Filmas, paliečiantis kiekvieną

„Kaip gerai, kad dar būna pirmų kartų“, – sako teatro ir kino aktorius, režisierius Arvydas Dapšys. Jau šį ketvirtadienį kino žiūrovai įvertins jo naujausią vaidmenį režisieriaus Šarūno Barto vaidybiniame filme apie pokarį „Sutemose“. Arvydas pirmą kartą vaidino šio režisieriaus filme ir pirmą kartą savo gyvenime girdėjo klykiant gerves.

filmas sutemose

Filmas „Sutemose“

Filmo „Sutemose“ komanda juokauja: kaip gaila, kad Lietuvoje neliko kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“, gal tos gervės kaip tik ir klykė apdovanojimą už geriausią vyro vaidmenį. Bet kokiu atveju šis Arvydo Dapšio vaidmuo neabejotinai įsimins – jo suvaidintas ūkininkas Pliauga itin autentiškas, tarsi nužengęs iš pokario metų prietemų.

„Aš neprisimenu to laiko, nors atrodau senas, gimiau vėliau, septintojo dešimtmečio pradžioje. Apie pokarį mūsų namuose niekas nekalbėjo, o šeimos nuotraukos, kuriose buvo užfiksuotas su Lietuvos karininkais nusifotografavęs senelis ūkininkas, tėvai sudegino. Tokie sudėtingi laikai buvo, gal todėl šiandien daug kas nori juos tarsi nustumti, nutildyti, nuskandinti“.

Režisieriaus Šarūno Barto filme iš Rimanto Tumino ir Oskaro Koršunovo teatro spektaklių pažįstamas aktorius filmavosi pirmą kartą. „Atėjau, nufotografavo, pasėdėjome su režisieriumi, nedaug kalbėjome ir pirmą kartą susitikę, ir per filmavimus, – prisimena. – Toji tyla man buvo patogi, jauki. Ką vaidinti, jei viską iškalbi?“

Molėtų rajone, kur „Sutemose“ buvo filmuojamas, Arvydas Dapšys rado artimą savo būsenai erdvę. Ji buvo patogi ir fizine, ir emocine prasme. Režisieriaus reiklumas smulkmenoms, sako, padėjęs sukurti personažą. Tos detalės plika akimi nematomos, tačiau filmavimo aikštelėje be galo svarbios, kuriančios ypatingą atmosferą. „Žiūri ir nesupranti, stovi Šarūnas, purškia dažais lempą. Galvoji: nagi dega lempa, viskas gerai, o jis stovi ir purškia, tamsina. Mes laukiam…“ – prisimena.

Arvydo Dapšio personažo istorija nėra lengva. „Koks žmogus, toks ir jo gyvenimas…“ – mėgina paaiškinti aktorius. Filmo jis nematė, pirmą kartą drauge su visais pažiūrės jį rytoj, per premjerą. „Žmonės filmo dar nepažiūrėjo, o diskusijos jau vyksta, – sako. – Filmas apie partizanus, apie nepartizanus. Iš tiesų tai filmas apie gyvenimą, apie žmones, kuriems visa tai teko išgyventi, išjausti, išbūti. Partizanai, stribai, enkavedistai, banditai, – ko tik tame laike nerasi, bet žmonės juk mylėjo, kūrė laimingas ir nelaimingas šeimas, valgė duoną, augino gyvulius. Politinio aferizmo, kaip ir anuomet, šiandien turime sočiai. Ar tai reiškia, kad mūsų gyvenimas dėl to sustos? Kad negims mūsų vaikai ir mūsų anūkai? Jei jau kartą gimei, nekvėpuoti tau nepavyks“.

Aktorius įsitikinęs, kad filmas Lietuvoje pasirodo pačiu laiku, kai aplinkui verda diskusijos apie pokarį. „Filmų apie tą laiką nėra daug, ypač vaidybinių, ant vienos rankos pirštų galime suskaičiuoti. Režisierius nesprendžia temos tiesmukai, jis tarsi išplečia jos ribas, o tuomet ji paliečia kiekvieną iš mūsų“ – sako pagrindinį vaidmenį „Sutemose“ sukūręs Arvydas Dapšys ir priduria, kad tokią ypatingą temą yra ir sunku parodyti, ir sunku priimti.

Taip pat skaitykite: