios turėtų būti plačios ir gilios, jis turėtų rūpintis ir mylėti plaukus. Kiekvienas savo darbą išmanantis ir mylintis profesionalas patars ir išsamiai papasakos apie plaukų priežiūrą ir teisingas procedūras. Jau nekalbu apie tai, kad kirpėjo kėdėje dažnai atliekami mini psichoterapiniai seansai.

Linkiu visoms mylėti save ir džiaugtis stiliaus atradimais. Juk gyvenimas toks gražus ir įdomus!

Su meile Jūsų plaukams,
kirpėja Ieva MALUKIENĖ, projekto „Grožis amžiaus neturi“ organizatorė

Taip pat skaitykite: