Kaip išvengti nemalonaus burnos kvapo?

Ne paslaptis, kad burnos kvapui įtaką daro visas virškinimo traktas – nuo burnos iki skrandžio. Iš esmės kvapo atsiradimas siejasi su vykstančiais pokyčiais šioje trakto dalyje, o pokyčius gali sukelti visi įpročiai, mityba, rūkymas, farmakologinių preparatų vartojimas, ligos.

„Kuomet pasikeičia burnos, ryklės, stemplės struktūra, dingsta apsauginis sluoksnis, atsiranda papildomas bakterinis fonas, mikrofloros disbalansas. Tačiau dažniausia priežastis yra bloga burnos higiena“, – teigia odontologijos klinikos „Albodent“ gydytojas odontologas Justinas Gaidys.

Burnos sveikata rūpinasi retas

Pasak gydytojo odontologo, yra dalis žmonių, kurių požiūris į savo sveikatą labai atsakingas – tokie prižiūri reguliariai. Yra dalis žmonių, kurie kaip tik rūpinasi perdėtai, tokių labai mažas procentas.

„Kaip nebūtų gaila, pati didžiausia dalis yra tų, kurie rūpinasi per retai ar išvis nesirūpina. Šita grupė kreipiasi tik prispyrus reikalui. Ir netgi informuojant pacientus telefonu, kad jau laikas pasirodyti burnos profilaktiniai higienos procedūrai, randa priežasčių, dėl ko atidėlioti ar laukti pasikartojančių bėdų“, – teigia J.Gaidys.

Pakitęs burnos kvapas, pasak jo, tai – jau pirmas signalas, kad vyksta pokyčiai: „Priežasčių tam atsirasti yra daug, bet pradėti reiktų nuo dažniausiai lemiančių, tarkim, burnos higienos. Mūsų organizmas yra protingas – kitas signalas gali būti skausmas“, – sako gydytojas odontologas.

Dervos – vienas iš pagrindinių gaivaus kvapo priešų

Turbūt niekam nėra malonu bučiuotis su prisirūkiusiu žmogumi, tad cigaretės vienareikšmiai yra gaivių bučinių priešas. Pasak gydytojo odontologo, su rūkymu susijusi žala kur kas didesnė nei tik nemalonus kvapas.

„Kraujotaka yra pagrindinis dalykas, kuris aprūpina organus būtiniausiomis medžiagomis, kad organai funkcionuotų. Dėl ilgalaikio rūkymo poveikio, keičiasi ir kraujotakos struktūra ir organai, kuriuos ta dalis kraujotakos aprūpina, jie nebegali visavertiškai atlikti savo funkcijų, keičiasi, o tuos pokyčius mes jaučiame“, – sako J.Gaidys. Gydytojas odontologas rekomenduoja mesti rūkyti kuo anksčiau.

Net jeigu renkatės alternatyvias tabako priemones, pvz. elektronines cigaretes ar kaitinamo tabako įrenginius, žalos organizmui nebūtinai bus mažiau, nes „duomenų ir ilgalaikių stebėjimų kol kas per mažai“, teigia J.Gaidys.

Priežiūra svarbiau nei genai

Paplitęs mitas, kad dantų ir burnos sveikata priklauso tik nuo mūsų genų. Vis dėlto, pasak gydytojo odontologo, genai turi įtaką dantų, žandikaulių formai ar spalvai, dantenų, raumenų ir aplinkinių struktūrų formavimuisi. „Genai gali nulemti jautrumą ar polinkį įvairioms ligoms, tačiau už dantų būklę esame atsakingi patys, – sako J.Gaidys. – Genai gali reikšti, kad mes galime turėti apsunkintas sąlygas tinkamai priežiūrai, ar atsiradus menkiausiam trigeriui, prisišaukti bėdą.“

Pasak gydytojo odontologo, yra nedaug niuansų, kuomet iš tiesų labai nedėkinga anatomija beveik garantuotai sukels dantų bėdas, tačiau, pasak jo, tai – reti atvejai.

Taip pat skaitykite: