L. Kukuraičio sveikinimas ir pažadai

Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena pasaulyje pradėta minėti siekiant atkreipti dėmesį į vyresnio amžiaus žmonių poreikius ir problemas, ugdyti jaunų žmonių pagarbą, kovoti su stereotipais, kurie trukdo mūsų tėvams ir seneliams gerai jaustis visuomeninėje, darbinėje ar kitoje veikloje.

Linas Kukuraitis

Ministras Linas Kukuraitis

Ši diena skirta mūsų visų sąmoningumo didinimui: kad neužsimerktume vyresnių žmonių sunkumams, kad neišstumtume senjorų iš viešosios erdvės, nepropaguotume vien tik jaunystės kulto, kad sudarytume sąlygas vyresniems visapusiškai dalyvauti visuomenės gyvenime.

Daugelis pasaulinių tyrėjų, kurie ieško sveiko ilgaamžiškumo paslapčių, sutaria, kad žmonių aktyvumas ir tarpusavio bendravimas yra dvi būtinos sąlygos gyventi sveikai ir ilgai. Norisi pridėti ir „laimingai“, tačiau laimė turbūt priklauso ir nuo to, kaip susiklosto gyvenimas, ir nuo asmeninio pasirinkimo būti laimingam. Todėl linkėdamas ir labai skatindamas jūsų, mieli senjorai, telkimąsi, aktyvumą, bendravimą, darbines ir savanoriškas iniciatyvas bei dalyvavimą viešųjų reikalų svarstyme, noriu užtikrinti, jog jums atstovaujančių organizacijų išsakomi rūpesčiai yra vertinami itin rimtai.

Kartu su jums atstovaujančiomis organizacijomis bei pensininkų taryba dirbame daugelyje sričių, tačiau aiškiai matome pagrindinę Lietuvos problemą – vis dar labai žemas senatvės pensijas, kurias kasmet stengiamės didinti. Noriu plačiau atskleisti, ko ketiname imtis pensijų srityje siekdami mažinti senjorų atskirtį.

Pensijos augs sparčiau nei atlyginimai

Šiuo metu planuojama, kad 2020 m. senatvės pensijos augs 8,11 proc. ir tai bus pirmas kartas, kai senatvės pensijos didės sparčiau nei darbo užmokestis. Pasak Finansų ministerijos prognozių, darbo užmokestis kitąmet paūgės 7,4 proc.

Iš „Sodros“ ir valstybės biudžeto senatvės pensijų didinimui papildomai planuojama skirti 240 mln. eurų.

Skaičiuojama, kad vidutinė pensija 2020 m. pasieks 374 eurus, o vidutinė pensija su būtinuoju stažu – 395 eurus.

2016 m. vidutinė pensija sudarė 255 eurus, vidutinė pensija su būtinuoju stažu – 266 eurus.

Priemokos mažiausių pensijų gavėjams

Šiais metais pirmą kartą įvedėme priemokas mažiausių pensijų gavėjams, kurie yra sukaupę minimalų ir ilgesnį pensijų socialinio draudimo stažą: kitaip tariant, priemokos priklauso žmonėms, kurie įmokas mokėjo mažiausiai 15 metų bent nuo minimalios algos per mėnesį.

2020 m. planuojame padidinti priemokų ribą iki 256 euro – tai reiškia, kad būtinąjį stažą sukaupęs asmuo negalės gauti mažiau nei ši riba, o mažesnį stažą turintys pensininkai gaus savo socialinio draudimo stažą atitinkančias priemokas.

256 eurai – tai kitų metų planuojamas minimalus vartojimo poreikių dydis (MVPD). Jis apskaičiuojamas vadovaujantis minimalaus maisto produktų rinkinio struktūra, vidutinėmis mėnesinėmis mažmeninėmis maisto prekių kainomis, metinės infliacijos ateinančių metų prognoze ir namų ūkių biudžetų tyrimo duomenimis.

Kitąmet taip pat planuojame didinti ir šalpos pensijas, kurios mokamos socialinio draudimo stažo neturintiems senjorams arba neįgaliems asmenims. Siūlome šalpos pensijas didinti nuo 132 iki 142 eurų, tai taps realybe, jeigu pritars Seimas.

Nuoširdžiai suprantu, kad norint pakeisti padėtį iš esmės reiktų padaryti daugiau, bet darome tiek, kiek leidžia valstybės lėšos. Viliuosi, kad bent šiek tiek prisidedame prie geresnės padėties, kokybiškesnės kasdienybės.

Nuoširdžiai jūsų,

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis

Taip pat skaitykite: