Automobilio vidaus ir išorės švara

Patarimų, kaip paruošti ir prižiūrėti automobilį šaltuoju sezonu, netrūksta. Vis dėlto tinkamai rūpintis savo transporto priemone svarbu ir vasarą, kai ant automobilio paviršiaus nusėda daugiau dulkių, žiedadulkių, atsiranda vabzdžių likučių. Į ką svarbu atkreipti dėmesį, norint į leistis į keliones švariu ir tvarkingu automobiliu.

Nors automobilio išorės priežiūros rutina skirtingais metų laikais išlieka gana panaši – patys plauname jį specialiais valikliais ir vaškuojame arba patikime tai į profesionalų rankas – vis dėlto į tam tikrus sezoninius automobilio priežiūros skirtumus reikėtų atkreipti dėmesį. Jeigu žiemą vairuotojams galvos skausmą kelia ant automobilio nusėdantis purvas, smėlis ir druska, šiltojo sezono metu kėbulo dažų sluoksnį neigiamai paveikti gali kiti faktoriai. Reguliarus ir kruopštus automobilio plovimas yra viena pagrindinių priemonių, padedančių apsaugoti išorę nuo neigiamo aplinkos poveikio.

„Atliekant kasdienę automobilio priežiūrą vasaros sezono metu, reikėtų daugiau dėmesio skirti automobilio išorei, kadangi ant kėbulo renkasi daug dulkių, žiedadulkių ir kitų apnašų. Vasarą taip pat atsiranda labai daug vabzdžių, kurie prilimpa prie automobilio kėbulo, o laiku nepašalinti jų likučiai palieka pigmentinių dėmių ir patamsėjimų, kurie išlieka net ir nuplovus automobilį“, – dėmesį atkreipia Algirdas Plečkaitis, automobilių švaros centrų tinklo vadovas.

Ekspertas pažymi, kad kelio remonto darbai ir vasaros kaitroje besilydanti asfalto danga taip pat gali stipriai apgadinti automobilį. Važiuodamas automobilis apsitaško ištižusia derva ar smala, kurias svarbu nuo kėbulo kuo skubiau pašalinti.

Tinkama salono priežiūra

Grožėtis automobiliu bei rūpintis išorės švara svarbu, tačiau vis dėlto daugiau laiko praleidžiame jo viduje. Laiku pašalinti nešvarumai neįsigers į salono apdailos medžiagas ar sėdynes, o reguliarus automobilio vidaus valymas padės išvengti nemalonių kvapų. Be to, nešvarus ir lipnus vairas ar apdulkėjęs prietaisų skydelis karštą vasarą – palanki terpė veistis bakterijoms ir alergenams.

„Rekomenduojama nenaudoti silikono sudėtyje turinčių salono valymo priemonių, nes jos ypač traukia dulkes, žiedadulkes ir kitus nešvarumus. Verčiau rinktis vandens pagrindu pagamintas automobilių salono priežiūros priemones, kurios natūraliai suteiks paviršiams spindėjimo ar originalaus matiškumo“, – kokias plastiko paviršių valymo priemones rinktis, pataria ekspertas.

Dėmesys sėdynėms

Tam, kad automobilio salonas išliktų švarus, patariama jį valyti bent kartą per mėnesį. Vasaros saulėkaitoje ant sėdynių užsilikę maisto likučiai ir kiti nešvarumai tampa tikru bakterijų kaupimosi židiniu. Beje, šiltuoju metų laiku ypatingos priežiūros reikalauja ir odiniai automobilių salonai – paveikta kaitros oda gali perdžiūti, pakeisti savybes.

„Jei kalbame apie automobilio saloną, kuris yra veliūrinis, ypatingos priežiūros jiems nereikia, sėdynes reikėtų tiesiog periodiškai išvalyti. Tuo metu odiniai automobilių salonai reikalauja daugiau jūsų dėmesio ir akylesnės priežiūros. Odinis salonas ne tik atrodo gražiai ir prabangiai, tačiau yra ir natūralus, todėl šiltuoju sezonu jį reikėtų prižiūrėti tarsi žmogaus odą. Vasarą oda gali sausėti, trūkinėti, todėl ją reikia nuolat drėkinti. Dėl netinkamos priežiūros ant odinių sėdynių gali atsirasti raukšlių, pradėti blukti spalva“, – pasakoja A. Plečkaitis.

Ekspertas atskleidė, kad, norėdami išlaikyti automobilio odinį saloną tarsi naują, kad jame neatsirastų atsišerpetojimų ar raukšlių, turime nepamiršti sėdynes periodiškai valyti tam skirtomis priemonėmis bei impregnuoti. Odinių paviršių impregnavimas pagyvina spalvą, salonas tampa stangrus, malonus liesti. Odiniam salonui impregnuoti yra sukurti specialūs losjonai, kuriais bent porą kartų vasaros sezono metu reikėtų jį impregnuoti.

Taip pat skaitykite: