Nereikalingos automobilių atliekos

Laiku paruošti automobilį riedėti slidžiais keliais svarbu kiekvienam vairuotojui. Būtent todėl šaltojo sezono iššūkiams keliuose reikėtų pradėti rengtis jau dabar, kartu nepamirštant ir tinkamai atsikratyti automobilinėmis atliekomis: nuo sugadintų plastikinių buferių iki susidėvėjusių padangų.

1 patarimas: abejojant kur išmesti – pasikonsultuoti

Kone kiekvienam vairuotojui, suskubusiam atnaujinti savo transporto priemonę, galvosūkį kelia tai, kaip atsikratyti, pavyzdžiui, nusidėvėjusiomis padangomis, kurias pakeisti būtina dar iki lapkričio 10 dienos?

Pasak atliekų tvarkymo bendrovės „Ecoservice“ ekspertų, nors vairuotojų sąmoningumas išmetant automobilių atliekas išties stiprėja – susidėvėjusių padangų, senų kilimėlių ar bamperių šalia konteinerių prie daugiabučių ar individualių namų vis dar galima išvysti. Gana dažnai nebereikalingais automobilių agregatais vairuotojai atsikrato ir tiesiog pamiškėse ar pakelėse.

„Neleistinose vietose automobilių atliekomis vairuotojai greičiausiai vis dar atsikrato dėl nežinojimo, kaip tinkamai tai padaryti. Būtent todėl abejojant, kur palikti vieną ar kitą atlieką – visuomet galima kreiptis į atliekų tvarkymo bendrovę, kuri mielai pakonsultuos. Tačiau visų pirma, norint tinkamai pasirūpinti automobilinėmis atliekomis, svarbiausia prisiminti pagrindinį principą, kad konteineriai prie namų – skirti tik buitinėmis ir pakuočių atliekoms, o automobilių agregatai nepriskiriami nei vienai iš šių kategorijų“, – primena „Ecoservice“ projektų vadovas Vitalij Andrejev.

2 patarimas: palikti didžiųjų atliekų aikštelėse, patikėti vežėjams

Tikriausiai kiekvienam, bent kartą daugiabučio kieme mačiusiam iš padangų sukrautą bokštą ar pamiškėje suverstą jų krūvą – vaizdas nebuvo pats maloniausias. Akivaizdu, kad netinkamose vietose vis dar paliekamos automobilinės atliekos ne tik gadina estetinį vaizdą, bet ir kenkia aplinkai.

Automobilių atliekas, tokias kaip: nusidėvėjusios padangos, kilimėliai, seni filtrai, ar plastikinės automobilių detalės – ekspertai pataria atiduoti į artimiausias didžiųjų atliekų aikšteles, saugiai palikti automobilių servisuose. Taip pat automobilinėmis atliekomis gali pasirūpinti ir atliekų vežėjai, kuriuos galima išsikviesti į namus susiderinus patogų laiką.

„Tinkamai tvarkyti automobilines atliekas ruošiant savo transporto priemonę žiemai yra svarbu ne tik todėl, kad padangos ar išsipylusi alyva gadina kiemo vaizdą, bet tai itin kenkia ir gamtai. Netinkamai išmestos automobilių atliekos yra ypač pavojingos – irdamos išskiria toksiškas medžiagas, teršia orą, dirvožemį, jų irimo procesas užtrunka šimtmečius. Tuo tarpu tinkamai paliktos ir surinktos automobilinės atliekos keliauja į perdirbimo įmones bei gali būti prikeltos antram gyvenimui. Pavyzdžiui, senos padangos gali būti panaudojamos guminėms lauko grindų dangoms gaminti. Tad labai svarbu teisingai tvarkyti šias atliekas ir rūpintis ne tik aplinkos grožiu, bet ir mūsų visų sveikata“, – atkreipia dėmesį V. Andrejev.

Taip pat skaitykite: