Birštonas – tavo istorijos harmonija

Birštonas – miestas, kuris suteikia dvasinę harmoniją, gydo kūną ir sielą, todėl kurorto šūkis yra „Birštonas – tavo istorijos harmonija“.

Sveikatos turizmas – viena populiariausių ir perspektyviausių turizmo sričių. Birštonas yra vienas iš kurortų Lietuvoje, garsėjantis savo giliomis sveikatinimo, sveikatingumo, reabilitacijos tradicijomis, kuriame plėtojamas sveikatos turizmas. Čia ypatingas dėmesys skiriamas profilaktikai – siekiama remtis filosofija, kad sveikata reikia rūpintis nuolat, ne tada, kai jau prireikia gydymo. Visame kurorte yra taikoma unikali Kneipo filosofija, teigianti, kad ligų profilaktika ir organizmo grūdinimas vandeniu bei vaistiniais augalais padeda išvengti ligų, stiprina visas organizmo sistemas, aktyvina imuninę sistemą ir yra unikali priemonė išsekusiai nervų sistemai.

Birštonas

Kurorte veikia atviri, nemokami, sveikatinimą skatinantys Kneipo filosofijos ir mineralinio vandens objektai: Kneipo sodas, mineralinio vandens bokštas „Druskupis“, mineralinio vandens paviljonas „Birutės vila“.

Mineralinio vandens paviljonas „Birutės vila“. Mineralinio vandens paviljone „Birutės vila“ visais metų laikais veikia mineralinio vandens baseinas, fontanėliai, vandens garinimo siena. Šiuose sveikatingumo namuose galima kvėpuoti sveikatai naudingu mineralinių vandenų oru, ilsėtis, atgauti jėgas, ragauti mineralinio vandens, įvairių žolelių arbatos. Čia vyksta atviros mankštos, užsiėmimai sanatorijų lankytojams, planuojamos rengti ekskursijos, edukacijos. Mineralinio vandens poveikis, juntamas paviljone, leidžia kompleksiškai suderinti Birštono sanatorijose atliekamas reabilitacijos procedūras su sveikatinimu natūraliais gamtos veiksniais stiprinant gydymo efektą, gerinant sveikatą, darbingumą ir nuotaiką.

Mineralinio vandens garinimo bokštas. Mineralinio vandens garinimo bokšte-paviljone su mineralinio vandens fontanėliu ir druskų galerija, garintuvo sienomis tekantis mineralinis vanduo, veikiamas saulės ir vėjo, garuoja savaime ir pačiame bokšte bei 50–80 metrų spinduliu aplink jį leidžia kvėpuoti sveikatai naudingų mineralų prisodrintu, „jūrinio efekto“ oru. Mineralinio vandens lašų prisodrintas oras turi tokį patį poveikį kaip ir kvėpavimas jūros oru. Kvėpavimas druskų prisotintu oru naudingas ne tik sergantiesiems įvairiomis kvėpavimo takų ligomis, bet daro teigiamą poveikį odai – veikiant mineraliniam vandeniui ji tampa lygesnė, elastingesnė ir skaistesnė. Nervus ramina, savijautą gerina ir meditavimas, stebint čiurlenantį vandenį. Iš žemės gelmių trykštančios vandens šaltinių versmės gali būti naudojamos inhaliacijoms, jutiminei terapijai šiltuoju ir šaltuoju metų laiku. Garintuvo skleidžiamas „jūrinio efekto“ oras, leidžia kompleksiškai suderinti Birštono sanatorijose atliekamas reabilitacijos procedūras su sveikatinimu natūraliais gamtos veiksniais, kurie sustiprina gydymo efektą, pacientams greičiau grąžina sveikatą ir darbingumą.

Kneipo sodas. „Vanduo gydo viską, vanduo daro stebuklus, profilaktika geriau nei gydymas“ – tai unikali sveikatos filosofija, kurią 19 a. sukūrė ir ištobulino vokiečių dvasininkas Sebastianas Kneipas, ir kuria vadovaujamasi Birštono kurorte. Sveikatinimas pagal Sebastianą Kneipą sustiprina visą organizmą, grūdina kūną ir sielą, stiprina imuninę sistemą. Holistinis sveikatos gerinimas pagal Sebastianą Kneipą remiasi 5 elementų sistema: vandens terapija, judėjimo terapija, vaistažolių terapija, harmonijos terapija, sveika mityba.
Pagal Kneipo rekomendacijas, čia yra įrengtas KNEIPO SODAS, skirtas procedūroms su šaltu vandeniu grūdinti organizmą, stiprinti imuninę sistemą. ORGANIZMO GRŪDINIMO PROCEDŪROS KNEIPO SODE:
Procedūra rankoms – kneipo kava.
Procedūra kojoms – refleksoterapinis takas.
Procedūra kojoms – „gandro žingsniu“.

Kneipo sodas

Kultūringas kurortas – kultūringiems svečiams

Kurorto svečiai kviečiami sveikatos turizmą derinti su kultūriniu turizmu – Birštone gausu aukšto lygio kultūros renginių, koncertų, festivalių, parodų, kurie padeda stiprinti ne tik fizinę, bet ir dvasinę sveikatą.

Kaip pastebi Birštono savivaldybės administracija, kurorte ryškėja tipinio svečio portretas: tai žmogus, kuris, nepriklausomai nuo amžiaus, labiausiai vertina kokybišką poilsį. Kokybiškas – toks, kuris gerina sveikatą, suteikia naujų jėgų, kuriame gausu sveikatinimo procedūrų, fizinio aktyvumo, gero maisto, daug miego ir teigiamų emocijų.

Teigiamas emocijas Birštone kasmet dovanoja daugiau kaip 200 įvairiausių renginių. Kurorto festivalizacija prasideda jau vasarį, nuo kurio kiekvieną mėnesį Birštone vyksta bent po vieną meno, kultūros festivalį. Tautiniai šokiai, kapelos, teatrų šventės, sakralinės muzikos, džiazo festivaliai, o kur dar gausybė koncertų, spektaklių, kino peržiūrų.

Artimiausias šiuo metu – tradicija tampantis diskusijų festivalis „Būtent!“. Šiemet išliks svarbiausi festivalio elementai – kaip ir kasmet, renginys vyks antrą rugsėjo savaitgalį (rugsėjo 6-7 d.), jis bus atviras visiems ir nemokamas. Renginys auga, įdomaus turinio ir prasmingų veiklų šiemet bus dar daugiau. Festivalio lankytojų lauks dešimt pagrindinių diskusijų erdvių, dar tiek pat erdvių įrengs renginio partneriai. Vaikų lauks didžiulė jiems skirta erdvė su įvairiomis pramogomis: nuo skautiškų užsiėmimų, aitvarų leidimo iki mokslinių eksperimentų ir dirbtuvių. Vietoje vienos didžiulės ankstesniuose festivaliuose buvusios centrinės scenos ir vieno didelio vakaro koncerto – vyks daug atskirų vakaro renginių, ir tai nebūtinai bus šokiai ar vakarėliai.

Birštono savivaldybės informacija

Birštonas

Taip pat skaitykite: