Pirmoji pagalba eismo įvykyje

Gaila, tačiau vis dar per dažnai girdime apie nelaimingus atsitikimus keliuose. Savaime suprantama, kad visų pirma turime būti atidūs ir laikytis taisyklių dalyvaudami eisme. Tačiau nelaimių vis dėlto nutinka, o tada tampa svarbus dar vienas klausimas – pirmoji pagalba.

Todėl visų kategorijų transporto priemonių vairuotojams yra privaloma mokėti teikti pirmąją pagalbą bei pasinaudoti pirmosios pagalbos rinkiniu. Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Sveikatos mokymo skyriaus vedėja Rūta Paškevičienė sako, kad šios žinios padeda nepasimesti kritinėse situacijose, todėl svarbu, kad jos nuolat būtų atgaivinamos.

„Pirmosios pagalbos veiksmai turi būti logiški, atliekami nesiblaškant, nepanikuojant. Jeigu įvykio vietoje yra nukentėjusių asmenų, nedelsiant reiktų išsiaiškinti, ar kas nors jau iškvietė medikus. Jeigu to dar niekas nepadarė, tai turite atlikti pirmiausia. Nepalikite nukentėjusių žmonių vienų, kol neatvyks pagalbos tarnybų specialistai: gelbėtojai ir medikai“, – sako R. Paškevičienė.

Pasak NVSPL specialistės, norėdami suteikti pagalbą sąmoningam nukentėjusiajam, svarbu nepakenkti, todėl siūloma jo nekelti, nenešti, išskyrus atvejus, kai to neatlikimas akivaizdžiai gali sukelti pavojų gyvybei (pvz. reikia ištraukti keleivį iš degančio automobilio). Taip pat rekomenduojama neduoti nukentėjusiam asmeniui gerti. Jį galima apkloti ar uždengti, taip saugoma jo kūno temperatūra. Būtina stebėti sąmonę ir kvėpavimą.

Jeigu nukentėjęs asmuo nejuda, pabandykite kalbinti, liesti ir stebėti. Svarbu įvertinti, ar asmuo sąmoningas, įsitikinti, ar jis kvėpuoja, apžiūrėti ar nekraujuoja. Stiprų kraujavimą būtina stabdyti nedelsiant. Automobilio pirmosios pagalbos rinkinyje yra pakankamai sterilios tvarsliavos ir individualios apsaugos guminės pirštinės, kurias reikėtų dėvėti teikiant pirmąją pagalbą.

Jeigu įsitikinote, kad nukentėjusysis yra be sąmonės, nekvėpuoja, sustojo širdis, pradėkite kvėpavimo ir kraujotakos palaikymą, atlikdami krūtinės ląstos paspaudimus ir oro įpūtimus. Krūtinės ląstos paspaudimų ir įpūtimų santykis 30:2. Po 30 krūtinės ląstos paspaudimų daromi 2 įpūtimai. Viską atlikti reikia itin greitai – paspaudimų greitis neturi būti mažesnis nei 100–120 kartų per minutę. Jeigu tik yra galimybė, gaivinimui reiktų naudoti automatinį išorinį defibriliatorių. Šie gaivinimo veiksmai palaiko gyvybiškai svarbią širdies ir smegenų kraujotaką.

Rūta Paškevičienė įspėja, kad pirmosios pagalbos teikimo žinios ir įgūdžiai tampa itin reikšmingi, kai profesionalios medikų pagalbos tenka laukti. Todėl šie mokymai neturėtų būti tik formalumas pažymėjimui gauti. Vairuotojas turi suvokti, kad jis gali suteikti pagalbą ištikus nelaimei kelyje.

Taip pat skaitykite: