5 patarimai Jūsų telefonui

telefono baterija

Egzistuoja vienas dalykas, kurio išmaniųjų telefonų savininkai bijo kaip tvano. Koks? Išsikrovusi baterija. Ši baimė turi netgi atskirą pavadinimą – nomofobija. Bet tokia baimė gali užklupti kiekvieną. Ypač, kai keliauji užsienyje, lauki svarbaus skambučio ar nespėjai išsikviesti pavežėjo. O blogiausia, kad tokių situacijų gali ir nesuplanuoti, tad ilgai veikianti telefono baterija – vienas svarbiausių dalykų jūsų išmaniajame. Specialistai dalinasi 5 patarimais, kuriuos vertėtų įsiminti, jei norite, kad jūsų telefonas veikimo trukme pralenktų šviesųjį paros laiką rudenį.

„Kai įsigyji naują telefoną, dėl baterijos veikimo gali beveik nesijaudinti. Visi gamintojai stengiasi, kad jų telefonai veiktų ilgai ir nekeltų diskomforto naudotojui. Tačiau toliau viskas – mūsų rankose. Neteisingai kraunamas, naudojamas ar prižiūrimas telefonas, net ir turėdamas labai gerą bateriją, ilgainiui gali jus nuvilti. Bet laimei egzistuoja kelios taisyklės, kurias įsiminę jūs užtikrinsite, jog padarėte viską, kad telefono baterija veiktų kuo ilgiau“, – sako Alytaus „Bitės“ salone dirbantis „Bitės Profas“ Andrius Archangelskis ir dalinasi 5 patarimais, kurie tikrai pagelbės tausojant savo telefono bateriją

1. patarimas: svarbu laikytis 20-80 proc. apribojimo

Vienas svarbiausių dalykų norint užtikrinti savo telefono baterijos ilgaamžiškumą, tai pačios baterijos talpos tausojimas. Telefonų baterijoms „sveikiausia“ riba yra tarp 20 ir 80 proc. O jei tiksliau, tai krauti telefoną turėtume pradėti, kai lieka ne mažiau nei 20 proc. baterijos ir krauti jį iki ne daugiau nei 80 proc. Taip ji mažiausiai „dėvėsis“. Atitinkamai, stengtis kuo ilgiau išlaikyti telefoną 100 proc. riboje nėra teisingas sprendimas. Kadangi daugelis šiuolaikinių telefonų turi greito krovimo funkcijas, dažniausiai rekomenduoju telefoną pakrauti ryte, ruošiantis į darbą, mokyklą ar studijas. Taip pat telefonų gamintojai dažnai įdiegia papildomų energijos taupymo funkcijų į savo telefonus. Dažnuose galima „užmigdyti“ nenaudojamas programėles. Pačiam naudotojui yra pravartu užsimigdyti tas programėles, kurios yra retai naudojamos arba nenaudojamas tiesiog ištrinti.

2. patarimas: nepasiduokite „naktinio krovimo“ pagundai

Egzistuoja viena pagunda, kuriai, kraunant telefoną, geriau atsispirti: baterijos krovimas paliekant telefoną krautis per naktį.

Nors šiuolaikiniai telefonai bei jų baterijos tikrai yra pažangūs ir nuolat tobulėja, vieno dalyko vis tik geriau nedaryti. Tai – telefono krovimas per naktį. Šitaip krauti telefoną yra labai patogu – einant miegoti padedi krautis, o ryte jis pilnai pasikrovęs, bet žalinga telefono baterijai. Anksčiau toks krovimas telefonams kenkdavo labai stipriai, nes net pasiekus 100 proc. įkrovimo ribą telefonas būdavo kraunamas toliau. Tai smarkiai padidindavo ir baterijos perkaitimo riziką. Naujausi telefonai pažangesni, baterijų resursus stebi ir valdo pats telefonas, tačiau žalingas poveikis išlieka. Kaip tai veikia? Kraunant telefoną per naktį, išmanusis telefonas pats pastebi, kad įrenginys jau įkrautas 100 proc. ir toliau jo nebekrauna. Tačiau vyksta kitas ydingas ciklas – telefonas šiek tiek išsikrauna ir vėl pradeda krautis, ir ši „procedūra“ vyksta visą naktį taip sekindama bateriją. Kaip to išvengti? Tiesiog pravartu telefoną krauti prieš miegą ar jau nubudus ryte.

3. patarimas: baterijai gali kenkti ir išoriniai veiksniai

Nors baterijos talpai labiausiai kenkia iškrovimo ciklai – kai baterija pilnai išsikrauna ir būna pilnai iškrauta kurį laiką – jai gali kenkti ir išoriniai veiksniai. Pavyzdžiui, laikant bateriją labai šaltoje (apie -15 laipsnių) arba labai karštoje vietoje ar ant saulės. Labai negerai yra jau kraunamą telefoną pradėti naudoti kokiai nors intensyviai veiklai. Pavyzdžiui, žaidimams. Galingi ar ilgai žaidžiami žaidimai kraunant telefoną priverčia telefono bateriją kaisti dar labiau, o tai vėliau gali nulemti trumpesnį jos veikimą ar gedimus.

4. patarimas: papildomas programėles baterijos stebėjimui reikėtų rinktis atsargiai

Pasikliauti įvairiomis baterijos taupymo programėlėmis nereikėtų, nes jos taps meškos paslauga – iškraus telefoną dar labiau.

Nerekomenduoju atsisiųsti įvairių energijos taupymo programėlių net ir iš oficialių parduotuvių, pavyzdžiui, „Play Store“. Dauguma jų visai nepadeda baterijos taupyti, o tik papildomai apkrauna telefoną dar keliais bereikalingais procesais. Dar daugiau, kai kurios iš jų pasirūpina ir papildomais reklamų pranešimais, kuriais uoliai jums ką nors bruks. Tačiau norint turėti telefone bent vieną vertingą baterijos sveikatingumo stebėjimo programėlę, pasikliauti rekomenduoju „AccuBattery“. Ji leidžia matyti savo telefono krovimo ciklų kiekį, baterijos temperatūrą bei pataria, kaip tikslingiau naudoti telefoną norint kuo ilgiau išsaugoti ilgai veikiančią bateriją.

5. patarimas: baterija gali paprasčiausiai nusidėvėti

Šiandien mes labai paprastais veiksmais galime palengvinti savo išmaniojo telefono baterijos gyvenimą, tačiau anksčiau ar vėliau visos baterijos gali tiesiog nusidėvėti.

Patarimai, kaip kuo ilgiau palaikyti telefono baterijos gyvybingumą yra paprasti, bet veiksmingi. Pavyzdžiui, telefono ekranas. Tai bene daugiausiai energijos „suryjantis“ telefono komponentas, tad sumažinus jo ryškumą jūsų telefono baterija jums padėkos. Taip pat labai pravartus yra neseniai ir „iPhone“ telefonuose startavęs „Dark Mode“. Tai – ne vien mados dalykas, kai telefono fonas tampa juodas, bet ir energiją taupantis sprendimas. Ypač, jei jūsų telefonas naudoja „Amoled“ technologijos ekraną.

Kita vertus pastebiu, kad daug žmonių kreipiasi dėl baterijos problemų ir susiduria su būtent tokia situacija: „kai telefone lieka apie 15 proc., įrenginys pradeda strigti ir galiausia greitai išsijungia, o kai jau būna įjungiamas krauti, rodo vos 1 arba 2 proc. Įkrovimo”. Taip nutinka dėl smarkiai nusidėvėjusios baterijos, nes dėl nusidėvėjusios baterijos tiesiog nebepakanka įtampos telefono veikimui ir jis išsijungia. Todėl, susidūrus su tokia situacija, verta tiesiog pagalvoti apie baterijos keitimą, nes šios kaip nors išgelbėti ar prikelti nebepavyks.

Taip pat skaitykite: