Šiemet Šiluva puošta ir javais

Rugsėjo 7–15 d. Šiluvoje vyksta didieji Švč. Mergelės Marijos Gimimo (Šilinių) atlaidai. Maldininkus pasitinka floristų papuošta Švč. M. Marijos Gimimo bazilika, Apsireiškimo koplyčia ir lauko altorius. Daugelis piligrimų grožisi sakralių erdvių puošyba, kuri tampa tikru išbandymu kūrėjams.

Šiluva

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro floristikos mokytojos Evelina Grėbliauskė, Giedrė Lisina su gausiu būriu antrakursių floristų dirbo 5 dienas, po 16 valandų, kad suspėtų įgyvendinti puošimo koncepciją.

Gėlių ir javų varpų kompozicijos

Visos gėlės ir augalai Šiluvos sakralių erdvių puošimui būna pasirinkti neatsitiktinai. Atsižvelgiama ne tik į gėlių sezoniškumą, dekoratyvumą, bet ir tam tikrą simboliką.

„Šiemet kaip pagrindinė medžiaga naudojamos iš daugelio Lietuvos kampelių mokinių kruopščiai surinktos ir išdžiovintos javų varpos. Tai neatsiejamas mūsų tautos simbolis, mums tai duona ir bendrystė.

Be to, istorija sako, jog Šiluvoje apsireiškus Mergelei Marijai su kūdikiu ant rankų, toje vietoje buvo ariama ir sėjama. Floristai kalba gėlėmis, todėl tarp rugių įpintos įvairiaspalvės rudens gėlės atspindi istoriją ir neša simbolinę prasmę,“ – pasakoja floristė E. Grėbliauskė.

Šiluva

Puošimui taip pat buvo naudojamos gerberos, kurių rūšys Lietuvoje dar retai žinomos. Spalvinė gama buvo renkama atsižvelgiant į puošiamose erdvėse vyraujantį spalvyną siekiant, kad dekoras kuo natūraliau įsilietų į aplinką.

Pasteliniais augalų atspalviais buvo siekiama sukurti atsipalaidavimo, ramybės pojūtį. Anot floristės, dauguma gėlių, net ir tų, kurios auga Lietuvoje, yra arba galėtų būti Marijos simboliai. Dažniausiai tai būna rožės ir lelijos. Šiemet Šiluvoje naudotos lelijos.

Iššūkis floristams

Floristė pasakoja, jog kasmet norisi Šiluvą papuošti vis kitaip, tad kasmet kuriama vis nauja koncepcija.

„Gėlių pasirinkimą lemia ne tik pati puošimo idėja, bet ir tai, kiek pačios gėlės gali būti dekoratyvios. Jos turės puošti sakralias erdves visų atlaidų metu, tad floristams iškelta užduotis gėles parinkti ir sukomponuoti taip, jog jos kuo ilgiau išliktų spalvingos ir gyvybingos,“ – pasakoja E. Grėbliauskė ir priduria, jog dekoras negali nustelbti sakralių erdvių, o jas papildyti ir tapti puošmena.

Šiluvos atlaidai

Taip pat Šiluvos puošyba pareikalauja ir fizinės ištvermės, nes daugelį gėlių reikia ilgai ir kruopščiai ruošti, tvirtinti aukštai, ieškoti įvairių konstrukcinių sprendimų.

Anot E. Grėbliauskės, puošiant sakralias erdves reikalingos specifinės žinios, kurias privalo įgyti būsimas floristas. Intensyviai dirbdami ir kurdami Šiluvoje mokiniai ne tik tobulina praktinius gebėjimus, išmoksta dirbti komandoje, spręsti kilusias problemas, bet ir įgauna puikių profesinių gebėjimų.

Papuošti didieji Švč. Mergelės Marijos gimimo (Šilinių) atlaidai kvies tikinčiuosius iki rugsėjo 15 d.

Šiluva

Taip pat skaitykite: