Vaisių ir daržovių kokybė

daržovių nauda

Statistiniais duomenimis, kasmet Europoje vienas žmogus išmeta apie 180 kilogramų maisto produktų, dažniausiai tai greitai sugendantys produktai – vaisiai ir daržovės. Nors juos dažniausiai vertiname pagal išvaizdą, patariama nedaryti skubotų išvadų – kai kurie vaisiai ir daržovės geriausias savybes slepia viduje.

Pasak specialistų, vadovaujantis keliais paprastais patarimais, ne tik išsirinksite geriausius produktus, bet ir neišmesite jų anksčiau laiko. Graži išvaizda renkantis vaisius ir daržoves neturėtų būti pagrindinis kriterijus, lemiantis pasirinkimą. Juk bananai saldžiausi, kai ant jų žievės jau yra rusvų taškelių, o neplautos bulvės, nors atrodo mažiau patraukliai, genda lėčiau nei sąlytį su vandeniu turėjusios daržovės.

Žinoma, pagal išvaizdą galima nemažai nuspręsti apie daržovių tinkamumą toliau juos vartoti. Žalios daržovės, tokios, kaip brokoliai, lapinės salotos, žalumynai neturėtų būti praradę ryškios žalios spalvos, nesuvytę. Renkantis šaknines daržoves – bulves, batatus, morkas ar burokėlius – reikėtų atkreipti dėmesį į jų odeles. Jos neturi būti susiraukšlėjusios.

Svarbu apžiūrėti ir perkamas uogas. Jei norite labiau sunokusių vynuogių, reikėtų pakelti jų krepšelį ir pažiūrėti į dugną – prisirpusios jos krenta nuo šakelės, todėl dugne turėtų būti nemažai palaidų, sunokusių vynuogių.

Renkantis uogas reikėtų atkreipti dėmesį į kvapą – jis neturėti būti itin stiprus, aitrus. Parsinešus namo patariama perrinkti prinokusias uogas nuo kitų, nes atskirtos jos ilgiau išliks šviežios.

Tiesa, pasak prekybos tinklo „Rimi“ kokybės vadovės Anos Čudinienės, vaisių ir daržovių kokybė iš tiesų ne visuomet atsispindi tik apžiūrėjus jų išorę – kai kurie pažeidimai gali būti įvertinami tik pažvelgus į vidų: „Didžioji dalis vaisių ir daržovių rūšių yra perpjaunami ir taip patikrinami, ar nėra pažeisti, sugedę, ar neturi pašalinio kvapo bei perteklinės išorinės drėgmės, ar nėra pažeisti kenkėjų. Tačiau svarbu patikrinti ne tik išvaizdą, bet ir sunokimo lygį.“

Anot A. Čudinienės, mažai kam žinoma, jog dar iki atkeliaujant į parduotuvių lentynas vaisius ir daržoves tikrina aukštos kompetencijos, specialiai apmokyti, kokybės kontrolieriai.

„Įvairių vaisių – kivių, vynuogių, persikų, nektarinų, melionų bei arbūzų – sunokimas matuojamas pagal cukraus kiekį. Pamatavus, kiek vaisius turi cukraus, galima sužinoti, ar jis pakankamai sunokęs. Jei arbūzą perkate parduotuvėje, jo liaudiškais metodais tikrinti, pavyzdžiui, belsti, jau nereikėtų“, – tikina A. Čudinienė.

bananai

Bananų skoniui ir kokybei nustatyti naudojami kiti specialūs įrankiai. „Viena iš priemonių yra bananų spalvų vertinimo skalė. Ji naudojama bananų žievės spalvai įvertinti. Tačiau svarbi ne tik spalva, bet ir temperatūra, kuri patikrinama lazeriniais bei adatiniais termometrais. Jais nustatoma, ar bananai buvo transportuojami tinkamoje temperatūroje, nes tai lemia ir jų tinkamą tolimesnį nokimą“, – apie parduotuvių užkulisius pasakoja kokybės vadovė.

Svarbus ir citrusinių vaisių sultingumas, kuris tikrinamas išspaudus citrinos, apelsino ar mandarino sultis. Tiesa, sultingumą nuspėti galima ir neišspaudus sulčių, o vertinant svorį – sunokusios daržovės ar vaisiai būna sunkesni, nes yra sultingesni. Geriausias būdas patikrinti pačiam – į rankas paimti du panašaus dydžio produktus ir palyginti jų svorį tarpusavyje.

Sultingumą ir saldumą taip pat galima vertinti pagal vaisiaus kietumą ir minkštumą – jis neturėtų būti itin tvirtas, bet ir ne ištižęs. Tiesa, kai kurie vaisiai kaip tik geriausi, kai yra itin minkšti, pavyzdžiui, figos ar kelios persimonų rūšys.

Renkantis melionus, reikėtų švelniai spustelti ten, kur buvo vaisiaus stiebas – jei ta vieta minkštesnė, jis bus prinokęs. Be to, prinokęs melionas skleis stipresnį kvapą.

Bene sunkiausia užduotis avokadų mylėtojams – išsirinkti tokį, kuris bus iš karto tinkamas vartojimui. Prinokusį avokadą galima atpažinti iš jo odelės – labiau sunokęs bus šiek tiek tamsesnis, gali turėti rudų dėmelių. Be to, avokado kotelio vieta turi būti šviesiai žalios spalvos. Nepatariama avokadų minkštumo tikrinti spaudžiant pirštais, nes taip galima juos pažeisti – geriau paimti visu delnu ir švelniai spustelti.

Nors prekių išdėstymas parduotuvėse mažai ką pasako apie produktus, tačiau daržovėms ir vaisiams jų kaimynystė turi didelės įtakos. Todėl net ir šaldytuve juos laikyti patariama, atsižvelgiant į jų savybes tam, kad produktai nesugestų anksčiau laiko.

daržovės

„Dauguma vaisių nokdami ir gesdami išskiria dujas, vadinamas etilenu, kurios paspartina nokimo procesus šalia esančiuose vaisiuose ir daržovėse. Žinant tai, galima ne tik paskatinti nokimą, bet ir apsaugoti gėrybes nuo gedimo. Pavyzdžiui, gūžinė („Iceberg“) salota yra labai jautri šalia esančiam pomidorui, todėl jie turėtų būti atokiau vienas nuo kito – taip sudaromos palankiausios sąlygos daržovėms ir vaisiams kuo ilgiau išlikti šviežiems“, – tikina A. Čudinienė.

Atskirai laikomi taip pat turėtų būti daugiausiai etileno išskiriantys obuoliai, avokadai, bananai, melionai, kriaušės, baklažanai, svogūnai, taip pat – kaulavaisiai: persikai, nektarinai.

Taip pat skaitykite: