Vaistai ir gydo, ir kenkia

didelis kraujo spaudimas

Svarbiausius žmogaus organizmui vitaminus ir mineralus turime gauti kiekvieną dieną su maistu. Tuomet žmogaus kūnas aprūpinamas reikiama energija, visi organizmo procesai vyksta sklandžiai, nesutrinka audinių augimas, atsinaujinimas ir pan.

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Aušra Urbonavičienė pataria atkreipti dėmesį, kad populiarių, plačiai taikomų vaistų vartojimas gali sukelti sveikatos sutrikimus, nes jie sutrikdo vitaminų, mineralų ir kitų svarbių maistinių medžiagų įsisavinimą. Tokie vaistai paprastai būna ne tik receptiniai, bet ir nereceptiniai vaistai, kurių galima įsigyti ne tik vaistinėse, bet ir prekybos tinkluose bei degalinėse, todėl visada rekomenduojama papildomai pasitarti su specialistais.

1. Antacidiniai vaistai – tai vaistai, blokuojantys rūgščių išsiskyrimą, mažinantys rėmenį, gydantys skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę. Šie vaistai gali slopinti geležies absorbavimą. Šiek tiek mažiau antacidai išsekina kalcio, chromo, vario, beta karoteno, boro, folio rūgšties, fosforo, seleno, cinko, vitamino B1, vitamino B12 bei vitaminų C, D, E, K atsargas.

Trūkstant geležies dažniausiai jaučiamas fizinis silpnumas, galvos skausmas ir svaigimas, oda būna išblyškusi, plaukai šiurkštūs ir slenkantys, nagai lūžinėjantys, fizinio krūvio metu greitai jaučiamas oro trūkumas. Jei jaučiate bent kelis iš išvardintų simptomų ir vartojate antacidinius vaistus, rekomenduotina pasidaryti kraujo tyrimą.

Vartojant antacidinius preparatus patariama padidinti gaunamos geležies kiekį vartojant daugiau geležies turinčių maisto produktų: jautienos, grikių, špinatų, žalios spalvos lapinių daržovių, abrikosų, granatų. Taip pat reikėtų derinti maisto produktus, pavyzdžiui, jei valgote mėsą, tai tuo metu nereikėtų kartu vartoti pieno produktų, tokių kaip sūris, varškė, jogurtas. Pieno produktuose esantis kalcis papildomai tik slopina geležies įsisavinimą. Pieno produktus rekomenduojama suvartoti praėjus bent 3-4 valandoms po mėsos vartojimo.

2. Statinai – cholesterolio kiekį kraujyje mažinantys vaistai. Juos vartojant stabdomas kofermento Q10 susidarymas organizme, o šiam kofermentui nebesusidarant sutrinka mitochondrijų – energiją ląstelėse gaminančių organelių veikla.

Kofermentas Q10 yra riebaluose tirpi, į vitaminą panaši medžiaga, randama visuose žmogaus organizmo ląstelėse. Šį kofermentą gamina pats organizmas ir jis atlieka energijos nešėjo funkciją. Vartojant statinius, nebesusidaro mitochondrijose energija, žmogus pradeda jausti nuovargį, raumenų skausmą, atminties sutrikimus. Todėl visuomet reikia pasiteirauti paciento, kuris ilgesnį laiką jau vartoja statinus, ar nejaučia minėtų simptomų ir įspėti apie galimą kofermento Q10 sumažėjimą organizme. Kofermentas Q10 yra randamas mėsoje, riebioje žuvyje, neskaldytuose grūduose, riešutuose. Tačiau su maistu gauname tik apie 2 – 3 mg kofermento Q10, kai suaugusiam žmogui rekomenduojama gauti kiekvieną dieną po 30 – 100 mg. Tad sutrikus ar sulėtėjus šios medžiagos gamybai organizme, rekomenduotina vartoti papildomai, kokybiškų maisto papildų kapsuliuota forma.

3. Antibiotikai – sunaikina žarnyno naudingąsias bakterijas, stabdomas vitamino K sintetinimas. Dėl gerųjų bakterijų trūkumo žarnyne atsiranda įvairių sveikatos problemų, pradedant nuo virškinimo sistemos sutrikimų, pilvo pūtimo, viduriavimo, baigiant alergijomis. Vitamino K trūkumas gali sutrikdyti kraujo krešėjimą, kaulai tampa trapesni, kalcis ima kauptis minkštuosiuose audiniuose kas sietina su kraujagyslių kalcifikacija (kalkėjimu), ir akmenų formavimuisi inkstuose.

Siekiant atstatyti gerųjų bakterijų trūkumą žarnyne patariama vartoti daugiau produktų, kuriuose gausu žarnynui naudingų probiotikų, tai yra natūraliai rauginto jogurto, kefyro, taip pat įtraukti į mitybą raugintų kopūstų. Verta pagalvoti ir apie probiotikų vartojimą, kadangi tuomet gauname įvairių padermių mikroorganizmų štamų, kurie dažniausiai yra mikrokapsuliuoti ir taip užtikrintai patenka į žmogaus žarnyną. Vitamino K koncentraciją organizme galima padidinti vartojant tamsių lapinių daržovių, tokių kaip špinatų, lapinių kopūstų, brokolių ir pan. Vitaminas K kalcį iš kraujo ir kraujagyslių nukreipia į kaulus, todėl padeda išsaugoti jų patvarumą ir struktūrą.

4. Hormoniniai kontraceptikai. Daug moterų ilgus metus vartoja kontraceptines tabletės, rizikuodamos netekti svarbių maistinių medžiagų, ypač folio rūgšties ir kitų B grupės vitaminų, ypač B12. Atsiradus folio rūgšties stokai, dažniausiai pradedame jausti silpnumą, greitą nuovargį, miego sutrikimus, nuotaikos pakitimus, gali pasireikšti anemija bei atminties susilpnėjimas. Folio rūgštis svarbi baltymų apykaitai, nukleorūgščių sintezei, augimo ir vystymosi procesams, taip pat dalyvauja ląstelių dalijimosi ir atsinaujinimo procesuose. Kartu su vitaminu B12 folio rūgštis reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių brendimui kaulų čiulpuose. Suaugusiems rekomenduojama folio rūgšties paros norma yra 240 µg. Nėščioms, žindančioms bei kontraceptinius preparatus vartojančioms moterims šios rūgšties reikia daugiau, apie 400–480 µ g per dieną. Folio rūgšties gausu lęšiuose, špinatuose, brokoliuose, pupelėse.

Vitaminas B12 būtinas, norint užtikrinti sklandžią organizmo veiklą, nervų sistemos funkcijas. Šis vitaminas dalyvauja DNR sintezėje, ląstelių dalijimosi, baltymų, riebalų, angliavandenių apykaitoje bei dalyvauja kraujodaroje. B12 trūkumas gali sukelti mažakraujystę. Dažniausi vitamino B12 trūkumo simptomai: nuovargis, silpnumas, odos blyškumas, oro trūkumas, rankų ir/arba kojų tirpimas, dilgčiojimas, atminties sutrikimai, nuotaikų pokyčiai, silpnaprotystė. Padidinti vitamino B12 koncentraciją organizme galima vartojant daugiau gyvūninės kilmės produktų: mėsos, žuvies, kiaušinių. Jei laikotės veganiškos ar vegetariškos mitybos reikia atidžiai sekti B12 lygį ir esant poreikiui vartoti vitamino B12 maisto papildus. Tik patartina rinktis organinį metilkobalaminą, kuris yra paprasčiausiai ir efektyviausiai absorbuojama vitamino B12 forma.

5. Antidepresantai. Šie plačiai taikomi medikamentai gali atimti iš organizmo kofermentą Q10, visus B grupės vitaminus, melatoniną. Folio rūgšties (vitaminas B9) trūkumas paspartina ląstelių senėjimą, sumažina kūno gebėjimą priešintis laisviesiems radikalaus, kurie žaloja ląstelės ir audinius. Trūkstant B grupės vitaminų dar labiau gali sustiprėti nerimo pojūtis. Sumažėjus melatoninui žmogus sunkiai užmiega, prabunda naktį, ryte jaučia nuovargį. Visa tai veda prie suprastėjusios žmogaus nuotaikos, nusilpusio imuniteto, padidėja peršalimo ligų tikimybė, žmogaus organizmas greičiau sensta. Žmogus tūrėtų daugiau valgyti avižinių dribsnių, bananų, pomidorų, ananasų, šitaip bus padedama kūnui sintetinti daugiau melatonino.

6. Medikamentai nuo cukrinio diabeto. Antidiabetiniai vaistai, ypač insulinas, gali sukelti magnio stoką. Tuomet padidėja kraujo spaudimas, atsiranda širdies veiklos sutrikimų, pasireiškia nervingumas, nevalingai raumenų traukuliai. Reikia daugiau vartoti žaliųjų daržovių, avinžirnių, sėlenų, migdolo riešutų.

7. Beta blokatoriai. Tai vaistai, kurie mažina kraujo spaudimą slopindami katecholaminų veiksmingumą, mažina širdies dūžių stiprumą bei dažnį. Jie gali slopinti kofermento Q10 poveikį bei mažinti melatonino išsiskyrimą. Kadangi širdies raumenyje gausu mitochondrijų – energiją gaminančių ląstelių, kurioms būtinas kofermentas Q10, gali sutrikti širdies darbo veiklą, sunkiasniu atveju pasireikšti širdies priepuolis. Sumažindami organizme melatonino koncentraciją, minėti medikamentai gali sukelti miego sutrikimus.

Visi pacientai, perkantys vaistus, „Gintarinėje vaistinėje“ nemokamai gali sužinoti ne tik kaip kiti vartojami vaistai gali tarpusavyje sąveikauti su ką tik įsigytais vaistais, bet ir kaip reaguoja su maisto produktais, gėrimais bei ką reikėtų daryti norint sumažinti ar net išvengti galimo alinančio poveikio žmogaus organizmui.

Taip pat skaitykite: