Svarbiausia – drausmė

Ruduo – naujų mokslo metų pradžia ne tik vaikams, bet ir gyvūnams. Rudenį šunų dresavimo mokyklos pasipildo naujais „mokinukais“ ir jų šeimininkais, siekiančiais išmokyti keturkojį paklusnumo ir drausmės. Veterinarijos gydytojai atkreipia dėmesį, kad drausmė tiek šuniui, tiek katei yra labai svarbi – ją išugdyti gali ir pats šeimininkas, į pagalbą pasitelkęs kantrybę, laiką ir tam skirtas priemones.

šuo

„Apsisprendę įsigyti gyvūną pirmiausia nuspręskite, kokios veislės jis bus – nuo to labai priklauso jo charakteris, gyvenimo būdas ir pasidavimas auklėjimui. Savarankiškai ar padedant dresūros mokyklai išauklėti įmanoma beveik visus šunis, tačiau įdėtų pastangų kiekis bus skirtingas. Pavyzdžiui, tokie šunys kaip borderkoliai, pudeliai ar vokiečių aviganiai – vieni imliausių mokslams, o štai dėl Sibiro haskio ar šiba inu veislių šunų paklusnumo teks paplušėti – kaip ir kačių mylėtojams“, – sako parduotuvių tinklo KIKA veterinarijos gydytoja ir farmacijos vadovė Kamilė Ausmanė.

Siekiant namuose auginti paklusnų gyvūną, svarbiausia jį išmokyti 3 pagrindinių dalykų:

Tvarkingai atlikti gamtinius reikalus.

Šeimininkams dažnai atrodo, kad išmokyti augintinį atlikti gamtinius reikalus į dėžutę ar lauke yra viena sunkiausių užduočių. Žinoma, iš pradžių gali kilti bėdų, ypač – jaunų šuniukų šeimininkams, tačiau pasitelkus kantrybę ir mokomąsias priemones, rezultato pasiekti pavyks. Itin svarbu – stebėti augintinio įpročius.

Paprastai gamtinius reikalus keturkojis linkęs atlikti po miego, valgio ar baigęs žaisti. Be to, užsimanęs nusilengvinti, gyvūnas nerimsta, ieškodamas vietos – pastebėjus šį veiksmą reikėtų jį išvesti į lauką arba nunešti į šiems reikalams skirtą vietą.

Specialūs tualetai-padėklai, vienkartinės palutės ar daugkartinio naudojimo paklotai yra skirti mažiems šuniukams, kurie dar neįpratę pasiprašyti į lauką ar yra palikti vieni namuose. Taip pat – naudojamos kai kurių mažų veislių šuniukų. Specialūs paklotai įprastai sugeria apie 1–1,5 l skysčių ir neleidžia sušlapti augintinio pėdoms.

Prie tualeto pratinant šunį ar katę, svarbų vaidmenį atlieka šeimininko elgesys. Jis turėtų pagirti gyvūną ar paskatinti skaniuku už tinkamą elgesį, nemušti ar nebarti keturkojo, ypač – jei „dovanėlė“ netinkamoje vietoje rasta vėliau. Jei augintinis turi šlapimo nelaikymo problemų ar tik mokosi būti vedamas į lauką – gali praversti vienkartinės ar daugkartinės sauskelnės. Kai šuo jau išmoks pakentėti – tokių priemonių kaip sauskelnės ar palutės atsisakykite.

Kačių šeimininkams taip pat gali tekti pavargti ir perprasti jų charakterį bei įnorius. Katės mėgsta privatumą, todėl jų kraiko dėžutė turėtų būti padėta į nuošalesnę vietą, geriausia – kad ji būtų su gaubtu. Be to, katės nemėgsta dalintis, tad jei namuose atsiranda antras kačiukas, jis į šeimą turėtų atkeliauti ir su nuosava dėžute.

Naudotis kraiko dėžute įprastai kačiukus išmoko mamos, tačiau jei gyvūnas paimtas iš prieglaudos ar gatvės arba dėl kitų priežasčių jo įgūdžiai liko nesusiformavę, pirmą kartą parodykite jam, kaip kapstyti kraiką, nuneškite mažylį į dėžutę ir leiskite joje apsiprasti.

augintiniai

Gerbti šeimininko daiktus.

Tiek šuo, tiek katė turėtų suvokti, kas yra galima, o kas draudžiama, ypač – kai kalbama apie daiktų draskymą ir graužimą ar žmonių maisto vagiliavimą.

Katės – vienos savarankiškiausių gyvūnų, tačiau nuo blogų įpročių galima atpratinti ir jas. Pirmiausia, į namus atkeliavusio kačiuko kraitelyje turi būti draskyklė. Pastebėjus, kad augintinė bando nagus galąsti į sofą ar kitą minkštąjį baldą, nebarkite jos, bet ramiai perneškite prie draskyklės, galite netgi privilioti gyvūną su katžole. Ilgainiui naudojimasis draskykle turėtų tapti gyvūno įpročiu.

Kartais augintiniai ima draskyti baldus ar graužti šeimininko daiktus, siekdami atkreipti jo dėmesį. Todėl svarbu jau nuo pat mažens užmegzti ryšį su gyvūnu ir šiam pradėjus netinkamai elgtis – nukreipti jo dėmesį į augintiniui skirtus žaislus. Yra įvairių žaislų, skirtų lavinti gyvūno smegenis, ugdyti paklusnumą, tad tai gali tapti išeitimi išdykusių ar smalsių keturkojų šeimininkams.

Itin svarbu – išmokyti gyvūną neliesti žmonių maisto, ne tik dėl drausmės, bet ir dėl gyvūno sveikatos. Mums įprastas maistas gali sutrikdyti gyvūno virškinimo sistemą ar sukelti rimtų sveikatos problemų, tad keturkojis turėtų įprasti ėsti tik jam pritaikytą pašarą.

Išmokyti gyvūną paklusnumo gali ir pats šeimininkas, apsišarvavęs kantrybe, tačiau neretai prireikia ir dresuotojo pagalbos, ypač siekiant išvengti klaidų, galinčių palikti neigiamų pėdsakų gyvūno psichinei ir emocinei būsenai.

Tinkamai elgtis lauke.

Prie antkaklio ir pavadėlio šuniuką patartina pratinti nuo 1,5–2 mėnesių. Prieš užsegant juos pirmuosius kartus, su naujais daiktais reikėtų leisti apsiprasti. Šuniuko antkaklis turėtų būti minkštas ir neveržti augintinio kaklo.

Vedžiojant gyvūną, svarbu išmokyti jį elgtis tinkamai. Jei gyvūnas ims jus tempti – sustokite keletui sekundžių leisdami jam suprasti, kad kol gyvūnas neis greta, tol nepajudėsite iš vietos.

Dresavimo specialistai gali patarti ne tik, kaip išmokyti gyvūną paklusniai eiti, bet ir socializuotis, kad šis nebijotų aplinkos ir kitų gyvūnų bei žmonių ar atvirkščiai – džiaugsmingai nešoktų ant jų.

Paklusniai besielgiantį gyvūną šeimininkai gali drąsiai paleisti išsilakstyti miške ar kitoje nuošalesnėje vietoje. Yra žmonių, vedžiojančių ir kates, kai kurioms pasivaikščiojimai gryname ore itin patinka, ypač – pratinant nuo mažens.

Tačiau jei gyvūnas jaučia nerimą, bando slėptis ir nejuda iš vietos, po keleto tokių bandymų apsvarstykite – ar tikrai katę reikia vesti į lauką? Tiek šunys, tiek katės gali būti išauklėti, draugiški ir drausmingi gyvūnai. Svarbiausia – apie gyvūno auklėjimą pagalvoti ir jam nusiteikti dar prieš įsigyjant augintinį.

Taip pat skaitykite: