Eismo įvykis – ką daryti protingiausia?

padangos

Patekus į eismo įvykį, rūpesčiai vien tik apgadintu automobiliu nesibaigia. Jei esate nukentėjusysis, reikia atlikti ne vieną procedūrą, kad banko sąskaitą pasiektų patirtai žalai padengti skirti pinigai. Deja, ne visi vairuotojai žino, ką reikia daryti po avarijos, ir į kieno draudimo bendrovę kreiptis.

Jei jau taip nutiko, kad patekote į eismo įvykį, anot Raimondo Bieliausko, draudimo bendrovės „Ergo“ Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovo, svarbiausia išlaikyti šaltą protą ir nedaryti neapgalvotų veiksmų.

„Nutikus nelaimei, jokiais būdais nebandykite patraukti transporto priemonių iš įvykio vietos. Tą galima padaryti tik tuomet, kai yra sutariama dėl incidento aplinkybių ir kaltininkas prisiima kaltę. Tuomet belieka užpildyti deklaraciją“, – kalba draudiko atstovas.

R. Bieliausko teigimu, būtent pastarasis dokumentas yra vienas svarbiausių įrodymų, kurio pagrindu yra atlyginama žala.

„Jei eismo įvykio metu nėra žuvusių ar nukentėjusių asmenų, taip pat neapgadintas trečiųjų šalių turtas, o dėl kaltininko yra sutariama, į avarijos vietą policijos kviesti nereikia“, – sako jis.

Kai abi pusės sutaria dėl aplinkybių, deklaracijoje turi būti užpildytos grafos, kas yra kaltininkas, o kas nukentėjusysis. Taip pat svarbu tiksliai atvaizduoti eismo įvykio schemą, nurodyti pažeistas transporto priemonių vietas ir jas nufotografuoti, pateikti papildomą informaciją ar liudininkų parodymus, jei tai reikalinga.

„Galiausiai vairuotojai turi pasirašyti deklaraciją, o kaltininkas netgi atskiru parašu turi patvirtinti, kad sukėlė eismo įvykį. Svarbu nepamiršti, kad turi būti užpildoma ir pasirašoma tiek egzempliorių, kiek yra avarijos dalyvių. Po avarijos visi jie turi gauti po vieną kopiją“, – primena R. Bieliauskas.

Kreipiasi ne į tą bendrovę

Draudimo ekspertas pastebi tendenciją, kad nutikus eismo įvykiui ir užpildžius deklaraciją, vėliau nukentėjusieji kreipiasi ne į tą draudimo bendrovę.

„Dažna klaida, kai nukentėję vairuotojai kreipiasi į savo draudimo bendrovę dėl žalos atlyginimo. Taip, jeigu turite „Kasko“, kreiptis reikia į savo draudiką, tačiau tais atvejais, kai transporto priemonė apdrausta privalomuoju vairuotojų civilinės atsakomybės draudimu, kreiptis reikia į kaltininko draudimo kompaniją“, – akcentuoja R. Bieliauskas.

Ekspertas primena, kad kreipiantis į kaltininko draudimo bendrovę kartu reikia pateikti užpildytą eismo įvykio deklaraciją arba pirminę policijos pažymą, taip pat savo transporto priemonės registracijos liudijimą, apgadintos transporto priemonės nuotraukas bei išmokos gavėjo banko sąskaitos rekvizitus.

„Visa tai dažniausiai galima padaryti internetu arba telefonu. Šiuo atveju, jei kaltininko draudimo bendrovė yra „Ergo“, tai nukentėję vairuotojai gali viską atlikti greičiau ir paprasčiau. Jiems tereikia pasinaudoti „Ergo Smart“ paslauga“, – sako R. Bieliauskas.

Anot jo, pastaroji paslauga leidžia vairuotojams savo išmaniojo telefono pagalba užpildyti reikiamus dokumentus bei pateikti apgadintos transporto priemonės nuotraukas. Negana to, kaip teigiama draudimo bendrovės pranešime žiniasklaidai, nukentėjusiajam žala atlyginama penkis kartus greičiau nei duomenis pateikus įprastu būdu.

Taip pat skaitykite: