Rūkyti ar ne? Įprastas ar elektronines cigaretes?

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, matomos aiškios cigarečių importo, legalaus tabako gaminių suvartojimo ir sergamumo kai kuriomis su rūkymu susijusiomis ligomis (kraujotakos ir kvėpavimo sistemų) augimo tendencijos.

stop rukymui

Tačiau žmonių supratimas apie tabako gaminių žalą vis didėja, tad nuolat stengiamasi ieškoti alternatyvų konvenciniams tabako gaminiams. Viena iš jų – elektroninės cigaretės. Šios kuriamos kuo panašesnės į įprastas cigaretes, kad jas atstotų ir imituotų įpras­tinio rūkymo metu patiriamus pojūčius.

E-cigaretės apima įvairių formų prietaisus, kurių pagalba vartotojas įkvepia garų aerozolį iš įkaitinto e-cigarečių skysčio, kuris dažniausiai susideda iš nikotino (Lietuvos Respublikos Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių įstatymas nurodo, kad pateikiamų rinkai elektroninių cigarečių pildyklėse nikotino turinčiame skystyje nikotino turi būti ne daugiau kaip 20 miligramų viename mililitre skysčio), propilenglikolio, glicerolio, skonį (saldaus, sūraus, kartaus, rūgštaus ir pan.) ir kvapą suteikiančių medžiagų (šiuo metu prekyboje galima rasti daugiau kaip 7000 aromatų) ir kitų priedų.

Tipinės elektroninės cigaretės susidaro iš LED indikatoriaus, kuris šviečia cigaretės garinimo ar įtraukimo metu, baterijos, mikroprocesoriaus, kuris valdo kaitinimo elementą ir LED indikatorių, jutiklio, kuris nustato, kada rūkantysis įtraukia, kaitinimo elemento, kuris išgarina elektroninį skystį su nikotinu bei talpyklos. Pirmame paveikslėlyje pavaizduota tipinės elektroninės cigaretės sandara ir slypintys pavojai, kurie nebūtinai susiję su elektroninių skysčių chemine sudėtimi.

El. cigaretes sandara

Vis dar nėra atlikta pakankamai tyrimų, kurie įrodytų, jog elektroninės cigaretės yra nekenksmingos, todėl manoma, kad jų įtaka žmogaus sveikatai yra panaši kaip klasikinių cigarečių. Nėra visiškai nežalingo rūkymo būdo, todėl pakeitus įprastas tabako cigaretes cigaru, pypke, kaljanu ar elektronine cigarete, neišvengsime su rūkymu susijusios rizikos sveikatai. Tabako dūmuose randama per 4000 cheminių junginių, iš kurių net keli šimtai laikomi kenksmingais sveikatai, o apie 40 iš jų yra patvirtinti kancerogenais, kurie sukelia vėžį ar skatina jo vystymąsi. O kas slypi elektroninių cigarečių iškvėpiamame aerozolyje? Paprastai tai nikotinas, įvairūs lakūs organiniai junginiai, kietosios dalelės, sunkieji metalai, įvairūs skonio ir kvapo stiprikliai bei įvairios kancerogeninės medžiagos (2 pav.). Nereikia būti chemiku, kad, panagrinėjus aerozolio sudėtį, suprastum, jog elektroninės cigaretės visgi nėra toks jau nekaltas konvencinių cigarečių pakaitalas.

El. cigarečių iškvėpto aerozolio sudėtis

Rūkyti ar ne – kiekvieno žmogaus asmeninis pasirinkimas. Visgi vertėtų nepamiršti ir aplinkinių, kurie supa rūkančiuosius, nes didele problema išlieka pasyvus rūkymas. Viena valanda prirūkytoje patalpoje yra prilygsta vienai surūkytai cigaretei. Tabako dūmams ypač jautrūs vaikai. Jie dažniau serga astma, kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis, vidurinės ausies uždegimu. Staigios kūdikių mirties sindromas taip pat yra susijęs su pasyviu rūkymu.

Siekiant sumažinti galimų toksinių medžiagų, kietų dalelių ir metalų (Ni, Cd, Pb, Cr) dulkių kiekį iš elektroninių cigarečių, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) specialistai pataria:

  • nekaitinti elektroninės cigaretės be skysčio ir neperkaitinti elemento;
  • reguliariai keisti kaitinimo elementus naujais;
  • įsigyti elektronines cigaretes ir jų pildyklių skysčius tik iš patikimų tiekėjų.

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymą NVSPL yra tiriamas elektroninių cigarečių skystis. Šio tyrimo tikslas – nustatyti nikotino kiekį, kad jis neviršytų nustatytų normų. Taip pat laboratorijoje atliekamas nikotino, propilenglikolio ir glicerolio kiekio nustatymas dujų chromatografijos metodu elektroninėse cigaretėse.

Taip pat skaitykite: