Dienos centras „Židinys“

Lietuvoje nedrąsiai skinasi kelią idėja kurti dienos centrus – savotiškus senjorų darželius – senyvo amžiaus, judėjimo problemų turintiems žmonėms ir neįgaliesiems. Marijampolėje šio sumanymo įgyvendinimo prieš metus ėmėsi susikūręs VšĮ Marijampolės senjorų ir neįgaliųjų dienos centras „Židinys“.

Marijampolės senjorų ir neįgaliųjų dienos centras „Židinys“

Vos pradėjusi veiklą, ši viešoji įstaiga tapo rimtu traukos centru ir pateisino visus lūkesčius. Centro įsikūrimo pradžioje buvo numatyta, kad ,,Židinio“ veikloje galės dalyvauti iki 25 narių. Idėja įkurti dienos centrą – savotišką senjorų darželį senyvo amžiaus, judėjimo problemų turintiems žmonėms – gimė intuityviai iš darbuotojų patirties slaugant artimuosius ir matant, kiek daug tokio amžiaus yra vienišų, kaip jiems stinga bendravimo, įvairių veiklų.

Anot į centrą ateinančių žmonių, tokios užimtumo įstaigos jiems labai trūko. „Gyvenu su katinu“, – nelinksmai šyptelėjo vienas centro lankytojas. Iš tiesų garbaus amžiaus žmogus gyvena su vaikais ir anūkais, tačiau kai visi šeimos nariai išsiskirsto į darbus, išeina į darželius ir mokyklas, jis lieka vienas ir žiūri su katinu pro langą. Tad duris atvėręs „Židinys“ jam – atgaiva. Marijampolės senjorų ir neįgaliųjų dienos centras „Židinys“

Jautėme, kad Marijampolėje yra tokių įstaigų poreikis. Žmonėms reikia susitikti, ištrūkti iš keturių sienų nelaisvės, pabėgti iš savos aplinkos, nuo vienatvės. Dienos centre atsirado žmonių su savo idėjomis, pasiūlymais. Tarp lankytojų yra įdomių, kūrybingų žmonių, kiekvienas vis su kitokia gyvenimiška patirtimi. Anot vadovės L.Bijūnaitienės, vienas gali pamokyti floristikos, kitas eiles rašo, trečias gražiai dainuoja, ketvirta tapo paveikslus, ne viena moteris gražiai mezga, siuva. „Kiekvienas lankytojas – spalvingas, įdomus, individualus“, – džiaugiamasi suburtu kolektyvu.

Stebime tai, kad šis centras duoda didelę naudą žmonėms. Senjorai ir neįgalieji vartoja mažiau medikamentų, džiaugiasi gera nuotaika ir bendryste. Dalyvaujame įvairiose mugėse, rengiame parodas, kuriose eksponuojami mūsų centro lankytojų darbai. Taip pat mėgstame prisidėti prie ekologijos: siuvame daugkartinio naudojimosi medžiaginius maišelius, skirtus apsipirkimui. Visą vasarą rinkome plastikinius kamštelius konkursui ,,Kamštelių vajus“, kuriam pateikėme meninį darbą ,,Senjoro poilsio kėdė“. Šis meno kūrinys buvo eksponuojamas Vilniuje, Litexpo rūmuose.

Čia dirbanti meno srities specialistė mielai dalinasi su lankytojais savo žiniomis, kiekviename žmoguje atranda menininko gyslelę, nes ją turime kiekvienas. Taip pat žengiame į miesto kultūrinį gyvenimą ir stengiamės būti matomi, kad neliktų sienų tarp neįgaliųjų ir senjorų. Dedame pastangas, kad jiems būtų skirtas didesnis dėmesys. Marijampolės senjorų ir neįgaliųjų dienos centras „Židinys“

Nuo birželio mėnesio persikėlėme į erdvesnes patalpas. Už tai tariame nuoširdžiai dėkojame Marijampolės savivaldybės administracijos direktoriui Karoliui Podolskiui. Dėkojame miesto merui Povilui Isodai už stiprų mūsų veiklų ir idėjų palaikymą. Socialinio skyriaus vedėjai Svajonei Rainienei, kuri visada pasitinka su šypsena, mus motyvuoja, perteikia puikių idėjų. Iš jos kabineto išėję turim labai daug stiprybės eiti į priekį. Taip pat dėkojame tarybos nariui Alvydui Kirkliauskui už palaikymą, pagalbą prisidedant prie autobuso paieškos kelionei į Vilnių. Dėkojame UAB ,,Angelma“ įmonei ir jos direktorei Angelei Bižienei už geranoriškumą ir galimybę aplankyti sostinę. Ji skyrė 19 vietų autobusą nemokamai. Židinio bendruomenė reiškia padėką Marijampolės Petro Kriaučiūno viešajai bibliotekai už bendradarbiavimą ir nuostabius renginius, rengiamus kartu.

Lina Bijūnaitienė

Marijampolės senjorų ir neįgaliųjų dienos centras „Židinys“

Marijampolės senjorų ir neįgaliųjų dienos centras „Židinys“

Marijampolės senjorų ir neįgaliųjų dienos centras „Židinys“

Taip pat skaitykite: