Atšvaitas gali išgelbėti gyvybę

atsvaitas

Kasdien vis anksčiau temstant ir vis vėliau švintant nepaprastai svarbu išlikti saugiam tiek keliuose, tiek gatvėse. Neseniai Lietuvos policijos paviešinta nuotrauka puikiai iliustravo, kad net šviesiu paros metu atšvaito ar kitos šviesą atspindinčios priemonės neturintis pėsčiasis gali būti sunkiai pastebimas vairuotojams. Visus eismo dalyvius raginame būti matomiems, dėvėti atšvaitus ir dalinamės keliais patarimais.

Kaip išsirinkti tinkamą atšvaitą bei šviesą atspindinčią liemenę?

Atšvaitas privalo būti pagamintas iš tinkamo šviesą atspindinčio audinio. Prekyboje pasitaiko įvairių alternatyvų, pavyzdžiui, ryškių juostelių, pakabukų ar panašių aksesuarų, taip pat nekokybiškų atšvaitų, kurie iš tiesų šviesos beveik neatspindi, todėl gerai įsitikinkite, ar jūsų pasirinktas daiktas yra atšvaitas ir tinkamai atspindi šviesą: tamsoje nukreipkite į atšvaitą žibintuvėlio šviesą ir stebėkite, kaip jis atspindi šviesą. Atšvaitas taip pat negali būti mažesnis nei 15 cm², o ant jo esantys reklaminiai užrašai negali viršyti daugiau nei 20 proc. viso atšvaito ploto. Kur kas saugiau ir patikimiau, jei reklama yra po atspindinčiąja atšvaito plėvele. Be to, žinotina, kad esant rūkui geriau matomi ryškiai geltoni atšvaitai. Dar vienas kokybės rodiklis – specialus ant atšvaito ar etiketės nurodytas kodas LST EN13356, reiškiantis atitikimą LST EN 13356:2002 „Nedarbinių drabužių priedai matomumui pagerinti. Bandymo metodai ir reikalavimai“ standarto reikalavimams.

Šviesą atspindinti liemenė – dar efektyvesnė priemonė išvengti galimų eismo įvykių, ypač tamsiu paros metu. Prieš įsigydami liemenę, įsitikinkite, kad ji atitinka galiojančius reikalavimus: liemenė ne tik turi būti ryški (geltonos, oranžinės ar kt. spalvos), tačiau taip pat ties juosmeniu privalo turėti bent du ar daugiau horizontalių šviesą atspindinčių elementų.

Kur tvirtinti atšvaitą?

Kadangi pats savaime atšvaitas nešviečia, o tik atspindi šviesą, jį reikėtų tvirtinti transporto priemonių žibintų aukštyje, maždaug suaugusio žmogaus kelių lygyje. Juostinis atšvaitas turėtų būti tvirtinamas ant drabužių rankovės, truputį aukščiau rankos riešo ar ant kojos blauzdos dešinėje pusėje. Kelių eismo taisyklės numato, jog kelkraščiu reikia eiti prieš automobilio važiavimo kryptį, todėl ant kuprinės ar rankinuko rankenų tvirtinamas atšvaitas automobilio žibintų šviesos net nepasiekia. Tokiu atveju rekomenduojama atšvaitą prisegti virvele ir leisti jam švytuoti maždaug žmogaus kelių aukštyje.

Ką turi žinoti dviratininkai?

Dviratis privalo būti su atšvaitais: dviračio gale turi būti raudonos šviesos atšvaitas arba žibintas, o iš abiejų šonų – oranžinės šviesos atšvaitai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Važiuodamas važiuojamąja kelio dalimi dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turėti degantį baltos šviesos žibintą, gale – raudonos šviesos žibintą. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privaloma tiek ryškiaspalvė liemenė, tiek žibintai dviračio priekyje bei gale.

Rūpinkitės savo ir artimųjų saugumu!

VVTAT informacija

Daugiau apie atšvaitus: https://www.60plius.lt/2019/10/16/atsvaitus-nesiokite-taisyklingai/

Taip pat skaitykite: