Patarimai šaldantiems maisto produktus

Prieš kelis dešimtmečius ar net keliolika metų šaldyti produktus nebuvo itin populiaru, daugelis rinkosi kitus konservavimo būdus, tačiau mūsų dienomis gėrybių šaldymas tapo įprastas. Šaldyti, laikantis tam tikrų taisyklių, galima tiek maisto produktus, tiek jau paruoštus patiekalus – tokiu būdu prisidedama ir prie maisto tausojimo iniciatyvų.

šaldytas maistas

Šaldymas, pasak „Maximos“ maisto gamybos eksperto Aido Polenino, patrauklus ir dėl to, kad neatima daug laiko, yra natūralus maisto saugojimo būdas.

„Užšaldyti maisto gaminius ar pavienius produktus reikia sandariai juos sufasavus indeliuose ar maistiniuose maišeliuose. Šaldymo kameroje palikti galima ir kepti paruoštus mėsos patiekalus, ir įvairius virtinius ar panašius gaminius, ir termiškai neapdorotas daržoves. Svarbiausia taisyklė – atšildytų produktų negalima užšaldyti pakartotinai, nesvarbu, ar jie yra pirkti, ar šaldyti namuose“, – pataria maisto gamybos ekspertas.

Pasak A. Polenino, dar vienas svarbus dalykas prieš šaldant – žinoti, kaip išvengti šalčio nudeginimo.

„Ant maisto produktų galite pastebėti šalčio nudeginimus, jei maistą per ilgai laikysite šaldiklyje arba jis nebus tinkamai suvyniotas ir užsandarintas. Toks maistas nekelia sveikatai jokios grėsmės, bet tos šalčio nudegintos vietos bus perdžiūvusios ir beskonės. Jei jau taip nutiko, nupjaukite šias vietas prieš maisto gamybą ar jau pagaminus“, – pataria A.Poleninas.

Svarbiausi patarimai šaldantiems maisto produktus:

  • Įsigykite šaldyti skirtus indus ir maišelius, kurie leis išlaikyti maksimalią produktų ir patiekalų kokybę.
  • Prieš dėdami į šaldiklį pažymėkite ant indo datą ir parašykite, kas jame yra. Visi produktai turi skirtingą galiojimo trukmę net ir šaldiklyje.
  • Iš šaldymo maišelių pašalinkite kuo daugiau oro – taip apsaugosite produktus nuo šalčio nudeginimo.
  • Šaldydami sriubas, troškinius ir kitus patiekalus, kuriuose yra skysčių, nepamirškite, kad šaldomas maistas plečiasi, todėl, norint išvengti sprogimo, jam inde reikia palikti vietos.
  • Šaldyti galima ir daržoves bei žoleles, kurių kartais soduose užauga tiesiog per daug. Šaldymas padeda tą perteklių paskirstyti. Praktiškas ir taupus patarimas – pasiruošti sriuboms bei guliašams skirtus žolelių mišinius. Į vieną maišelį sudėti skirtingų daržovių (šparaginių pupelių, morkų, grybų, burokėlių, bulvių ir kt.) ir derančių žolelių, viską užšaldyti, o prireikus norimą kiekį tiesiog suberti į puodą ir išvirti, stengiantis daržovių nepervirti.
  • Atšildytų produktų negalima užšaldyti pakartotinai, nesvarbu, ar jie yra pirkti, ar šaldyti namuose.

Taip pat skaitykite: