Brandžios veido odos priežiūra

Nenuostabu, kad veido oda reikia rūpintis ištisus metus. Visgi su amžiumi priežiūra neretai turėtų tapti atidesnė, nes atsiradę požymiai, tokie kaip išsiplėtusios poros, pigmentinės dėmės ar itin plona, suglebus oda mažina pasitikėjimą savimi. Profesionali, itin atidi kosmetologė, makiažo ir antakių meistrė Justina ŽILIUKAITĖ dalinasi su Jumis patarimais, kaip teisingai prižiūrėti veido odą – kokias išsirinkti tinkamiausias priemones, kaip išvengti klaidų ir išsaugoti jaunatvišką, skaisčią ir glotnią odą.

Justina Žiliukaitė

Justina Žiliukaitė

Kasdien studijoje sulaukiate nemažai klienčių – ar daug apsilanko senjorių, gal net senjorų?

Didesnė dalis yra jaunų žmonių, bet sulaukiam ir senjorų. Džiaugiuosi, kad ir vyresnio amžiaus žmonės rūpinasi savimi, pasitiki ir atidžiai klauso rekomendacijų.

Kokios dažniausios priežastys, veido problemos moteris paskatina apsilankyti pas Jus profesionalioms procedūroms? Ką galite pasiūlyti?

Dažniausios veido odos problemos tarp jaunesnių žmonių yra aknė, įvairūs bėrimai, o tarp vyresniojo amžiaus – drėgmės, stangrumo trūkumas ar itin jautri oda. Problemų sprendimo būdai yra įvairūs. Kai odai reikia atsinaujinimo paskatinimo, stimulo pradėti veikti aktyviau, galima pasirinkti deguonies prisotinančias arba rūgštines procedūras. Dehidratuotai odai taikomos intensyvios drėkinamosios procedūros, kurios yra ne tik efektyvios, bet ir labai malonios, atpalaiduojančios – procedūros metu yra atliekamas masažas. Brandžiai odai stangrinamąjį, jauninamąjį poveikį turi procedūros su peptidais, hialurono rūgštimi, o norint atkurti odos skaistumą naudojamos priemonės su vitaminu C.

Atliekate ne tik profesionalias procedūras, bet kartu su savo klientėmis bandote išsiaiškinti didžiausias veido priežiūros rutinos klaidas – kokios jos?

Taip, procedūros metu visada skiriamas laikas konsultacijai apie veido priežiūrą namuose, nes ji sudaro didesnę laiko dalį ir turi ilgalaikį poveikį. Net jei reguliariai kas mėnesį yra lankomasi pas kosmetologą, tačiau namuose oda nėra tinkamai prižiūrima, rezultatai nedžiugins. Mėgstu palyginti veido priežiūrą su sportu. Jei mankštinsimės vos kartą per mėnesį, kad ir kiek pastangų skirtume, to nepakaks. Kaip sveikam kūnui reikalinga reguliari mankšta, taip ir norint pasiekti geriausių odos rezultatų, ją reikėtų prižiūrėti atidžiai ir nuolat. Viena dažniausių klaidų veido priežiūros rutinoje yra neefektyvus jos valymas (pavyzdžiui, naudojamos netinkamos priemonės arba ji valoma per retai), dėl to oda tampa užteršta. Nepakankamas odos drėkinimas taip pat turi neigiamos įtakos – kai odai trūksta drėgmės, gali suprastėti jos apsauginė funkcija ir padidėti jautrumas.

Su amžiumi moterys neišvengiamai susiduria su raukšlių problema. Kaip rekomenduojate ją spręsti – kremais, injekcijomis, lazeriais, natūraliomis priemonėmis, gal masažais?

Šiuo metu rinkoje pasiūla išties labai didelė – kiekvienas gali pasirinkti jam priimtiniausius sprendimo būdus. Jeigu norisi greito rezultato, efektyviausi yra drastiškesni sprendimai, intervencinės procedūros, tokios kaip injekcijos. Tačiau reguliariai, kruopščiai prižiūrint odą, vien kosmetinėmis priemonėmis galima pasiekti puikių rezultatų, nes dabar produktai yra itin veiksmingi, skvarbūs. O reguliariai atliekami masažai, skatinantys kraujotaką, limfotaką, išties padeda odai ir atsinaujinti, ir būti gyvybingesnei.

Rinkoje gausu priemonių, skirtų veido priežiūrai – įvairių kremų, kaukių, serumų, šveitiklių, prausiklių, tonikų. Kaip nepasiklysti tokioje gausoje, kaip žinoti, ką išsirinkti, kad nepadarytume žalos savo odai?

Produktų gausa išties stebina. Žmogui, nelabai nusimanančiam apie kosmetikos sudėtį ir poveikį, pasirinkti norimą priemonę gali būti nelengva. Kaip nuėję pas gydytoją konsultuojamės ir klausiame jo, kokius vaistus pasirinkti, lygiai taip pat ir apie odos priežiūrą rekomenduoju tartis su odos specialistu. Apsilankius pas profesionalų kosmetologą, gaunama konsultacija tiek apie pačios priežiūros principus, tiek apie priemones, kurios tiktų konkrečiam odos tipui. Tuomet jau turint bent minimalias žinias apie savo odą, lengviau nepasiklysti ir pasirinkti tinkamesnius produktus.

Kuo skiriasi veido odos priemonės, skirtos naudoti ryte ir vakare?

Nemažai produktų yra tinkami naudoti tiek ryte, tiek vakare. Tačiau dažniausiai, jei jau yra nurodyta, kad konkrečią priemonę vertėtų rinktis tik vakare, reikėtų laikytis instrukcijų, nes produkto sudėtyje gali būti ingredientų, kurie yra nevartotini dieną (tiesioginiai saulės spinduliai gali padaryti neigiamą poveikį). Dažniausiai nakčiai naudojamose priemonėse yra didesnė veikliųjų medžiagų koncentracija arba jos yra stipresnės. O iš dieną naudojamų produktų, pavyzdžiui, jei tai apsauginis kremas nuo kenksmingų saulės spindulių, naktį tikrai nebūtų naudos. Tad reikėtų atsižvelgti į priemonių aprašymą, sudėtį ir rekomendacijas, kokiu dienos metu jas naudoti.

Kaip manote, ar populiariosios „anti-age“ (jauninamosios) priemonės yra tikrai veiksmingos, ar tai tik marketingas? Kokie ingredientai teikia tokį poveikį?

Žinoma, dalis priemonių tikrai veiksmingos, dalis gali būti tiesiog marketingo triukas. Reguliariai prižiūrima, drėkinama oda visada atrodys jauniau ir skaisčiau. Prie „anti-age“ poveikį turinčių ingredientų priskirčiau šiuo metu populiarumo viršūnėje esančius peptidus, kurie skatina kolageno gamybą, taip pat retinolį arba vitaminą A, turintį didelę įtaką odos atsinaujinimo procesui, bei koenzimą Q10 su antioksidacinėmis savybėmis – brandaus amžiaus klientėms rekomenduoju rinktis priemones su šiais ingredientais.

Ko turėtų vengti ar kaip tik – daryti moterys, kad jų oda ilgiau išliktų elastinga, glotni, švytinti?

brandi oda

„Kaip atrodote 20-ies nulėmė gamta, kaip atrodote 50-ies yra tik Jūsų nuopelnas.“ (Coco Chanel)

Daug įtakos odos senėjimo procesui daro gyvenimo būdo bei aplinkos veiksniai. Vienas įtakingiausių – saulės spinduliai, tad pirmas dalykas, kurio patarčiau vengti, tai nesaikingo deginimosi be apsaugos. Ultravioletiniai spinduliai ilgainiui paverčia odos spalvą netolygia, išryškėja pigmentinės dėmės, sutrinka mikrocirkuliacija kapiliaruose ir odos atsinaujinimas. Taip pat svarbu sveika mityba, pakankamas išgeriamo vandens kiekis, tinkamas miego režimas, nes, žiūrint į odą, itin matosi, jei organizmui kažko trūksta. Ir, žinoma, reguliari, pagal odos tipą ir būklę tinkamai parinkta priežiūra, kad būtų palaikoma odos švara, drėgmė ir stangrumas.

Oda reikia rūpintis ištisus metus – kaip skiriasi priežiūra skirtingais metų laikais?

Odos būklė kinta – šiltuoju metų laiku ji gali būti linkusi išskirti daugiau riebalų ir prakaito, todėl vertėtų rinktis lengvesnės tekstūros priemones, neapsunkinančias ir nekemšančias porų. Šaltuoju sezonu svarbu užtikrinti odos apsaugą – dėl atšiaurių sąlygų gali pasižeisti odos apsauginis lipidinis barjeras, todėl dažnai žiemą moterys skundžiasi šerpetojančia, išsausėjusia ir sujautrėjusia oda. Drėkinimas svarbus bet kuriuo metų laiku visiems odos tipams, nes net ir riebi oda gali tapti dehidratuota. Ir tik tada, kai odai pakanka drėgmės, ji gali tinkamai funkcionuoti ir atsinaujinti.

Ar tiesa, kad dėl sauso oro oda ne tik šerpetoja, bet ir susidaro raukšlės?

Taip, sausas oras išdžiovina odą, ji greičiau praranda drėgmę. Jei yra galimybė subalansuoti oro drėgmę patalpose, pavyzdžiui, naudojant oro drėkintuvą, tai reikėtų padaryti. Galima rinktis specialius purškiamus mineralinius, terminius vandenis, tačiau itin svarbu yra nepamiršti gerti pakankamai vandens.

Kiek kartų per metus siūlytumėte apsilankyti kosmetologo kabinete? Kodėl tai reikėtų daryti reguliariai?

Kaip dažnai lankytis pas kosmetologą – individualu, reikėtų įsivertinti galimybes ir nuspręsti, kokio rezultato norisi. Žinoma, idealu, kai lankomasi reguliariai, nes odos būklė vis kinta, todėl specialistas gali parinkti tinkamiausius priežiūros metodus. Oda atsinaujina maždaug kas mėnesį, tad geriausia priežiūra būtų lankantis tokiu dažnumu. Žmonėms, kurių oda yra nepažeista, norint tinkamai įvertinti odos būklę ir pasikonsultuoti apie priežiūrą namuose, gali pakakti apsilankyti pas specialistą vos kartą per metus.

Justina, ačiū Jums už itin vertingus patarimus.

Otilija BURKŠAITĖ

Taip pat skaitykite: