Marijampolės apylinkių grožis

Buktos pažintinis takas

Buktos pažintinis takas

Marijampolės savivaldybės teritorijoje 6 km į pietryčius nuo Liudvinavo įrengtas Buktos gamtinis-pažintinis takas, kuris greitai išpopuliarėjo ir susilaukė lankytojų visais metų laikais. Šis takas tapo puiki vieta praleisti laiką su šeima, o čia atvykusieji dažnai surengia ir iškylą su užkandžiais bei laužu. Turistų poreikiams patenkinti įrengta poilsiavietė miško apsuptyje. Ji įsikūrusi vos 700 metrų nuo pažintinio tako, o apie ją primena pastatyti kelio ženklai. Tai puiki galimybė su šeima ir vaikais praleisti laiką natūralioje gamtoje, lavinti mažuosius mokant juos medžių pavadinimų ar atpažinti įvairius augalus, grybus, uogas.

Poilsiavietėje galima rasti visko, ko reikia gerai iškylai – pavėsinė, sūpynės, šiukšlių dėžės ir tualetas. Čia laiką galima praleisti kitaip nei įprastai – speciali laužavietė sukurta tam, kad būtų galima vietoje pasikabinti puodą ir čia išsivirti sriubą, pavalgyti medžių apsuptyje. Pasigrožėti galima ir čia esančiu tvenkiniu, kuris yra unikalus, kadangi pusė tvenkinio yra atnaujinta, padidinta, o kita pusė, siekiant apsaugoti natūralią gamtą ir ekosistemą, palikta natūrali pelkė.

Buktos giria – unikali ypač botanikams ir gamtininkams. Šioje, vienoje iš vertingiausių Lietuvos miškingųjų teritorijų vien tik žolinių augalų čia suskaičiuojame daugiau nei 500. Buktos pažintinis takas siūlo Jums 1.3 ir 1,7 km ilgio pažintinį pasivaikščiojimą, kurio metu 7 įrengtose stotelėse galėsite susipažinti su skroblynais, aliuviniais miškais, pelkėtais lapuočių miškais, su tako aplinkoje augančiomis ir gyvenančiomis augalų ir gyvūnų rūšimis.
Buktos pažintinis takas įrengtas 2005 m.

2 trasos: 1,3 ir 1,7 km.
Adresas: Želsva, Liudvinavo sen., Marijampolės raj.

Amalvos pelkės pažintinis takas

Amalvos pažintinis takas

Amalvos pažintinis takas. R. Rudžionio foto

Marijampolės savivaldybės teritorijoje, 11 km į rytus nuo Marijampolės miesto, įrengtas Amalvos
pažintinis takas. Naujasis miesto pažintinis takas ves lankytojus į vieną didžiausių Suvalkijoje Amalvos pelkę, kurioje gamtos mylėtojai galės pasidžiaugti pelkės platybėmis ir tako informaciniuose stenduose susipažinti su pelkės istorija bei jos ekosistema, gyvūnija ir augalija. Pažintinio tako pradžioje įrengta apžvalgos platforma, nuo kurios atsiveria nuostabi Amalvos pelkės panorama bei tolesnis Žuvinto biosferos rezervato kraštovaizdis, kuriame yra ir kitų lankytinų objektų. Ateityje tai turėtų būti dar vienas turistų traukos objektas, nes anot miškininkų, tai labai natūralus ir unikalus Sūduvos gamtos kampelis, kurį būtina pamatyti.

Gamtinio – pažintinio tako informaciniai stendai, kuriuos parengė Žuvinto biosferos rezervato direkcija, nurodo, kad Amalvos pelkėse gyvena arti šimto paukščių, o specifinė pelkių aplinka labai įtakoja gyvūniją, todėl čia galima sutikti pelkinius satyrus, paprastąsias angis, briedžius ir vilkus bei kitus žvėris, kuriuos įdomu pamatyti gamtos mylėtojams.
Kaip patekti prie Amalvos pažintinio tako:

Iš Marijampolės važiuoti Prienų kryptimi, prie Meškėnų liepos sukti į dešinę link Bukonių ir, pravažiavus Bukonis, važiuoti link Daukšių, kol ir privažiuosite taką. Galima atvažiuoti iš Daukšių pusės: Daukšiuose pravažiuoti bažnyčią ir tiltą per Dovinę, o sankryžoje sukti į kairę link Bukonių, kol privažiuosite taką.

Pažintinis takas įrengtas 2018 m.

Tako ilgis 121 m.

Adresas: Netoli Daukšių k., Marijampolės sav.

Šunskų fazanynas

Šunskų fazanynas

Marijampolės savivaldybėje, Šunskų miestelyje, įrengtas fazanynas. Įkurti parką įkvėpė istorija, glaudžiai susijusi su Šunskų miesteliu ir šiais paukščiais. Fazanai greta Šunskų, Gūstabudžio kaime, pradėti auginti maždaug 1970 m., įkūrus čia vienintelį Lietuvoje fazanyną. Sovietmečio valdžios atstovai su savo svečiais mėgdavo šiose vietovėse rengti fazanų medžiokles. Ilgainiui, pasikeitus politinei situacijai, šių medžioklių tradicijos sunyko, fazanynas tapo nebereikalingas. 2008 metais patvirtintame Šunskų herbe, pavaizduoti trys auksiniai fazanai simbolizuojantys tris dorybes – tikėjimą, viltį ir meilę, o juodos spalvos fonas simbolių kalboje įkūnija išmintį, išsilavinimą, bei derlingas žemes.

Fazanyne edukaciniais tikslais veisiami fazanai, šiuo metu jų yra apie 100 įvairiausių rūšių, Taip pat, čia galima pamatyti ir kitų dekoratyvinių paukščių – povų, karvelių, petardų. Ateityje galvojama apie dar didesnę paukščių įvairovę. Nuo šiol visi norintys galės jame apsilankyti, pasigrožėti šiais paukščiais ir turės galimybę išgirsti pasakojimus apie fazanų gyvenimą. Kviečiame apsilankyti ir pasigrožėti fazanais, jų įvairove, daugiau sužinoti apie šiuos karališkus paukščius, kurie į Europą kadaise atkeliavo iš tolimųjų Azijos kraštų. Juos galima aplankyti Šunskų fazanyne, įsikūrusiame Marijampolės savivaldybėje Šunskų miestelyje prie parko, lankytojai laukiami nuo balandžio 1 d. iki lapkričio 30 d. (atsižvelgiant į oro sąlygas), darbo dienomis nuo 8 iki 17 val. Lankytojų grupės priimamos su edukaciniu pasakojimu. Dėl apsilankymo su grupe prašome skambinti tel. nr. 861443086. Dėl fazanyno lankymo savaitgaliais, prašome skambinti tel.nr. 865442641.

Adresas: Šunskai, Marijampolės sav.

Sasnavos Švč. Mergelės Marijos vardo bažnyčia

Sasnavos bažnyčia

Važiuojantys į Marijampolę iš Kauno pusės, yra pastebėję (apie 1 km nuo kelio) raudonų plytų neogotikinį bokštą. Tai pačiame Sasnavos miestelio centre esanti Švč. Mergelės Marijos bažnyčia, vienas puošniausių sakralinių pastatų Užnemunėje. Pastatas – trijų navų, planas – lotyniško kryžiaus formos. Meninę vertę turi vietinių meistrų sukurta neogotikinė ąžuolinė sakykla su keturių evangelistų bareljefais, neobarokinė klausykla, iš senosios bažnyčios atkelta vandeninė, kun. S. Čėsnos medalionas.

Adresas: Sūduvos g., Sasnava.

Šunskų bažnyčios statinių kompleksas

Šunskų bažnyčia

Bažnyčia pastatyta 1865 metais, ji stačiakampio plano, vienabokštė, su žema trisiene apside, šoniniais priestatais. Šventoriaus tvora metalinė, jos cokolis akmenų mūro, stulpai sumūryti iš plytų.

Pagrindinė komplekso dominantė – bažnyčia, orientuota šoniniu fasadu į Varpo gatvę, stovi centrinėje teritorijos dalyje, kiek atitraukta į rytų pusę. Šventoriaus kampuose stovi vieno aukšto beveik kvadratinio plano akmenų – plytų mūro koplyčios. Šventorius aptvertas tvora. Pagrindiniai vartai su varteliais į šventorių yra priešais bažnyčią, pravažiavimo į kitus sklypus, pusėje. Kiti varteliai yra rytų tvoros dalyje (iškirsta anga į klebonijos kiemą). Ansamblio kompozicija – centrinė, stilius – neogotika.

Adresas: Šunskai, Šunskų sen.

Skardupių bažnyčia ir klebonijos pastatai

skardupių bažnyčia

1936 m. kunigas Pijus Andziulis, Marijampolės marijonų namų vyresnysis, buvo iškviestas pas ligonį į Skardupių kaimą. Prasti keliai pagimdė mintį pasiūlyti šioje vietoje statyti bažnyčią ir įkurti parapiją. 1937 rugsėjo 6 d. architektas Romanas Steikūnas parengė Skardupių bažnyčios su varpine projektą (varpinė liko nepastatyta). Tuomet Skardupių kaimo jaunimas, sužinojęs apie būsimos bažnyčios statybą, parengė vaidinimą “Kuprotas oželis” ir, sukvietęs daugybę žmonių, suvaidino Leonų sodybos klėtyje. Surinkti pinigai buvo paskirti būsimos bažnyčios pamatams. Bažnyčia statyta parapijiečių lėšomis ir rankomis.

1940 m. pabaigoje įkurta Skardupių parapija, o po metų naujoje bažnyčioje pradėtos laikyti Šv. Mišios. Tai vienintelė Lietuvoje bažnyčia, pastatyta ir pašventinta pirmaisiais sovietų okupacijos metais. Vokiečių okupacijos, Antrojo Pasaulinio karo metais buvo pastatyta mūrinė klebonija, ūkinis pastatas ir parapijos namai su sale. Visas statybas organizavo klebonas Antanas Ylius, 1945-aisiais nuteistas 10 m. kalėti.

1945 m. vasarą kun. A. Ylius – Vilkas, V. Gavėnas – Vampyras, J. Pileckis – Brokas ir A. Ratkelis – Oželis įkūrė partizanų “Tauro” apygardą. 1945 m. rugsėjo 16 d. įsteigtas Lietuvos Išlaisvinimo Komitetas (LIK). Čia vyko jo posėdžiai. 1945 m. spalio 12 d. Skardupių klebonijoje įvyko paskutinis LIK posėdis.

Adresas: A. Yliaus g. 39, Skardupiai

Zuikių muziejus

Zuikių muziejus

Sasnavos bendruomenės ZUIKIŲ MUZIEJUJE galima pamatyti apie 800 įvairiausių zuikučių mažiausias – vos 1 cm., didžiausias – 1 m. Daug įdomaus galima sužinoti apie Sasnavos miestelio pavadinimo atsiradimo istoriją. Vyksta linksmi edukaciniai užsiėmimai, kurie pritaikomi įvairioms amžiaus grupėms. Čia galima nusifotografuoti zuikių foto atelje, virtuvėje pagaminti zuikių meduolius, rankdarbių kambaryje – pagaminti ,,miego zuikutį“ ar kitą darbelį, žaisliuką su zuikučiais, šokti, mankštintis, kurti pasaką.
Pagal išankstinį susitarimą galime pravesti įvairias šventes: jubiliejus, vaikų gimtadienius, krikštynas ar kita.
Adresas: Sūduvos 46, Sasnava, Marijampolės sav.
Tel. +370 614 42 830
*Lankytojai priimami pagal išankstinę registraciją

Taip pat skaitykite: