Atšvaitus nešiokite taisyklingai

Atšvaitas – detalė, kuri nereikalauja daug vietos ir yra labai lengvai pritvirtinama prie kasdienių rūbų. Tačiau tamsiu paros metu ar esant prastam matomumui šis nedidelis, dažno namuose randamas atributas gali tapti gyvybiškai svarbiu.

atšvaitai

„Kai kurie žmonės galvoja, kad jeigu jie eidami gatve mato automobilį, tai ir vairuotojas juos turi matyti. Tačiau taip tikrai nėra. Tamsiu paros metu pamatyti tamsiai apsirengusį pėsčiąjį yra praktiškai neįmanoma“, – sakė Susisiekimo ministerijos Kelių ir oro transporto politikos grupės vyresnysis patarėjas Vidmantas Pumputis.

Per pastaruosius penkerius metus pėstieji sudarė apie 35 proc. visų žuvusiųjų eismo įvykiuose. Šiuo rodikliu Lietuva lenkia visas Europos Sąjungos šalis.

Be to, pastebima, kad praktiškai nė vienas tamsiu paros metu žuvęs pėsčiasis neturėjo jokių matomumą gerinančių priemonių, arba jas naudojo netinkamai.

„Pėstieji turi suprasti, kad matomumą gerinančios priemonės dėvimos ne dėl policijos, o dėl savo pačių saugumo. Saugumo priemones reikia turėti net jei einamas nedidelis atstumas visai šalia savo sodybos. Būtent tokiose situacijose nutinka nemažai eismo įvykių. Nelaimei įvykti užtenka ir nedidelio atstumo“, – sakė V.Pumputis.

Specialistas ragina tamsiu paros metu einant užmiesčio keliu dėvėti ryškiaspalvę liemenę, jeigu jos neturite, segėti atšvaitą, kelią pasišviečiant žibintuvėliu. Tik būtina tai daryti taisyklingai.

Kaip tvirtinti atšvaitą?

Skaičiuojama, kad teisingai pritvirtintas atšvaitas pėsčiojo matomumą vairuotojui padidina bent tris kartus. Neapšviestu keliu einantį žmogų, neturintį jokių šviesą atspindinčių priemonių, vairuotojas pastebės tik priartėjęs 50 m iki pėsčiojo. Tuo tarpu segintis atšvaitą pėsčiasis bus matomas jau iš 150 m atstumo, ar net iš 400 m atstumo, jei įjungtos ilgosios žibintų šviesos.

„Pagrindinė taisyklė – pėsčiasis turi galvoti apie atvažiuojantį vairuotoją, ar šis pastebės jo segimą atšvaitą. Būna, žmogus užsisega atšvaitą ant kuprinės ir pamiršta, o iš priekio atvažiuojantis vairuotojas jo nemato“, – sakė V.Pumputis.

Efektyviausias – juostinio tipo atšvaitas. Jį dėvėti reikia ant dešinės rankos riešo arba dešinės kojos blauzdos, ties kelio riba. Vaikams atšvaitą reikėtų tvirtinti suaugusio žmogaus kelių lygyje.

Atšvaitas turėtų būti dešinėje kūno pusėje, automobilio žibintų aukštyje, todėl naudojant pakabinamą atšvaitą, jis turėtų švytuoti žmogaus kelių lygyje.

Tiesa, kaip ir dauguma dalykų, atšvaitai nusidėvi, todėl jei tą patį atšvaitą dėvite jau dešimtmetį, vertėtų kuo skubiau įsigyti naują. Intensyviai nešiojami atšvaitai, kaip ir ryškiaspalvės liemenės, nusidėvi per dvejus, trejus metus.

Atšvaitus dalins seniūnijose

Spalio 17-ąją minima Atšvaitų diena. Minint šią diena prasidės Susisiekimo ministerijos inicijuojama socialinė akcija „Būkime matomi ir saugus kelyje“, kurią organizuoja Lietuvos automobilių kelių direkcija ir Lietuvos paštas.

Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos (LAKD) gyventojus kviečia pasirūpinti savo pačių ir artimųjų saugumu bei atkreipti dėmesį į turimas saugumo priemones. Spalio 17 dieną LAKD kviečia gyventojus visoje Lietuvoje užsukti į savo seniūniją ir pasiimti nemokamą atšvaitą.

Mėnesį truksiančios akcijos metu kaimuose ir atokiose vietovėse gyvenantiems senjorams atšvaitus platins „Lietuvos paštas“ darbuotojai.

„Vis dėlto, net ir dėvint šviesą atspindinčias priemones, prašome pėsčiuosius nepiktnaudžiauti ir eiti kelkraščiu, laikytis atokiau nuo centrinės važiuojamosios dalies. O vairuotojus raginame esant blogam matomumui sulėtinti greitį“, – sakė V.Pumputis.

Taip pat skaitykite: