Medicinos priemonės į namus

didelis kraujo spaudimas

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistų teigimu, vis daugiau pacientų, kurių sveikatos priežiūrai reikalingi brangūs medicinos prietaisai, juos išsinuomoja Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Šia nauja galimybe vos per pusantrų metų pasinaudojo daugiau nei tūkstantis žmonių.

„Deguonies aparatų, dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų ir insulino pompų nuomos išlaidos iki šių metų birželio buvo kompensuotos jau 1 140 pacientų, kurių ligų gydymui namuose šie įrengimai yra gyvybiškai svarbūs. Džiaugiamės, kad pacientai, kuriems reikalingas gydymas deguonimi ar dirbtine plaučių ventiliacija, neprivalo būti ligoninėje vien tam, kad galėtų naudotis reikiamais aparatais. Taip pat ir cukriniu diabetu sergantys pacientai, dabar taip pat gali pasinaudoti ligonių kasų kompensuojama insulinų pompų nuoma ir pagerinti savo gyvenimo kokybę”, – sako VLK Ortopedijos technikos kompensavimo skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Valiulytė.

Skaičiuojama, kad iš viso per pusantrų metų medicinos prietaisų nuomos kompensavimui prireikė daugiau nei 1,3 mln. eurų PSDF biudžeto lėšų.

Ligonių kasų duomenimis, per pusantrų metų deguonies aparatus išsinuomojo daugiau nei 600 pacientų. Šių prietaisų nuomos išlaidoms kompensuoti prireikė daugiau nei 534 tūkst. eurų PSDF biudžeto lėšų.

Dar beveik 170 pacientų pasinaudojo pernai atsiradusia galimybe išsinuomoti dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus, gydymui namuose. Jų nuomai kompensuoti prireikė daugiau nei 310 tūkst. eurų iš PSDF biudžeto.

Jau metus ligonių kasos kompensuoja ir insulino pompų nuomos išlaidas, o nuo praeitų metų lapkričio – ir išmaniųjų insulino pompų nuomą. VLK duomenimis, iki šių metų birželio šia paslauga pasinaudojo beveik 350 pacientų. Pompų nuomos kompensavimui išleista arti pusės milijono eurų PSDF lėšų.

„Visų šių brangių medicinos priemonių nuomos išlaidos PSDF biudžeto lėšomis yra 100 procentų kompensuojamos tiems privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems žmonėms, kuriems jos yra būtinos sveikatos priežiūrai namuose. Tai sprendžia tretinio lygio gydytojų konsiliumas”, – atkreipia dėmesį E. Valiulytė.

VLK primena, kad žmonėms, norintiems išsinuomoti reikiamą įrenginį, su tretinio lygio gydytojų konsiliumo išvada reikia kreiptis į įmones, turinčias sutartį su VLK dėl medicinos prietaisų, būtinų sveikatos priežiūrai namuose užtikrinti, nuomos išlaidų kompensavimo. Pasirinkta deguonies aparatus nuomojanti įmonė, dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus išduodanti įmonė ar insulino pompas nuomojanti įmonė su pacientu pasirašys sutartį dėl medicinos prietaiso išdavimo, garantinio aptarnavimo, nuolatinės priežiūros ir keičiamųjų dalių tiekimo.

Taip pat skaitykite: