Gyvenimo sodo sutvarkymas

Šiandien pažvelgsime į gyvenimą per gamtos metaforos prizmę. Įsivaizduokite, kad jūsų gyvenimas – sodas. Vandens kiekis ribotas, be to, kiekvienam augalui reikia pakankamai vietos vešėti. Tikėtina, kad kai kurie augalai bus didesni ir svarbesni už kitus. Atsiras ir tokių, kurių nemėgstate, bet privalote auginti.

sodas

Pagalvokite apie tai, kas jums svarbu. Kas atsidurtų jūsų Gyvenimo sode? Šeima? Karjera? Sveikata? Santykiai? Muzika? Kas jums svarbiausia gyvenime?

Išvardykite minėtus dalykus ir įsivaizduokite, kiek energijos prireiks, kad kiekvienas jų galėtų nuolatos augti. Galvokite apie energiją kaip apie vandenį, reikalingą kiekvienam augalui puoselėti ir auginti. Tai kainuos laiko, pastangų, valios ir dėmesio. Kiek viskas užtruks, jei tinkamai puoselėsite kiekvieną augalą?

Vieniems gali prireikti daugiau laiko ir energijos nei kitiems. Nepamirškite šito. Nauji automobiliai kainuoja pinigus. Jei norite naujos mašinos, teks pasistengti – uždirbti daugiau (kitaip tariant, daugiau vandens karjeros srityje) arba paimti pinigų iš šeimos ar kitų šaltinių. Dar kartą blaiviai ir atidžiai pažvelkite į tai, ką, pasak jūsų, vertinate, o tada pamąstykite, kiek vandens (laiko, energijos, dėmesio, pinigų, atidumo) prireiks išlaikyti šiam augalui laimingam ir sveikam. Ar įstengsite išlaikyti kitus augalus, kai visą vandens srautą nukreipsite išrinktiesiems?

Vadovaudamiesi protu apmąstykite, kiek augalų jums reikia laistyti ir auginti. Vietos tėra nuo penkių iki dešimties augalų. Saugokite sodą nuo naujų įsibrovėlių, kurie siurbia vertingus išteklius iš svarbiausių augalų. Apžiūrėkite šias piktžoles. Tam prireiks susikaupimo ir pasiaukojimo, tačiau tai itin svarbu. Pritardami naujų augalų atsiradimui, iš esmės pasmerkiate senuosius. Gali nutikti taip, kad laistysite naujokes piktžoles ir nusigręšite nuo augalų, kuriuos laikėte svarbiais gyvenime. Ar situacija pažįstama?

Ši praktika padės tapti atidesniems. Svarbu sutvarkyti Gyvenimo sodą, o tada pasinaudoti šia metafora kaskart, kai spręsite, ar nauji augalai tinkami auginti. Ar kas nors pateko į esančio augalo teritoriją? Jei taip, kiek vandens jis išsiurbs iš kitų? Ar galite sau leisti pakeitimą? Ar tai visiškai naujas augalas? Iš kur gausite vandens, kad augalui užtektų? Ar tai geriausias išteklių panaudojimas? Būkite atviri.

Tarkime, kad vandens (energijos, laiko ir dėmesio) ištekliai apsiriboja tuo, ką turite. Kaip paskirstyti šį vandenį, kad kiekvienas augalas klestėtų? Išsiaiškinkime, kam norite jį skirti, o tada įvertinkime, ar sprendimas tinkamas. Jei ne, kai ką pakoreguosime.

Gyvenimo sodo metafora padės jums sąžiningai nusistatyti, kiek laiko ir energijos privalote skirti vienai ar kitai sričiai. Šitaip neapsisunkinsite, o kartu išvengsite streso ir apgailestavimo dėl to, ko nepadarėte.

Kai suderiname tikslus su užmačiomis, pridedame dėmesio ir valios jėgos, viskas PAVYKSTA.

Ištrauka iš Rytų medicinos specialisto, čigongo meistro ir buvusio daoistų vienuolio Pedramo Shojai knygos „Menas sustabdyti laiką“ (išleido BALTO leidybos namai).

Daugiau apie šią knygąhttps://www.60plius.lt/2019/08/04/atraskite-daugiau-laiko

Taip pat skaitykite: