Jei plūsta negatyvios mintys…

Nukreipkite negatyvias mintis.

Žmogaus smegenys negali vienu metu galvoti apie du dalykus, todėl, vos pajutę, kad ima plūsti negatyvios mintys, tiesiog „perjunkite“ savo smegenis kitai veiklai. Galite įsivaizduoti mėgstamiausią vietą ir pasimėgauti vaizdu, galite pagalvoti apie savo siekius ir kaip jaučiatės, kai pavyksta įgyvendinti planus ar išsipildo svajonės. Atsipalaiduokite ir įsivaizduokite kuo daugiau detalių. Jeigu vaizdiniais minčių „perjungti“ nepavyksta, apliekite veidą šaltu vandeniu arba išeikite į kitą kambarį, pakeiskite aplinką.

Išsirinkite laiką ir vietą negatyvioms mintims.

Neigiamas mintis reikia išlieti, tačiau šiuos procesus būtina kontroliuoti. Todėl susiraskite negatyviam galvojimui skirtą vietą. Tai gali būti kambarys, krėslas arba kuris nors langas. Jokiu būdu nesirinkite lovos, o taip pat vietos, kurioje valgote. Pasirinkta „išpažinties vieta“ bus vienintelė vieta, kurioje leisite sau galvoti apie liūdnus dalykus. Kasdien skirkite 15 min. savo negatyvioms mintims. Svarbu, kad paskirtos minutės nebūtų prieš valgį ir prieš miegą. 15 minučių praėjus, pasakykite „Stop!“ ir palikite „išpažinties vietą“.

Naudokite minčių valdymo techniką „STOP!“

Negatyvios mintis sukelia blogus jausmus, todėl būtina išmokti joms pasakyti „Stop!“. Vos tik atpažįstate neigiamą mintį, veikite nedelsdami. Jeigu esate namuose ar kitoje saugioje aplinkoje, galite valdingai ir garsiai sušukti „Stop!“. Laikui bėgant išsiugdysite gebėjimą šaukti tyliai – vidiniu balsu. Norėdami sustiprinti poveikį, įsivaizduokite didelį raudoną ženklą su užrašu „STOP“. Geriausia, jei Jūsų vaizduotėje šį ženklą laikytų kuris nors iš Jus mylinčių žmonių. Jei įsivaizduoti sunku, galite ženklą nusipiešti ir kaskart, pajutę atplūstant liūdnas mintis, pažvelkite į jį. Sustabdę negatyvias mintis, pamėginkite nukreipti dėmesį kitur, o jei nepavyksta, įsijunkite televizorių, radiją, atsiverskite knygą ar žurnalą.

Pasiginčykite su savimi.

Šios užduoties tikslas – pažiūrėti į situaciją iš įvairių pusių ir panaikinti nelogiškus argumentus, kurie dažniausiai ir yra nerimo bei baimės priežastys.

Ar jūsų baimės pagrįstos? Ar negatyvios mintys turi realų pagrindą? Ko Jūs bijote? Kas Jus neramina ir liūdina? Ko Jums gaila? Surašykite visas mintis, kurios neduoda Jums ramybės, ant lapelio.
Dabar tapkite savo oponentu. Suraskite bet kokią priežastį, dėl kurios Jūsų negatyvi mintis galėtų būti neteisinga arba perdėta. Būkite iš karto ir prokuroru, ir advokatu. Paklauskite savęs, ar nėra taip, kad matote situaciją tik juodomis spalvomis? Paieškokite jei ne baltų, tai bent pereinamų spalvų.: ar mano baimės pagrįstos? ko aš bijau? kas mane neramina ir liūdina? ko man gaila? Dabar tapkite savo oponentu ir suraskite visas priežastis, dėl kurių savo negatyvias mintis galėtumėte laikyti neteisingomis arba perdėtomis. Paklauskite savęs, ar nėra taip, kad situaciją matote tik juodomis spalvomis. Paieškokite jei ne baltų, tai bent jau pilkų atspalvių.

Kvėpavimo pratimai.

Vienas iš būdų sumažinti nerimą ir atgauti vidinę pusiausvyrą – kvėpavimo pratimai. Susijaudinę kvėpuojame greitai ir paviršutiniškai – mažai įkvepiame ir mažai iškvepiame,
o atsipalaidavę kvėpuojame lygiai, giliai ir lėtai. Kvėpavimą galime sąmoningai kontroliuoti, o kintant kvėpavimui, keičiasi ir vidinė būsena.

Kaip tai padaryti?
Rekomenduojama kasdien padaryti bent po vieną kvėpavimo pratimų seriją. Patogiai atsisėskite ir užsimerkite. Skaičiuodami iki 4 lėtai įkvėpkite ir taip pat lėtai iškvėpkite. Taip pakartokite keletą kartų. Norėdami pasunkinti užduotį, kvėpuodami kartokite atpalaiduojančius žodžius. Įkvėpdami mintyse sakykite sau: „Vienas.“, o iškvėpdami: „Jaučiuosi atsipalaidavęs.“ Kitu įkvėpimu sakykite: „Du.“, o iškvėpdami: „Jaučiuosi dar labiau atsipalaidavęs.“ Toliau seka „Trys. Jaučiuosi dar labiau atsipalaidavęs nei anksčiau.“ ir „Keturi. Jaučiuosi visiškai ramus ir atsipalaidavęs.“.

Šiuos pratimus darykite praėjus bent valandai po pietų. Priešingu atveju, virškinimo procesas trukdys atsipalaiduoti. Įvaldę atpalaiduojančio kvėpavimo techniką, per 3–5 minutes nusiraminsite, susitelksite ir pasiruošite stresinei situacijai.

Vilties linija

Tačiau jei niekas nebepadeda?..

Susidūrus su sunkumais, žmogui svarbu pasikalbėti su neutraliu asmeniu ar specialistu, kuris kaip veidrodis atspindi skambinančiojo jausmus, kartu ieško išeities sunkioje situacijoje. Paskambinus į nemokamą emocinės paramos telefonu VILTIES LINIJĄ, konsultantas krizės paliestam žmogui padeda:
• apsvarstyti mažas ir dideles gyvenimo problemas;
• išsiaiškinti kasdienius jo pasirinkimus bei jų padarinius;
• išbūti su skambinančiuoju netekties skausme;
• aptarti tarpasmeninių santykių problemas;
• įveikti vidinio chaoso jausmą.

PARAŠYKITE: 116123@viltieslinija.lt

SKAMBINKITE nemokamu telefonu 116 123

Daugiau informacijos: www.viltieslinija.lt

Vilties linija

Taip pat skaitykite: