Kaip internete saugoti duomenis?

duomenų apsauga

Jeigu esate skaitę sero Artūro Konano Doilio detektyvus apie Šerloką Holmsą arba matėte BBC televizijos serialą, tada turėtumėte žinoti, kad talentingas detektyvas per keletą minučių gali sužinoti net ir slapčiausią asmeninę informaciją.

Tačiau šiais laikais tai lengva padaryti net ir su šia profesija nesusijusiems žmonėms. Internete galima surasti bet ką ir pasinerti į nesibaigiantį informacijos srautą, kurį dažniausiai pateikiame mes patys. Esame linkę atskleisti savo asmeninę informaciją, o tai gali turėti įvairių pasekmių.

„Kaspersky“ atlikto regioninio tyrimo, kuris buvo „Digital Hangover“ kampanijos dalis, duomenimis, 39 proc. respondentų iš Lietuvos turi viešą Facebook profilį. Pavojaus rizika dar labiau išauga, nes vidutiniškai 41 proc. apklaustųjų prisipažįsta, kad kiekvieną kartą pasidalija informacija apie vietoves, kuriose jie lankėsi.

„Kai suteikiame atvirą priėjimą prie savo skaitmeninio gyvenimo, mes paliekame skaitmeninį pėdsaką ir atskleidžiame intymias detales. Tai galima palyginti su pasivaikščiojimu nuogam, nesiimant jokios apsaugos ir taip suteikiant leidimą ne tik žmonėms, kuriuos mes pažįstame, bet ir nepažįstamiems, tokiems, kurie turi blogų ketinimų ar yra emociškai nestabilūs. Tai kelia didžiulį pavojų ir provokuoja situacijas, kurios gali turėti neigiamų pasekmių“, – paaiškino Andis Steinmanis, Kaspersky atstovas Baltijos regione.

Be to, asmeninės informacijos atskleidimas gali būti neproduktyvus ir netgi pavojingas. Tiesą sakant, 35 proc. lietuvių pripažįsta, kad paprastai net nežino, jog jų buvimo vieta buvo pažymėta be jų sutikimo, kol jie dalinosi kita informacija.

Jeigu norite apsaugoti savo skaitmeninį ir asmeninį gyvenimą, rekomenduojama vadovautis šiais patarimais, kad tinkamai pasirūpintumėte savo asmenine informacija ir išvengtumėte nemalonių situacijų:

1. Nustatykite, kad jūsų socialinių tinklų profiliai būtų privatūs (matomi tik draugams) ir neatskleiskite itin asmeninės informacijos. Jūsų paskelbti duomenys gali atrodyti nesvarbūs, tačiau tai gali padėti nusikaltėliams pavogti jūsų tapatybę ar suformuoti lankomų vietų modelį. Be to, apsiribokite nedidele draugų grupe. Taip dar labiau padidinsite savo privatumą internetinėje erdvėje.

2. Išjunkite vietos nustatymo paslaugas. Šiais laikais jūsų kamera, nuotraukų redagavimo programėles, paslaugos, kurias naudojate nuotraukoms skelbti, kaupia įvairius duomenis, pavyzdžiui, informaciją apie vietą, kur buvo padaryta nuotrauka.

3. Skirkite daugiau dėmesio kompromituojančių nuotraukų ir vaizdo įrašų saugojimui. Internete mūsų ir mūsų artimųjų reputacija yra itin svarbi. Štai kodėl naudodamiesi specialia įranga būkite itin atsargūs, ypač jei duomenys yra kompromituojančio pobūdžio. Atminkite, kad jūsų nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti panaudoti blogiems tikslams, jeigu jie pateks į žmonių, turinčių blogus ketinimus, rankas.

4. Būkite atsargūs, kai naudojate „Wi-Fi“ ryšį. Jeigu prisijungėte prie belaidžio tinklo, įsitikinkite, kad informacija yra apsaugota. O jei naudojate VPN, tada visa informacija šiame tinkle yra saugi.

5. Naudokite patikimus saugumo sprendimus. Savo mobiliajame įrenginyje įdiekite antivirusinę programinę įrangą, kuri jus apsaugos nuo atakų, galinčių pakenkti jūsų duomenims ar slaptažodžiams.

Taip pat skaitykite: