Receptai ne tik Pyragų dienai

Kasmet minimą Pyragų dieną kviečiama paragauti pačių įvairiausių skonių: nuo purių kepinių su uogomis iki pikantiško daržovių įdaro traškioje tešloje. Kol vieni perka savo mėgstamus ir jau pagamintus pyragus, kiti nesibodi eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti naujus receptus. Tad kokie pyragai labiausiai žavi lietuvius ir ką naujo pagaminti, norint nustebinti save, artimuosius ar kolegas?

pyragas

Ieškantiems naujovių – pagrindinė taisyklė

Receptų paieškos ir pyragų ragavimas – tik viena šios ypatingos dienos dalis. Kone reikšmingesnė yra šios dienos filosofija ir prasmė, mat tądien pačių keptus ar pirktus pyragus lietuviai pardavinėja kolegoms, bičiuliams, o surinktus pinigus aukoja prisidedami prie kilnių tikslų. Tad jei esate tarp norinčių paminėti pyragų dieną ir ryžtatės pasiraitoti rankoves gamindami, prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič primena taisyklę, kuri neleis prašauti pro šalį.

„Ja naudojamės ir mes, ieškodami naujų receptų savo kepyklose. Tai – sezoniškumas. Gaminkite pyragus iš tų uogų ar vaisių, kurie šiuo metu šviežiausi ar kurių derlius buvo ką tik nuskintas ir atvežtas į Lietuvą. Tai obuoliai, persimonai, kiviai, bananai, įsibėgėja ir mandarinų sezonas. Visos šios gėrybės puikiai tinka skaninant kepinius, todėl drąsiai dėkite jas į pyragus“, – pataria N. Juchnevič.

Saldu gali būti ir sveika

Gyvenimo ironija: valgydami pyragą – patiekalą, pamaloninantį ne tik gomurį, bet ir širdį – neretai jaučiamės darantys nuodėmę. Viskas dėl jų – saldžių ir riebių ingredientų, kurie dažniausiai ir priverčia skaičiuoti pyrago kąsnelius. Laimė, dabar pyragus lengva gaminti ir iš sveikuoliškų produktų, o Pyragų dieną jais mėgautis be kaltės jausmo. Būtent tokie skanėstai, anot N. Juchnevič, sparčiai populiarėja ir konditerinių gaminių lentynose. Sveikuoliški ingredientai pyraguose yra atradimas dėl daugybės priežasčių.

„Įprastos sudėties pyragus galima paįvairinti avižiniais dribsniais, gervuogėmis, kokosų pienu – taip atsiskleis nauji, neįprasti skoniai. Neteisinga manyti, kad sveikuoliškas pyragas neatstos burnoje tirpstančio saldaus skanėsto. Pavyzdžiui, pabandykite pasigaminti šokoladinį avokadų ir bananų pyragą ir jūs tikrai pamiršite, kodėl jis vadinamas sveikuolišku“, – intriguoja prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė N. Juchnevič.

Na, o jei laiko pyrago gaminimui nėra, bet artimuosius, draugus ar kolegas norisi nustebinti, patariama pasižvalgyti, kokios naujienos suplūdo į prekybos centrus. Anot IKI komunikacijos vadovės Indrės Baltrušaitienės, prie kai kurių klasika tapusių pyragų pridėjus vieną ar kelis naujus ingredientus pavyko išgauti iki šiol dar niekur „neskambėjusius“ skonius.

„Būtent toks yra Zalcburgo obuolių pyragas. Atrodytų, laiko nenugalima klasika, bet, štai, recepte panaudoti migdolai situaciją pakeitė iš esmės. O tiems, kam dar neteko ragauti slyvų ir šviežio plikyto kremo dueto, patartina išmėginti purųjį Bretaniškąjį slyvų pyragą. Jei mėgstate uogas, žvilgterėkite į jogurtinį tortą „Olivija“, o jei norite atrasti įdomesnį skonį, siūlome migdolinio biskvito, sausainių skonio kremo ir obuolių-bergamotės įdarotortą „Luvras“, – prekybos centrus IKI pasiekusias naujienas įvardija I. Baltrušaitienė.

Receptai iš kartos į kartą

Mielai išbandome naujoves, bet vertiname tai, kas jau patikrinta – tokią išvadą pateikia maisto ekspertai, stebintys, kokie pyragai dažniausiai nugula į mūsų krepšelius. Anot prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės I. Baltrušaitienės, jei reikėtų išskirti populiariausiųjų skanėstų TOP 3, visgi nugalėtų tradicinės receptūros, kurias dar iki šių dienų prisimena mūsų mamos ir močiutės.

„Mūsų prekybos centruose pirmoje vietoje yra įsitvirtinęs legendinis „Kuršėnų vyniotinis“, antroje – „Napoleonas“, kurių parduodama šimtais tonų. Na, o trečiąją vietą pelnytų tradicinio skonio „Medaus pyragas“, – populiariausius pyragus išskiria I. Baltrušaitienė.

Namais kvepiantys pyragai

Dar viena pastaruoju metu gastronomijos pasaulyje itin trokštama tendencija – natūralumas. Ji liečia ir saldžius gaminius. Pasak konditerės N. Juchnevič, net jei nėra laiko išsikepti pyrago nuosavoje virtuvėje, vis tiek ieškoma tokio, kurio skonis būtų „lyg gaminto namuose“. Į tokius pirkėjų poreikius atsižvelgia ir prekybininkai.

Gaminame kruopščiai ir su meile. Plakame tikrą šviežią grietinėlę, biskvitą kepame iš miltų, cukraus ir kiaušinių, nenaudojame biskvito mišinių ar dirbtinių saldiklių. Medaus pyrago gamyboje naudojame medų, ne medaus skonio gaminį. Manau, visa tai jaučia ir pirkėjai, kurie noriai renkasi „Pagaminta IKI“ konditeriją“, – pasakoja N. Juchnevič.

Tad, anot konditerės, natūralus iš kokybiškų, sveikuoliškų ingredientų pagamintas ir namais kvepiantis pyragas šiemet tikrai atsidurs populiariausiųjų pyragų dienos skanėstų gretose.

Maži sūrio pyragėliai

Reikės:

  • 1 stiklinė smulkiai trupintų paprastų kvadratinių sausainių;
  • 4 valg. šaukšt. išlydyto sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 450 g kreminio sūrio;
  • pusė stiklinės grietinėlės;
  • ¼ puodelio cukraus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki maždaug 160 laipsnių temperatūros. Keksiukų skardą išklokite kepimo popieriumi. Mažame dubenyje sumaišykite sutrupintus sausainius, sviestą ir cukrų. Gauta tekstūra turėtų priminti šlapią smėlį. Paskirstykite tolygiai į formeles – tai bus keksiukų pagrindas. Kepkite 5-6 minutes, kol masė paruduos. Išimkite iš orkaitės ir atšaldykite. Per tą laiką galite pasigaminti keksiukų įdarą. Kreminį sūrį sumaišykite elektriniu arba rankiniu maišytuvu. Supilkite grietinėlę, cukrų, kiaušinius ir vanilės ekstraktą. Sumaišykite visus produktus. Supilkite gautą mišinį į keksiukų formeles (maždaug po 2 šaukštus kiekvienai formelei). Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių, kol pyragaičiai gražiai paruduos. Išimkite ir palaukite, kol pyragėliai visiškai atšals. Viršų pagardinkite jums patinkančiu saldžiu padažu, pavyzdžiui, braškių arba karamelės.

Šokolado ir avokadų pyragas

Pagrindui reikės:

  • 2 puodelių pekano riešutų;
  • ¼ puodelio kakavos miltelių;
  • 2 valg. šaukšt. kokosų arba kito lengvos tekstūros aliejaus;
  • ¼ puodelio gryno klevų sirupo;
  • 1 arbat. šaukšt. gryno vanilės ekstrakto;
  • pusė šaukšt. druskos.

Šokolado įdarui reikės:

  • 3 nedideli susmulkinti avokadai;
  • 1⁄3 puodelio migdolų pieno;
  • 2⁄3 puodelio gryno klevų sirupo;
  • 1 valg. šaukšt. smulkinto riešutų sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. krakmolo;
  • ¼ arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. gryno vanilės ekstrakto;
  • 1 kupinas puodelis šokolado drožlių, išlydyti;
  • ¼ puodelio išsijotų kakavos miltelių.

Gaminimas:

Kepimo formos kraštus patepkite aliejumi, o ant pagrindo patieskite kepimo popierių. Susmulkinkite riešutus. Tuomet kartu suberkite visus ingredientus ir gerai sumaišykite. Gautą masę išklokite ant kepimo formos ir gerai paspauskite. Įdėkite į šaldiklį, kad pastengtų.

Visus pyrago ingredientus išskyrus šokolado drožles sudėkite kartu ir suplakite iki vientisos masės. Nedideliame dubenyje ištirpinkite šokolado drožles ir šią masę įmaišykite į jau gautą. Ištraukite pyrago pagrindą iš šaldiklio ir sudėkite gautą pyrago masę. Gražiai išlyginkite ir 2 valandoms padėkite į šaldiklį, kad sutvirtėtų.

Kai sutvirtės, išimkite iš šaldiklio ir prieš patiekimą palikite, kad pastovėtų 5–10 minučių. Likusį tortą įdėkite į šaldiklį, laikykite sandariame inde. Šį pyragą būtina tiekti atšaldytą, kambario temperatūroje jis pradeda lydytis.

Mangų pyragas

Reikės:

  • 6 didelių kiaušinių
  • 1 puodelio cukraus
  • 1 valg. šaukšt. džiovinto, pasaldinto kokoso
  • 1 puodelio miltų
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių
  • ¼ arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 valg. šaukšt. kokosų aliejaus (arba 2 valg. šaukšt. ištirpinto sviesto)
  • 1 arbat. šaukšt. kokosų ekstrakto (arba vanilės ekstrakto)

Mangų ir grietinėlės kremui reikės:

  • 60 g kreminio sūrio;
  • 1/3 puodelio cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. kokosų ekstrakto (arba vanilės ekstrakto);
  • 1,5 puodelio plaktos grietinėlės.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Pasiruoškite dvi kepimo formas, į jas įklokite kepimo popierių arba patpkite riebalais ir atidėkite. Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius ir 1 puodelį cukraus mažaug 5 minutes. Iš lėto berkite kokosus, tada miltus, kepimo miltelius, druską ištirpintą ir atvėsintą kokosų aliejų arba sviestą ir kokosų arba vanilės ekstraktą. Iš lėto sumaišykite. Supilkite masę į paruoštas kepimo formas, tolygiai paskirstykite. Kepkite apie 30–40 min. arba tol, kol įsmeigtas medinis pagaliukas liks švarus. Sviestu pateptu peiliu gražiai apipjaukite biskvito šonus, tada palikite formose, kad visiškai atvėstų.

Tuo tarpu kitame dideliame dubenyje iki vientisos masės suplakite kreminį sūrį su cukrumi ir kokosų arb vanilės ekstraktu. Atskirame dubenyje suplakite grietinėlę, kol susidarys standžios putos (plakite apie 6–8 minutes). Po truputį sumaišykite kreminio sūrio ir grietinėlės plakinius.

Galiausiai išimkite iš kepimo formų biskvitus. Dėkite vieną biskvitą ant lėkštės ir pertepkite kremu, ant viršaus apdėkite mangų gabaliukus. Ant viršaus dėkite kitą iškeptą biskvitą ir visą tortą, taip pat ir jo šonus aptepkite likusia grietinėle. Viršų papuoškite mangų gabaliukais ir pasirinktomis uogomis – mėlynėmis, gervuogėmis, raudonaisiais serbentais ir braškėmis. Patiekite atvėsintą.

Pyragas su persikais (receptas sukurtas bendradarbiaujant su maisto tinklaraščiu „Ant medinės lentelės”)

26 cm apvaliai pyrago skardai reikės:

  • 1 stiklinės (250 ml) migdolų miltų;
  • 1 stiklinės (250 ml) universalaus miltų mišinio be gliuteno;
  • 1 stiklinės (250 ml) kukurūzų miltų;
  • 1 valg. šaukšt. kepimo miltelių | GF versijai – be gliuteno;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės;
  • 3 kiaušinių;
  • ½ stiklinės (125 ml) klevų sirupo (tinka ir cukrus)
  • 350 ml pieno (tinka karvės arba bet kuris jūsų mėgstamas augalinis gėrimas);
  • ½ stiklinės (125 ml) kokosų aliejaus (tinka ir lydytas sviestas, ghi ar kitas bekvapis aliejus);
  • 3 persikų;
  • migdolų drožlių;
  • cukraus pudros (patiekimui, nebūtina).

Gaminimas:

Viename dubenyje sumaišome birius produktus: visus miltus, kepimo miltelius, vanilę. Kitame dubenyje sumaišome skystus produktus: kiaušinius, klevų sirupą, pieną, kokosų aliejų (arba naudojamas alternatyvas). Skystus produktus beriame prie birių, gerai išmaišome.

Jei norisi, dalį persikų supjaustykite kubeliais ir dėkite į tešlą. Tešlą pilame į riebalais išteptą kepimo formą. Ant viršaus išdėliojame persikus, tarpus tarp jų gausiai pabarstome migdolų drožlėmis.

Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Mediniu pagaliuku patikriname, ar pyragas iškepęs. Prieš pjaustant pyragą , leidžiame jam visiškai atvėsti.

Skanaus!

Taip pat skaitykite: